• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Ahoj, dostala jsem pórek, hodně pórku na to, že u nás doma oblíbený není. Krémová polévka proběhla, snědli to, poděkovali, ale rádi nebyli. Uvítám dobré rady. Filtr mlčí.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DIVER: ser na piniovy vorisky. drahy sou vsude (100g pytlicek treba v kanade cca 6 dolaru) a nic moc extra nechutnaj.
    ja svindluju a delam z pekanu/kesu ci z klasickejch vlasaku. nezapomen ty vorechy trosku vorestovat na panvi nasucho. nesmej ale znegrovatet. jen zlehka. kdyz kupujes kesu, tak kup raw verzi a ne ty soleny uprazeny.
    mix kesu s vlasakama nejlepsi. pekany sou drobet drazsi a maj takovou neobvyklou prichut.
    pecorino nepouzivam, ale reggiano jo i kdyz tady stojej skoro stejne. reggiano mam totiz vzdycky doma...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ja to hlavne vubec nechapu o co jde :-) muzete mi to prosim vysvetlit?
    DIVER
    DIVER --- ---
    hele, vy me fakt strasite!
    POLINA
    POLINA --- ---
    BEREGOND: fuj,bad flashback.Presne tohle nas s pritelem pred par lety postihlo.Nejhorsi zkusenost.K placi.Na zabiti.Vsechno nekolik dnu chutnalo horce.Mleko,voda,cokolada,rohlik.VSECHNO.Ta beznadej.Od ty doby uz v zivote ani jeden piniorech nedam do pusy!
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    KEMENTARI:
    BEREGOND: ha, to zni jako ukazkovej priklad k indikaci miracle berry, to by se ty efekty mohly vzajemne anulovat .)

    ( http://en.wikipedia.org/wiki/Synsepalum_dulcificum )
    QWITI
    QWITI --- ---
    delam pesto celkem casto a vetsinou z toho co je po ruce, takze, kesu, pinie, dynova seminka...
    [ QWITI @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]
    pomery beru odsud
    http://www.wholygoodness.com/vegan-basil-parsley-pesto/
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: jo, do pesta se vlasaky davaji jako adekvatni nahrazka pinii. Predpokladam, ze nemas nejake stare horke. Pokud se bojis horkosti, tak je muzes oloupat. Pouziva se lecos - kesu, mandle (loupane),pekany, pistacie....na tom neni nic spatnyho.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ad syndrom - kua, ted jsem si to nasel taky :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    BEREGOND: Muj kluk to mel a od ty doby pinii nevezme do pusy... Tak delam pesto taky s kesu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    PICHPE: ad cena - no hele, ja nakupoval 100g/93 Kc. v prodejne, ktera se jmenuje Pinia. vysvetluju tam nejakejm dvema detem, co jsou pinie, ze je to z borovic a ze z toho budu delat pesto. a prodavacka akorat: "jenom jsou pekelne drahy. mate to za 82..."

    a kluk videl ten malej pytlicek a protocily se mu panenky :)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    PICHPE: Vím, a mě přijde chuťově blíž těm piniovým semínkům. Měl jsem je dřív hodně rád, ale potom co jsem se doslechl o tom syndromu hořký chuti jsem je přestal kupovat (vím je to asi neracionální, ale přešla mě chuť)
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    BEREGOND: Kesu su kvuli cene casto pouziva prave do levneho komercniho pesta, da se pouzit take, ale vic mi vyhovovaly ty vlasaky.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    DIVER: já použil kešu a parmazán a bylo to dobrý.
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    DIVER: Pinie jsou v nasem kraji tak drahe, ze nez je pouzit, tak se spis vyplati koupit hotove pesto.. bohuzel :-(
    Ja take delam z vlasskych a rekl bych ze je to ok, ale mozna me mistni roznesou na kopytech :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    MIST: z vlasaku?! kua, to jsem mel vedet mozna trochu driv :) ale neva, udelam aspon dve verze. je to z tech vlasaku ok?
    MIST
    MIST --- ---
    a pomery - dve obr hrste basilky, 150g orechu, +/-100ml oleje, 2 strouzky cesneku(muzes i vic), 120g syra
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: ja ho delam z vlasaku....bazalka, vlassky orechy, parmesan,oo, cesnek, sul.
    DIVER
    DIVER --- ---
    mate nekdo zkusenosti s vyrobou dobryho (!) domaciho pesta? mam jeste na zahonu hromadu bazalky...

    planuju asi klasiku: bazalka, piniovy seminka, parmazan, olivovy olej. vim, ze tam patri i pecorino, ale nekde jsem cetl, ze se da nahradit parmazanem. a nevim, kde bych to pecorino shanel.

    taky me rozsekalo, kdyz jsem dneska dal za 80 g piniovych seminek 80 kc! a je toho malej pytlik...

    u toho pesta mi jde predevsim o pomery surovin (ale chapu, ze je to spis od oka). a pak o to, aby se mi to nezkazilo. nejaky tipy, triky? dik :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam