• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU: jo, dobry tip, ja moc nevim, co s topinama a v bedynce jsem ted mela cely balicek.
    Minule jsme z nich delali bramboraky - porod byl uz to je okrajet, pres ty vycnelky to jde stupidne. Navic to hodne "zere" jine chute, takze koreni a cesneku je treba tam dat tak dvakrat vic, nez do bramborovych bramboraku:-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Opies Red Maraschino - koktejlové třešně se stopkou 225g - Alkohall.cz
    http://alkohall.cz/bar/1076-opies-red-maraschino-se-stopkou-500g.html
    Red coctail cherries Maraschino flavour by Toschi 410 g - Koktejlové třešně | Dios Vinotéka,víno
    http://vinoteka.dios.cz/...-cherries-maraschino-flavour-by-toschi-410-g-eanTR000092-skup45Zn1ak3.php
    maraschino tresne - SrovnaniCen.cz
    http://www.srovnanicen.cz/q/maraschino%20tresne/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Topinabury jsou skvělá polévková zelenina - buď na kostičky do vývarových a nebo jako základ krémových polévek - rozmixují se do úžasně hladého krému.

    Francouzská topinamburová polévka s kozím sýrem

    suroviny pro 4 porce:

    400 g topinamburů
    1 l drůbežího a nebo zeleninového vývaru
    1 cibule
    2-3 stroužky česneku
    100 g čerstvého kozího sýra
    200 ml zakysané smetany
    50 g lískových oříšku + olej z lískových oříšků
    50 g másla
    petrželka případně petrželka+kerblík+estragon a nebo rukola
    sůl pepř

    Na másle nechte zesklovatět cibulku a česnek a přidejte nastrouahné, oloupané topinambury. Zalijte vývarem, osolte a rozvařte topinambury 30 minut. Rozmixujte spolu s kozím sýrem, přidejte zakysanou smetanou (francouzi tam lejou sladkou, ale mě v tom teda víc chutnalo něco kyselého, protože topinambury jsou nasládlé). Nasekejte lískové oříšíky, jemně je opražte a polévku v miskách ozdobte sekanými oříšky, bylinkami a oříškovým olejem.

    a tahle taky vypadá skvěle

    Brown Butter-Sunchoke Soup with Brussels Sprouts and Bacon | Serious Eats : Recipes
    http://www.seriouseats.com/recipes/2012/12/brown-butter-sunchoke-soup-recipe.html
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GINGERCAT: Nějaký pěkný řez (hřbet třeba) se šípkovou!

    Dančí hřbet orestovat na grilovací pánvi, jen pepř a po zatáhnutí sůl (vypálit "grillbars"), pak pomalu dopéct dle chuti (zpravidla aby maso uprostřed bylo "just not bloody red"). Spodní plech v troubě vymazaný máslem či oliváčem, okolo rozmarýn, cherry rajčátka, překrojené cibulky třeba, na maso lze poklást tenké plátky ananasu či papáji (bude pak krásně křehké), podlití těžkým červeným neuškodí.

    Na horním plechu se dělají bramborové medailonky z mírně předvařených brambor (klidně ve slupce), maštěné máslem, semtam rozdrcený stroužek česneku.

    A šípková klasika... Vývar, šípková zavařenina, sůl, pepř, klidně trochu odvaru z jiných bylinek, citrusové slupky, víno, rozmixovaná kořenovka z vývaru... To vše lze použít na šípkovou omáčku, kterou dáme zvlášt do mističky, aby lidi nerozčilovalo, že mají jídlo "moc sladké". Lepší je, když si kydne každý dle chuti.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUBANA: souhlas rozmaryn a zverina jdou skvele k sobe..
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ZUBANA: pozítří jedu pro celýho daňka, tak bude od všeho něco ;)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    GINGERCAT: co mas za maso? ja delam kance i danka na dijonsky horcici a rozmarynem...a v horcici to i nakladam pres noc! desne dobry a vsichni nadseny!
    FAT
    FAT --- ---
    FAT
    FAT --- ---
    Zkusil bych na smetaně...
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    TOOMIX: jo, ten jsem zapomněla, ten taky dělám...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GINGERCAT: guláš
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Nemáte někdo tip, co s daňkem?

    U zvěřiny jsem se nějak zasekla na úpravě se zeleninou na víně a k tomu špecle nebo šťouchané brambory, případně také klasiku se šípkovou a se zelím :-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    TERA79: fazole neudelaji nic, bude to vypadat stejne :]
    TERA79
    TERA79 --- ---
    ZUZKAOU: Rozležené je to lepší? Téměř každá omáčka je lepší až druhý den, otázka je, co udělají fazole, aby to zase bylo pěkné i pro oko. Bude to moje con carne prvotina, což se tedy nedoporučuje, se má vařit na jistotu, když jde o něco. Nicméně já mám chuť na něco netradičního a pánové mají rádi ostřejší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TERA79: no je to rozpočet na plus mínus 4 porce. Udělala bych to z třičtvrtě až kila mouky a z třičtvrtě až kila masa, maximálně zbyde na další den a rozleží se to.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    ZUZKAOU: Technická: kolik person tímto množstvím nakrmím?
    Respektive potřebuji ucpat 4ks mužských, 1 ks žen a 1 ks éterickou vílu živou převážně hudbou až četbou a úkol zněl hovězí. Děkuji!
    ANDREA23
    ANDREA23 --- ---
    DEVIL:
    CHOBOT: je to sarma, moje slovinska spolubydlici to delala minulej tejden, ale kysanou smetanu tam nedavala, kazdopadne to s tim ale muze bejt dobry :)))
    AIJA
    AIJA --- ---
    GALE:
    Jde o to, že se to pak líp jí. Je to jen na vidličku a na případnou degustaci dalšími lidmi je to schůdnější.
    GALE
    GALE --- ---
    AIJA: Když máš čas na naležení (14 dní v lednici), tak to nemusí být. Za tuhle dobu by se ti rozkydnul a nedržel tvar.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Je v každém případě lepší nekrájet hermelín napůl, ale na osminky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam