• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADITU
    ADITU --- ---
    Když už jsme u rad - vzpomněla jsem si dneska na pochoutku mého dětství a po více či méně zdařilých setkáních s řezníky a jejich nápodobou, uzený hovězí jazyk sehnala. Zatím mám v plánu ho jednoduše uvařit (do vody s jazykem přidat i kostku vývaru z mrazáku, nebo je to zbytečné plýtvání?) a udělat k němu šťouchané brambory. Napadá vás nějaký super trik, chyták nebo vylepšení, o kterém je dobře vědět? Ohledně příloh mám trochu limity kvůli příteli, ale jestli máte nějaký nápad na něco jiného než brambory (kaše, šťouchané, samotné), sem s tím - popřemýšlím a udělám třeba dvě :) Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THEODORT: jakmile najdeš lepší překlad než dušenina, okamžitě ho začnu používat.

    SANTAL: já to narvu do sáčku, zaleju mlíkem a vymáčknu vzduch. Čím méně přístupu vzduchu, tím menší riziku kontaminace masa. Navíc do toho mlíka se bude nějak něco vylouhovávat, bo to zjemňuje chuť masa - takže spíš víc, než míň.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    stew mi tu zacina silne smrdet buzzwordem, asi jak cloud v IT
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZUZKAOU: To má být tedy celé potopené v tom mlíku? Nejen omočené, a la marináda? Raději se ještě jednou zeptám, než pokazit večeři rodičům...
    (podmáslí nemám, mléka 12 litrů :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Veprovy s mrkvi a hrachem a kobzolema vareny jako stew spis nedoporucuju.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: a s mrkvickou a hraskem a bramborama se taky ta plec da udelat? kdyz to podusim jen s tou cibuli a zeleninu dam pozdeji, tak asi jo. Ale stejne vyhrajou zampiony asi :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: určitě - když ho uděláš na menší kostičky, tak bude měkký docela rychle.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: takze zrovna plecko pujde asi i podusit a udelat z nej nejakej houbovej perkelt? podobne jako segedyn, akorat zampiony misto zeli a k tomu testoviny. Dik. Asi jo, pac me jde o to, abych si spravne poradila s masem, abych ho delala dost dlouho.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: nakrájet na kostky, opéct ze všech stran, ve výpeku opéct cibuli. A pak podle nálady udělat třeba segedín ( maďaři k němu těstoviny se k jedí normálně) a nebo přidej kořenovou zeleninu a brambory a udělej "stew" (z koření bobek, nové koření, pepř, trocha papriky a na závěr česnek a nějakou zelenou bylinu). Jak je to vepřové, tak se to bude dusit cca hodinu.

    A nebo to nakrájej na plátky, nalož do sojovky, vína a zázvoru, popřípadě pěti koření a zítra z toho udělej nějaké stir fry.

    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: mam tu takovou tu apetiti kucharku z masa a ta mi radi segedyn nebo morav vrabce, coz je vsechno knedlikove... ale segedyn bych si fakt dala.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    mam tu kus plecka, a rada bych z toho zitra udelala rychly obed. Moc maso nevarim, takze ani nemam napad, co s tim. Radeji neco k ryzi, bramboram nebo testovinam, knedliky nebudou. Dekuju za tipy :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SANTAL: hoď ho do osolenýho mlíka či podmáslí (4-5% soli) a dej do chladu, do štědrého dne či do Štěpána to krásně vydrží.

    Nejméně místa zabere ve velkém ziplockovém sáčku, nakrájený na porce a zalitý tím osoleným mlíkem.
    RISINA
    RISINA --- ---
    SANTAL: Myslím, že dnes čerstvé kapří maso do pozítřka vydrží v ledničce.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MUTHA: A tak já bych to zkusila - mimo Vánoc ... pečenáče neznám... a dík.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: Jo, půlka kapra je na Štědrý večer, druhá na Silvestra... celkem asi 10kg masa.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Co je lepší:

    Mám několik kilo kapra - dnes načištěné podkovy (pro rodiče budou Vánoce Vánoci, pokud bude kapr v tříobalu, není o čem diskutovat).
    Je lepší hodit to do mrazáku, stačí do lednice (nezdá se mi), a pokud do mrazáku, čistě maso, nebo připraveno v tříobalu?
    Docela se mi nelíbí představa, jak to k sobě všechno přimrzá...

    Kapra (nebo cokoli smažené v tříobalu) dělám jenom o Vánocích... chybí mi zkušenosti.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    WILDENBURY_SQ: ha, teď budu moct bejt chytrej, až se příbuzný budou ptát proč je ta moje vánočka lepší:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    87HIGHFLYER: V principu nepleteš, ale je tam bourbonal (ethyl- analog vanilinu, syntetický). Vanilkový lusk je něčím speciální; dal by se na veliko používat i "pravý" vanilin jako aditivum v čisté formě, ale bourbonal je lepší, voňavější. Nicméně vanilkový lusk nejde nahradit krystalickou chemikálií, ani samotným vanilinem, který je hlavní senzorickou složkou toho lusku...
    YNOR
    YNOR --- ---
    DEVIL:
    HENNYVILLE:
    díky....s tím filetem souhlasím, podkovy nebrat
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: omfg :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam