IDENTITY:
Mulligatawny - indická čočková
na 4 porce:
1 mrkev
1 cibule
1 žebro řapíkatého celeru (není kořen!)
několik stroužků česneku
čerstvý zázvor tak 4-5 cm dlouhý kousek
fakultativně batát
2 lžíce rajčatového protlaku/1 velké, zralé rajče/dvě konzervovaná rajčata s lžící račjatového protlaku
100 g červené čočky
1 litr kuřecího vývaru
koření:
žaves verze: žluté kari + garam masala + chilli dle chuti
master verze: koriandr(větší trošku), kumín(středně až trošku), chili (dle chuti a nálady), kurkuma (hodně), skořice (středně), kardamom (trošku - tak tři, čtyři tobolky), černá hořčice (středně), hřebíček (maličko - tak jeden, dva).
sůl, pepř
máslo/olej
jogurt/kokosové mléko
čerstvý koriandr
fakultativně pražené kešu
citronová šťáva
Zeleninu i s česnekem nakrájej na malé kostičky, zázvor nastrouhej a nebo prolisuj.
Na máslo dej dvě až tři lžičky podrceného suchého koření a zázvor a nech chvíli pražit v oleji. Pak přidej česnek a cibuli a nech zesklovatět, posléze přisyp mrkev, celer a případný batát a ještě chvíli to nech restovat. Pak přilij vývar, přidej červenou čočku a rajčata a vař nějakých 30 minut maximálně, dokud čočka není celkem na kaši. Rozmixuj do hladka a pak přidej buď jogurt a nebo kokosvé mléko a pode chuti dosol, dopepři, přidej chilli a okysel citronovou šťávou. V miskách pak posypej nasekaným koriandrem a případně praženými, sekanými kešu ořechy. Pokud si je nebudeš coby pilná indická hospodyňka pražit sama, tak ty solené nejdřív omyj, aby nebyly tak slané.
Cha - a už vím, co bude k večeři.