• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADITU
    ADITU --- ---
    ZUZKAOU: diky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADITU: naše verze zelňačky - vysmaž kostičky papriké klobásy, do výpeku cibuli - nechat zesklovatět. Přidat na kostičky nakrájené brambory (1 brambora na půl litru polévky). Na závěr tam hodit lžičku papriky a nechat ji rozvonět v tuku Kysané zelí zcedit (lák zachovat), příapadně pokrájet na vhodnou velikost. Zelí dát do hrnce, zalít vývarem/vodou, přidat bobkový list/pepř/nové koření, uvařit do měkka. Přidat zakysanku a podle chuti dosladit a dokyselit zbylým lákem. Vrátit osmaženuo klobásu a přidat příapdnou petrželku cibulovou nať.

    A švédská artsoppa (určitě nevynechávat zázvor a rozhodně ne trošku hrubozrnné hořčice na závěr)

    Swedish Yellow Pea Soup - A Swedish Recipe for Dried Pea Soup
    http://scandinavianfood.about.com/od/souprecipes/r/peasouprecipe.htm
    ADITU
    ADITU --- ---
    MUTHA: ok, doplnim text misto tech tri tecek: jak na to?
    ADITU
    ADITU --- ---
    V navaznosti na uzeny jazyk - co s vyvarem z nej? Slysela jsem napad na zaklad pro zelnacku...?
    ADITU
    ADITU --- ---
    Uvareno, sloupnuto a snedeno. Kren si pisu na priste :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADITU: Máma ho dělává s křenovou omáčkou. Taky famózní záležitost.
    FAT
    FAT --- ---
    ADITU: Tak, tak... Po uvaření nechat trochu zchladnou a oloupat...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Kaše, kren a hořčice. To je nej :-)
    ADITU
    ADITU --- ---
    ZUZKAOU: ok, myslela jsem si to :)
    ADITU
    ADITU --- ---
    BONEMINA: musí se po uvaření loupat AFAIK. Ale ještě jsem ho zblízka nezkoumala.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ADITU: Ten uzený jazyk je už oloupaný, nebo se taky musí loupat??
    FAT
    FAT --- ---
    ADITU: K uzenému jazyku je nejlepší lepenice s osmaženou cibulkou. Neznám lepší přílohu.
    :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADITU: vař bez vývaru, v mírně okyselené vodě s kořením. Vývar pak použij na polívku typu zelňačka či luštěninová polívka. Bramnorová kaše je k tomu nejlepší, případně ten uvařený jazyk pak ještě na plátky opeč na másle.
    ADITU
    ADITU --- ---
    Když už jsme u rad - vzpomněla jsem si dneska na pochoutku mého dětství a po více či méně zdařilých setkáních s řezníky a jejich nápodobou, uzený hovězí jazyk sehnala. Zatím mám v plánu ho jednoduše uvařit (do vody s jazykem přidat i kostku vývaru z mrazáku, nebo je to zbytečné plýtvání?) a udělat k němu šťouchané brambory. Napadá vás nějaký super trik, chyták nebo vylepšení, o kterém je dobře vědět? Ohledně příloh mám trochu limity kvůli příteli, ale jestli máte nějaký nápad na něco jiného než brambory (kaše, šťouchané, samotné), sem s tím - popřemýšlím a udělám třeba dvě :) Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEODORT: jakmile najdeš lepší překlad než dušenina, okamžitě ho začnu používat.

    SANTAL: já to narvu do sáčku, zaleju mlíkem a vymáčknu vzduch. Čím méně přístupu vzduchu, tím menší riziku kontaminace masa. Navíc do toho mlíka se bude nějak něco vylouhovávat, bo to zjemňuje chuť masa - takže spíš víc, než míň.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    stew mi tu zacina silne smrdet buzzwordem, asi jak cloud v IT
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZUZKAOU: To má být tedy celé potopené v tom mlíku? Nejen omočené, a la marináda? Raději se ještě jednou zeptám, než pokazit večeři rodičům...
    (podmáslí nemám, mléka 12 litrů :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Veprovy s mrkvi a hrachem a kobzolema vareny jako stew spis nedoporucuju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: a s mrkvickou a hraskem a bramborama se taky ta plec da udelat? kdyz to podusim jen s tou cibuli a zeleninu dam pozdeji, tak asi jo. Ale stejne vyhrajou zampiony asi :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: určitě - když ho uděláš na menší kostičky, tak bude měkký docela rychle.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: takze zrovna plecko pujde asi i podusit a udelat z nej nejakej houbovej perkelt? podobne jako segedyn, akorat zampiony misto zeli a k tomu testoviny. Dik. Asi jo, pac me jde o to, abych si spravne poradila s masem, abych ho delala dost dlouho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam