• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PEPITO: To je nejspíš pravda, ovšem mexická a vůbec jihoamerická kuchyně je tak prolezlá cominem, že říkat, že tam nepatří, mi stejně přijde hodně odvážný (ostatně viz kdysi náš diskurs o lomu a solomillu).
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    MACHALIK: mno kmín kořenný u nás rostl skoro odjakživa, tak se asi používá hoodně dlouho i do zelí. Ale studii na toto téma jsem nečetl :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nahlíženo stovky let zpátky by mě zajímalo, kdy přesně se začalo používat caraway seed do zelí, protože mám pocit, že tam nejspíš taky moc nepatří.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem purista a comino hledám spíš v kari nebo gram masale...ale samozřejmě
    proti gustu žádný dišputát ! ... :-) když ti to chutná
    Comino do původní mexické kuchyně nepatří. Používá se na jihu USA a na severu Mexika (typický pro tex-mex). Dostal se v 18. století do San Antonia s kolonizátory z Kanárských ostrovů, kteří tam zavezli i prvky marocké kuchyně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PEPITO: byl ve většině receptů, co jsem potkala. A je tam dobrej.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Palec nahoru, ale římský kmín v "POZOLE ROJO" NE.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Posole rojo (bez topinamburů a téměř bez fermentovaného čehokoliv)

    mexická variace na silné polévky se spoustou bílkovin

    originální suroviny na 4 porce:

    3-6 sušených achno či poblano papriček
    300 g sušených kukuřičných zrn hominy (velká,nixtamalizovaná zrna kukuřice- dá se koupit v mexických speciálkách, kde taky budou mít ty chilli papričky))
    100 g slaniny
    500 g mastnější krkovice a nebo libovějšího bůčku, oboje klidně s kostí
    plechovka rajčat a nebo 300 g čerstvých rajčat
    1 l vývaru
    1 hlava česneku
    lžička kumínu
    lžíce sušeného oregána

    dostupné suroviny na 4 porce:

    3 lžíce směsi uzené papriky, sušeného chilli a sladké papriky - poměry dle vlastní chuti, s uzenou to nepřehánět.
    300 g sušené cizrny
    100 g slaniny
    500 g mastnější krkovice či libovějšího bůčku s kostí
    plechovka rajčat
    1 l vývaru
    1 hlava česneku
    lžička kumínu
    lžíce sušeného oregána

    možné posypky:

    Jarní cibulka
    čerstvý koriandr
    najemno nasekaný římský salát a nebo bílé zelí
    avokádo
    limetka
    ředkvičky
    víc chilli
    cotija/feta/balkánský sýr
    zakysaná smetana
    kukuřičné tortily


    Večer předem namočit kukuřici/cizrnu do dostatečného množství vody.

    Před vařením pak kdo má sušené chilli, tak ho nejdříve strčí do trouby na 5 minut na 180 stupňů a posléze je bude vařit 3-5 minut ve vývaru a pak je nechá alespoň 15 minut v tom vývaru stát a posléze ji rozmixuje společně s plechovkou rajčat na hladkou, řídkou kaši.

    Maso nakrájet na větší kostky. Česnek oloupat a nakrájet na kostky

    Vysmažit slaninu, dát ji stranou, opéct ze všech stran posolené maso. Přidat nakrájený česnek a římský kmín, chvíli ho restovat a posléze buď přidat chilli- rajčatovou kaši a nebo směs sušených paprik a ty nechat chviličku rozvonět a posléze zalít vývarem a sekanými rajčaty. Přidat kukuřici/cizrnu a vařit do měkka - tak 40 minut v tlakovém hrnci. Na závěr přidat rozemnuté oregáno a vařit jen chviličku. Podle chuti dosolit a případně prolisovat ještě něco syrového česneku.

    Posole se servíruje tak, že se do hlubokého talíře/misky dá polívka s masem a kukuřicí/cizrnou a na to se nasype spousta čerstvé zeleniny a bylinek - určitě cibule, koriandr, ředkvičky a ten salát a nebo zelí, ale avokádo je v tom naprosto super a pochopitelně se může přidat zakysaná smetana (zejména pokud děláte pálivější variantu) a případně sýr.

    K tomu pak čerstvě rozpečené kukuřičné tortily, a nebo alespoň tortilové chipsy.

    Zde pak ilustrační obrázek.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZANNA: u me to je profesionalni deformace. omlouvam se :)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    DIVER: Ano ta věta nedává smysl, když ješ po slovech. Je to jako v tom vtipu. Co přinese muž, když ho požádáš: Kup rohlíky a když budou vajíčka, vem jich deset :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    p.s.

    WILDENBURY_SQ: "Možná ti negramoti považovali za irelevantní tuto (ne)souvislost řešit a věnovali se radám, jak ji zpracovat"

    rade, ja ji zpracovat jsem se venoval ve svem predchozim prispevku: DIVER: , zatimco tvuj prispevek na tema "jak ji zpracovat" nikde dohledat nemuzu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    WILDENBURY_SQ: "Jsem latentní grammar nazi"

    ano. zjevne. proto to dal resit nebudu.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DIVER: Možná ti negramoti považovali za irelevantní tuto (ne)souvislost řešit a věnovali se radám, jak ji zpracovat (v auditku o vaření).

    Jinak pokud chceš být jazykovým puristou, zdokonal svou znalost stylistiky a gramatiky. Po větě zakončené tečkou se píše velké písmeno v prvním slově následné věty. Podmět se nevytratil, ten je součástí téměř každé věty, pokud tedy nemyslíš třeba "podmět k vyšetřování". "Smysl cibulačky a zabijačky" je WTF žvást bez smyslu, "ptát se po smyslu" ani nekomentuji.

    Jsem latentní grammar nazi, ale na tohle by reagoval i grammar Gándhí. Prd tam s mínusem, když už sis o to řekl...
    DIVER
    DIVER --- ---
    hele, zily mi to netrha, ale tech par minuskaru tady: DIVER: by si melo uvedomit, ze tahle veta fakt nedava smysl:

    "Máte někdo tip na fakt dobrou cibulačku? Zbyly nám z dnešní zabíjačky asi 3 kila..."

    zcela opravnene jsem se ptal po smyslu cibulacky a zabijacky, kdyz se ve vete vytratil podmet. to jen tak na okraj k vasim znalostem cestiny a chapani kontextu :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    YOCCI: Hlavně fakt dělej tu cibuli hodně dlouho a pomalu, mně to v nepřilnavém hrnci jde dělat třeba hodinu... A pak je to karamelová slast. :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    YOCCI: me chutnaji obe varianty, ale z vlastni zkusenosti vim, ze spousta lidi se na tmavou cibulacku diva s podezrenim az despektem. jednou mi ji po silvestru zbyly snad ctyri litry. nesmyslne. me vlastne ta "cervena" chutna asi vic...
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    ta klasika mi voní nejvíc, ale bylinky máme rádi. eidam určitě nedám :)

    děkuji všem
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    YOCCI: Pokud chceš konkrétní recepis, tak třeba ta Julia Child vychází betálně:

    Ale je to dost variabilní polívka, ostatně jako většina polívek. Základem jsou kromě dokonale udělané cibule byliny (já dávám čtyřkombinaci šalvěj + rozmarýn + tymián + bobek), česnek, příčetný víno a vývar, na závěr pak slušně udělaný krutony s dobrým sýrem. Grujer, comté, briti budou cpát čedar... nedávej eidam.

    Vyber si jeden recept a udělej to podle něj, druhej pokus zkus vyměnit jednu komponentu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YOCCI:

    Julia Child The French Chef- Your Own French Onion Soup
    https://www.youtube.com/watch?v=dw0Ij1Fxgq4


    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: tak vyzkoušet to vyzkouším, ale budu teď muset vsadit na nějakou dobrou jistotu, než experimentovat. Vařila bych pro víc lidí, potřebujeme zahřát:)
    Proto jsem se ptala na tipy..na netu je toho hromada, ale recept jsem zatím nevybrala..budu moc ráda, když mi někdo pomůže. Třeba i skrz ty sýry. Někde uvádí Gruyér, jinde klasika ementál..chtěla bych jít zlatou střední cestou. Žádný rodinný recept nemám, ani nikdo v okolí. Jednou jsem to snad zkoušela jako mladá, ale bohužel trochu babicocibulačka s taveňákem a to fakt ne e :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam