• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: spíš umami ... Ale vážně v tom není cítit.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Oni vubec v us tu sojovku maj ve vsem. Asi jakoze slany?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jehněčí kýta na hořčici dle Julie Childové

    suroviny

    na maso:
    1 jehněčí kýta
    80 g dijonské hořčice
    20 ml sojové omáčky (fakt jí tam má)
    1 větší stroužek česneku
    stejné množství čerstvého zázvoru jako česneku (v kuchařce je psaná půl lžička sušeného)
    Na jemno nasekaná větší snítka rozmarýnu/půl lžičky sušeného

    na omáčku
    1 l vývaru, ideálně jehněčího
    co nejvíc jehněčích odřezků
    mrkev
    petržel
    žebro řapíkatého celeru
    česnek
    cibule
    50 g másla
    bobkový list
    nové koření
    tymián
    pepř
    sůl
    1 dlc červného vína/suchého vermutu
    15 g mouky

    Alespoň půl dne předem smíchat hořčici se sojovkou, zázvorem, česnekem a rozmarýnem. Na první pohled mi to znělo hodně divně, ale překvapivě to je dobré a ve výslední chuti to je jen slabá a moc dobrá linka. Napatlat na kýtu, obalit folií a nechat v lednici marinovat.
    Julie to pak peče 60-75 minut na 175, aby se člověk dostal na medium (65-70 stupňů)- což teda jako fungovalo, ale je daleko lepší to péct pomaleji - protože libové části jsou sice měkké, ale spojovací kousky byly v tom nejžužlavějším stádiu...

    V okamžiku kdy se začne péct noha, tak se začne dělat omáčka - na půlce másla opéct kusy masa, přidat zeleninu a nechat zezlátnout. Zasypat moukou, počkat až začne hnědnout, zalít vínem a nechat jíšku zhoustnout - přiít vývar, přidat koření a na mírném ohni vařit alespoň tu hodinu, dokud se to pořádně neodvaří.

    Hotové maso vyndat a nechat odpočinout, výpek přilít k omáčce, deglazovat pekáč pomocí ještě trošky vína a ještě chvilku provařit. Omáčku přecedit (případně pokud to má být víc omáčka, než šťáva tak rozmixovat a nebo propasírovat), rozustit v ní zbylé máslo (klidně víc) a dosolit.

    K tomu brambory a fazolky a nebo hrášek.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: maso nepoužito.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Uf. A bylo to dobrý s tím grilovaným kuřetem, šlo to k sobě?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: penne rigate, máslo, čokoláda nastrouhaná, posypané tvarohem. Se mi nechtělo přemýšlet, děti spokojené :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: tak to udělej rajčatovou omáčku (máslo, cibule, rajčata, česnek případně nějaká bylina - tymián) a pak v tom ohřej kousky kuřete a k tomu rýži vedle.

    A nebo teda klasický rizoto - na dostatku másle orestovat cibuli a mrkev, je-li, přidat rýži, nechat zesklovatět, přidat kousky toho masa, zalít dvojnásobkem vody, než máš rýže a udusit do měkka (u lepších rýží typu basmati to chce dusit tak 12-15 minut a na závěr nechat 5 minut dojít, ne to vařit celých dvacet minut). Na závěr nechat prohřát mraženej hrášek a kukuřici a posypat sejrem. Tím jak se dusí pohromadě a s tukem, tak to rizoto pak není suchý, jako když to všechno vaříš zvlášť a teprve pak to smícháš.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Pls o brainstorming.
    Mám doma darem grilované kuře, bez šťávy. Potřebuju to nějak nakombinovat s rýží a la české zbytkové rizoto, nebo něco takového (prostě děcka mají chuť na kuřecí masíčko s rýžečkou:). Ale nevím, jak to spojit, at to není suché. Olej je, máslo je, rajčata pasírovaná jsou, cibule je, vývar není. Co s tím? Nějak to prohřát v těch rajčatech?
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    Mě se osvědčilo oroštovat cibuli na prudko a pak jí zalít vodou...nechat vydusit a zase zalít..nechat vydusit a zase zalít..(opakovat do požadované konzistence a stupně karamelu, krásně se rozdusí na takovou tu hnědou kaši)...nemusím pořád míchat a vím že se nespálí :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: klidne vic, zjednodusi ti to dochucovani. cim vic se to blizi idealni chuti a cim dyl se to v ni vari, tim lip pro vysledny jidlo.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: stačí jen tak pro pocit, nebo víc a pak ubrat soli při pokračujícím vaření?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KORAL: hned na zacatku tu cibuli osol, zacne poustet vodu, cili cukr a bude to rychlejsi. slabsi plamen je zaklad.
    KORAL
    KORAL --- ---
    Díkt všem s tou cibulkou to příště zkusím na mírném ohni a déle. Je pravda, že minule jsem si stím vyhrál a bylo to dokonalé, ted sem to trochu hnal kvuli dětem :-D
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    Tak když jsme u té reklamy, tak vřele doporučuji Království chutí

    www.kralovstvichuti.cz

    Mají skoro vše a když něco nemají, stačí říct a začnou mít :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Případně U Salvátora v Praze http://prodejnausalvatora.cz/
    RUFO
    RUFO --- ---
    Doporucuji tohle
    Koření od Antonína
    http://www.koreni.cz/
    A nebo si zajit, pokud jste z Plzne, maji temer vse
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Tak obecně koření v supermarketech stojí z prd. Touhle věcí se holt musí člověk zásobit předem jinde:/
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem nakonec skončil v Bille a tam měli čerstvý fenykl, ale co se týče koření, tak Billa je tristní, hlavně že mají majoránku od pěti výrobců. Ale fenykl, anýz nic, nejexotičtější co měli je kurkuma!

    Cardamon naštěstí doma mám, ale nakonec mám u ten fenykl, sousedská výpomoc zafungovala ☺
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PICHPE: kardamom v albertech rozhodně nemívají - anýz nebo fenykl ano. Kotány a ve žlutém sáčku, nědke poblíž skořice a tak. Má ho normálně i vitana (fenykl).

    THEODORT: no čerstvý fenykl zrovna teď moc není k dostání (sháněla jsem ho před dvěma týdny a prd.
    KURE
    KURE --- ---
    KORAL: na povrchu panve vubec nezalezi.
    souhlasim s Toomixem a Davem, bacha na teplotu.
    A cibul je mrcha a dlouho je jen bila (prusvitna) ale jak zacne menit barvu jde to celkem rychle.
    FAT
    FAT --- ---
    KORAL: Co jsem koukal, tak téměř všichni to dělají pomalu a asi po deseti minutách se přidá cukr a červený vinný ocet. A zredukuje se to...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam