• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    YOCCI: zkus dve! běžnou bílou a francouzskou s červeným vínem. fakt!
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    Máte někdo tip na fakt dobrou cibulačku? Zbyly nám z dnešní zabíjačky asi 3 kila...
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    SMOKY: delala jsem vedle je i foto:-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    oka dekuju - mne popravdu vubec nenapadlo, ze trhy jeste jedou a v holesovivich jsem nebyla uz par tydnu, jsem lina v tomhle pocasi cestovat... ale kuli spagetovce se hecnu :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jiřák určitě, v Holešovicích je nejspíš budou mít taky i na Náplavce či v Dejvicích by na ně vsadila
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: myslis holesarnu nebo jaky? andel/jirak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: trhy.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Lehke ot, nevideli jste ted v praze v nejakem hypersuper spagetovou dyni? Nejak na ni nemohu narazit :]

    Dekuji
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Bolonsky lasagne podle Hazanky ?
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: TOPINAMBURY:
    Hlízy předkládáme zejména mladým králíkům těsně před a po odstavu, kdy v tomto kritickém období dochází ke změně střevní mikloflóry a právě účinky topinamburu pomáhají stabilizovat zažívání. Je prokázáno, že takovéto zkrmování mladým králíkům výrazně snížilo stres při odstavu a tím pádem i úhyn u této náchylné skupiny.
    Pasírováním přes králíka získáme z topinambur kvalitní dieteticky hodnotné maso, které je možno připravit na mnoho způsobů.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: dávat do kvašené zeleniny, díky taninům zůstane pak křupavá.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    GEISHA: Makro. Taky je tam bereme.
    AIJA
    AIJA --- ---
    87HIGHFLYER:
    Na mazání na křečáky:-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Je pro vinné listy jiné využití, než to něčim naplnit?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU: jo, dobry tip, ja moc nevim, co s topinama a v bedynce jsem ted mela cely balicek.
    Minule jsme z nich delali bramboraky - porod byl uz to je okrajet, pres ty vycnelky to jde stupidne. Navic to hodne "zere" jine chute, takze koreni a cesneku je treba tam dat tak dvakrat vic, nez do bramborovych bramboraku:-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Opies Red Maraschino - koktejlové třešně se stopkou 225g - Alkohall.cz
    http://alkohall.cz/bar/1076-opies-red-maraschino-se-stopkou-500g.html
    Red coctail cherries Maraschino flavour by Toschi 410 g - Koktejlové třešně | Dios Vinotéka,víno
    http://vinoteka.dios.cz/...-cherries-maraschino-flavour-by-toschi-410-g-eanTR000092-skup45Zn1ak3.php
    maraschino tresne - SrovnaniCen.cz
    http://www.srovnanicen.cz/q/maraschino%20tresne/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Topinabury jsou skvělá polévková zelenina - buď na kostičky do vývarových a nebo jako základ krémových polévek - rozmixují se do úžasně hladého krému.

    Francouzská topinamburová polévka s kozím sýrem

    suroviny pro 4 porce:

    400 g topinamburů
    1 l drůbežího a nebo zeleninového vývaru
    1 cibule
    2-3 stroužky česneku
    100 g čerstvého kozího sýra
    200 ml zakysané smetany
    50 g lískových oříšku + olej z lískových oříšků
    50 g másla
    petrželka případně petrželka+kerblík+estragon a nebo rukola
    sůl pepř

    Na másle nechte zesklovatět cibulku a česnek a přidejte nastrouahné, oloupané topinambury. Zalijte vývarem, osolte a rozvařte topinambury 30 minut. Rozmixujte spolu s kozím sýrem, přidejte zakysanou smetanou (francouzi tam lejou sladkou, ale mě v tom teda víc chutnalo něco kyselého, protože topinambury jsou nasládlé). Nasekejte lískové oříšíky, jemně je opražte a polévku v miskách ozdobte sekanými oříšky, bylinkami a oříškovým olejem.

    a tahle taky vypadá skvěle

    Brown Butter-Sunchoke Soup with Brussels Sprouts and Bacon | Serious Eats : Recipes
    http://www.seriouseats.com/recipes/2012/12/brown-butter-sunchoke-soup-recipe.html
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GINGERCAT: Nějaký pěkný řez (hřbet třeba) se šípkovou!

    Dančí hřbet orestovat na grilovací pánvi, jen pepř a po zatáhnutí sůl (vypálit "grillbars"), pak pomalu dopéct dle chuti (zpravidla aby maso uprostřed bylo "just not bloody red"). Spodní plech v troubě vymazaný máslem či oliváčem, okolo rozmarýn, cherry rajčátka, překrojené cibulky třeba, na maso lze poklást tenké plátky ananasu či papáji (bude pak krásně křehké), podlití těžkým červeným neuškodí.

    Na horním plechu se dělají bramborové medailonky z mírně předvařených brambor (klidně ve slupce), maštěné máslem, semtam rozdrcený stroužek česneku.

    A šípková klasika... Vývar, šípková zavařenina, sůl, pepř, klidně trochu odvaru z jiných bylinek, citrusové slupky, víno, rozmixovaná kořenovka z vývaru... To vše lze použít na šípkovou omáčku, kterou dáme zvlášt do mističky, aby lidi nerozčilovalo, že mají jídlo "moc sladké". Lepší je, když si kydne každý dle chuti.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUBANA: souhlas rozmaryn a zverina jdou skvele k sobe..
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ZUBANA: pozítří jedu pro celýho daňka, tak bude od všeho něco ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam