• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SUURJA
    SUURJA --- ---
    CHOBOT: mě napadají dvě věci. To, co popisuje
    BALAENA: čili řecké dolmados (nebo dolma)- jí se studené, je to ale vinný list a v něm náplň. A druhá je jídlo, které vaří moje ukrajinsko-polská babička, jí se teplé, je to zelný list a k tomu omáčka. U nás se tomu říká holoubky, slyšela jsem taky variantu golubky. Tomu je nejblíž tenhle recept http://varecha.pravda.sk/recepty/vychodoslovenske-holubky/48686-recept.html , v naší verzi bez slaniny.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CHOBOT: v řeckých receptech hledej dolma.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    CHOBOT: našel jsem zatím jen Classic Bulgarian Recipes od Ivaylo Piskova, kdyby byla nějaká reference, budu rád.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Shánim se po nějaký autentický kuchařce bulharských receptů, sehnatelný u nás. Čj, Aj, možná klidně i bulharština, trochu cvičení azbuky mi prospěje. V Bulharsku samotnym jsem bohužel zaváhal a nic nekoupil. Klidně i něco v elektronický podobě.

    A shánim recept na jedno jídlo, který jsem v bulharsku dlabal pořád, ale beznadějně jsem zapomněl, jak se jmenuje: mletý maso s rejží, zavinutý v zelných listech. Strašlivě dobrý. Myslim, že to dělaj z kulatozrnný rejže, jinak vim prd. Našel jsem akorát recept na webu bulharská-kuchařka.cz:

    Masové závitky z kyselého zelí a masa
    100 g mletého masa, 140 g kyselého zelí, 30 g vepřového sádla, 20 g pórku, 12 g rýže, 0,2 g černého pepře, 3 g soli, 1 g papriky.
    Očištěný, umytý a nadrobno nakrájený pórek smícháme s mletým masem, rýží, sádlem, pepřem, solí a trochou vody. Všechno rozmícháme. Maso navineme do listů, vložíme do hrnce, opepříme, zalijeme tukem a přitiskneme talířem. Dolejeme vodou do výšky závitků a vaříme na tichém ohni tři hodiny (v tlakovém hrnci 35 minut).

    Jenomže mi ten recept obecně moc nesedí a vůbec mi většina receptů na tomhle webu přijde divných.

    Díky za rady.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    ZUZKAOU: my uz mame objednano, psali ze se opozdi, takze az po vanocich. ale poreferuju, uz se tak tesim!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Vím ještě o Nomiku a Sansaire.

    Nomiku – Immersion Circulator and Sous Vide Machine
    http://www.nomiku.com
    Sansaire - The World's Best Sous Vide Machines
    http://sansaire.com
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: nez sem koupil nomiku, tak sem pouzival tenhle pristroj http://www.dorkfood.com/ v kombinaci s analogovym slowcookerem za 20 babek.
    to DSV je jen cidlo s relatkem, ktery sepne, jakmile klesne tebou nastavena teplota. mozna ti to nekdo elektricky sikovnej dokaze spajet za 'stopade' ze soucastek z GMka. zkus se zeptat treba tady [ MCU - mikrokontrolery, jednocipy - programovani, bastleni ] ci tady [ Elektronika - obvody, soucastky, rady, reseni, ... ]
    pak uz ti zbyva koupit jen ten slowcooker, nebo treba klasickej ponornej varic spiralu, ktera ti bude vohrejvat tu vodu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEODORT: no já mám nízký teploty na tom multicookeru a hojně je využívám, ale nejsou úplně praktický na jemný masa, protože se blbě regulujou. Vařím většinou 2-4 porce, takže to je v pohodě.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ZUZKAOU: ma to zase svy vyhody kdyz pripravujes vetsi mnozstvi jidla, clovek je pak vicemene limitovanej jen velikosti plastovyho boxu. a dlouha priprava masa.. kam se hrabe trouba na nejmin.. a zelenina ktera neni z michani v hrnci rozblemcana.. kdyztak mam na vyzkouseni k dispozici
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEODORT: no je fakt, že jsem teprve teď objevila, že multicooker kromě 70-75 stupňů na "udrž teplé" umí i péct na 60. Bohužel jen jednu hodinu (nechápu proč tam musí mít programy a ne jedno kolečko kde nastavím teplotu a druhé kolečko, kde nastavím čas).

    Tak možná nakonec budu chtít k vánocům více knih a vykašlu se na souse-vidovač.

    Jinak jako kdo máte malou kuchyň, tak po skoro roce používání pořád multicooker vytahuju tak dvakrát týdně na vaření.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Možná by nebylo od věci ho teda rozbourat a udělat třeba guláš ve velkém kotli na ohni a teda lepší kousky jako třeba pidipanenku si nechat pro sebe na jindy.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ZUZKAOU: ta anova je fajn, apropo v jednom profi provozu maj ty bez bluetooth, vykonove jim vyhovujou, maj jich nekolik a jeste usetrili proti silene predrazenymu sousvide supreme

    dle mych zkusenosti je to funkcni jednoucelovej nastroj za vyssi peniz(hype) a zabira o trochu vic mista nez tycak.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ALDARION: jestli ma 10 - 15 kg tak na tom nebude moc masa, tak aby ti ve finale nechybelo. Ja delam kejty okolo 8 kg a prijde mi ze ni byva vic masa nez na malym selatku. Pomazanou kejtu zabalim do alobalu a delam cca 3 hodiny na dreve, pak sundam alobal, dam uhli a pak akorat postupne ukrajujes, ale v tvym pripade to bude asi kratsi doba, aby to nebylo vysuseny..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    je teď zrovna na trhu nějaký optimalizovanější domácí mašinka na souse-vide než Anova?

    Anova Culinary | Anova Precision Cooker
    http://anovaculinary.com/products/anova-precision-cooker
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALDARION: najdi si poblíž svého bydliště půjčovnu grilů a pujčte si gril na sele a normálně ho ogrilujte v celku. Desetikilový miminko teda není úplně velký sele a nebude mít moc masa.

    Nalož ho alespoň na den, dva do sladko(6%)-slano(10%)-kyselého láku - nařezat kůži, pokud v půjčovně budou mít i injekce na maso, tak napíchat do svalů.

    Začít péct pár hodin předem než chceš jít do prvního ořezu - trvá to docela dlouho. Během pečení otáčet a každou chvíli mazat nějakou marinádou.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Vypadá to, že na slunovrat dostanem sele divokého prasete, 10-15kg i s kostma. Musíme ho zbourat - na celé není dost velký mrazák - a pak ho chcem v neděli večer servírovat velké společnosti. 10-15 kg masa do trouby najednou nedám, péci na víckrát je nepraktické (trvá to dlouho, první várka je pak studená a musí se ohřívat, zabere to prostor pro další vaření). Říkal jsem si, že postavím na zahradě z cihel na sucho (nebo jílem oházenou) pícku či krb a tam budu kusy prasete nějak grilovat na nebo vedle dřevěného uhlí...
    Ale s pečením masa, natož takhle ve velkém, nemám moc zkušeností tak si rád nechám poradit jaká je nejlepší metoda a na co si dát pozor...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Ma FOOD nakej web?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GEISHA: Ja mam food i albert na ipadu, coz je super. A apetit listinny. Ale food mi prijde asi lepsi nez apetit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam