• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    DIVER: Ano ta věta nedává smysl, když ješ po slovech. Je to jako v tom vtipu. Co přinese muž, když ho požádáš: Kup rohlíky a když budou vajíčka, vem jich deset :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    p.s.

    WILDENBURY_SQ: "Možná ti negramoti považovali za irelevantní tuto (ne)souvislost řešit a věnovali se radám, jak ji zpracovat"

    rade, ja ji zpracovat jsem se venoval ve svem predchozim prispevku: DIVER: , zatimco tvuj prispevek na tema "jak ji zpracovat" nikde dohledat nemuzu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    WILDENBURY_SQ: "Jsem latentní grammar nazi"

    ano. zjevne. proto to dal resit nebudu.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DIVER: Možná ti negramoti považovali za irelevantní tuto (ne)souvislost řešit a věnovali se radám, jak ji zpracovat (v auditku o vaření).

    Jinak pokud chceš být jazykovým puristou, zdokonal svou znalost stylistiky a gramatiky. Po větě zakončené tečkou se píše velké písmeno v prvním slově následné věty. Podmět se nevytratil, ten je součástí téměř každé věty, pokud tedy nemyslíš třeba "podmět k vyšetřování". "Smysl cibulačky a zabijačky" je WTF žvást bez smyslu, "ptát se po smyslu" ani nekomentuji.

    Jsem latentní grammar nazi, ale na tohle by reagoval i grammar Gándhí. Prd tam s mínusem, když už sis o to řekl...
    DIVER
    DIVER --- ---
    hele, zily mi to netrha, ale tech par minuskaru tady: DIVER: by si melo uvedomit, ze tahle veta fakt nedava smysl:

    "Máte někdo tip na fakt dobrou cibulačku? Zbyly nám z dnešní zabíjačky asi 3 kila..."

    zcela opravnene jsem se ptal po smyslu cibulacky a zabijacky, kdyz se ve vete vytratil podmet. to jen tak na okraj k vasim znalostem cestiny a chapani kontextu :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    YOCCI: Hlavně fakt dělej tu cibuli hodně dlouho a pomalu, mně to v nepřilnavém hrnci jde dělat třeba hodinu... A pak je to karamelová slast. :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    YOCCI: me chutnaji obe varianty, ale z vlastni zkusenosti vim, ze spousta lidi se na tmavou cibulacku diva s podezrenim az despektem. jednou mi ji po silvestru zbyly snad ctyri litry. nesmyslne. me vlastne ta "cervena" chutna asi vic...
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    ta klasika mi voní nejvíc, ale bylinky máme rádi. eidam určitě nedám :)

    děkuji všem
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    YOCCI: Pokud chceš konkrétní recepis, tak třeba ta Julia Child vychází betálně:

    Ale je to dost variabilní polívka, ostatně jako většina polívek. Základem jsou kromě dokonale udělané cibule byliny (já dávám čtyřkombinaci šalvěj + rozmarýn + tymián + bobek), česnek, příčetný víno a vývar, na závěr pak slušně udělaný krutony s dobrým sýrem. Grujer, comté, briti budou cpát čedar... nedávej eidam.

    Vyber si jeden recept a udělej to podle něj, druhej pokus zkus vyměnit jednu komponentu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YOCCI:

    Julia Child The French Chef- Your Own French Onion Soup
    https://www.youtube.com/watch?v=dw0Ij1Fxgq4


    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: tak vyzkoušet to vyzkouším, ale budu teď muset vsadit na nějakou dobrou jistotu, než experimentovat. Vařila bych pro víc lidí, potřebujeme zahřát:)
    Proto jsem se ptala na tipy..na netu je toho hromada, ale recept jsem zatím nevybrala..budu moc ráda, když mi někdo pomůže. Třeba i skrz ty sýry. Někde uvádí Gruyér, jinde klasika ementál..chtěla bych jít zlatou střední cestou. Žádný rodinný recept nemám, ani nikdo v okolí. Jednou jsem to snad zkoušela jako mladá, ale bohužel trochu babicocibulačka s taveňákem a to fakt ne e :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    YOCCI: Červený i bílý jsou dobrý, polívka je jiná, ale v každým případě skvělá. Červený prosazuje/potkává se s trochu jinejma bylinkama, ale v zásadě se s tím asi nemusíš trápit.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    YOCCI: ja to delam vsechno od oka, ale je tam dost cukru treba cca hrnky na kilo cibule davam cervenou...ocet muze byt i vinny davam podle chuti, protoze nekdo rad sladsi nekdo kyselejsi...moje kamoska pridava i cervene vino, ale to me nejede:-)
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    DIVER: tak třeba guláš, vývary atd....nějak jsem se zapomněla a loupala a loupala... :) a co se cibulaček týče, většinou nacházím recepty s bílým vínem s možností zaměnit s červeným..jak moc velký rozdíl v tom je?
    ZUBANA: je to něco jako chutney? U nás to zatím moc neprorazilo, ale snad by se to setkalo s nějakou odezvou, za pokus to stojí...nějaké poměry? Nebo vše dle chuti?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    YOCCI: ja bych z toho udelala cibuladu...v hrnci orestovat do zlatohneda pridat cukr, balsamico sul pepr podle chuti....dusim dokud z toho neni hustá marmelada a nacpu do sklenic horke, otocim...v lednici vydrzi i nekolik mesicu ale da se i zavarit...vsichni to milujeme....bud jen tak k masu nebo to davam do do kolace slaneho s bkue cheesem, na kanapky, motance z listoveho testa napr...cokoli
    MIST
    MIST --- ---
    YOCCI: 3 kila cibule?....u nas by se to spotrebovalo na tart/galette (kolac zni blbe) s karamelizovanou cibuli a slaninou.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    YOCCI: nebo cibulovej salát...ten je fakt dobrej...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KARETAKARETA: Tu si urcite uvarim !
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    YOCCI: cibule na másle podusit, zaprášit moukou, zalít hovězím vývarem a pvařit. Na talíř pak dát opečenou veku, zasypat strouhaným sýrem a nalít na to horkou polévku, ochutit solí a pepřem.
    ADITU
    ADITU --- ---
    DIVER: na zabijačce bývá potřeba cibule a YOCCI zjevně dost zbylo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam