• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    A tohle mám dvakrát, tipuju ramínko/plecko. Ten malý váleček po straně mi připadá jako panenka, je to možný, nebo je to blbost?



    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KEMENTARI: Rukavice?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Asi se mi budete smát, ale dostala jsem několik krásných kusů divočáka a potřebuju poradit, co to vlastně je. :) Nejsem si jistá. Moc se v porcování vepřového nevyznám a potřebuju to nastrkat do mrazáku, protože teď to ve dvou opravdu nemáme šanci sníst. V souvislosti s tím taky řeším, na jaké kusy to nařezat - plátky, velké kostky, kusy na pečení vcelku?

    Velký kus masa bez kosti... kýta?




    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOUNTBATTEN: Potvrzuju, že datiles con tocino jsou úžasný!

    What's Cookin, Chicago?: Datiles con Tocino
    http://www.whatscookinchicago.com/2013/06/datiles-con-tocino.html
    Recipe For Bacon-Wrapped Dates | POPSUGAR Food
    http://www.popsugar.com/food/Recipe-Bacon-Wrapped-Dates-4952556
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    GUDRUN: co datle/suseny svestky zabaleny v prsutu?
    (je to jeste finger food, nebo uz zobani a-la orisky? :-)) )
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GUDRUN: dobrý jsou i pečený batáty, i studený, stejně jako dýně
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MOIRAIN: hummus a pomazanky se zeleninovejma tyckama misto peciva, to jo, ale taky stokrat vyzkouseny...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GUDRUN: nějaký hummus a podobně?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MUTHA: napsala jsem jarni, myslela jsem letni, moje chyba. Smazeny nejim a nevyrabim.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nemáte někdo tipy na finger food / maličkosti k zakousnutí, které:
    se dají přípravit den předem
    maso tam není nosná věc (takže to nejsou třeba miniřízečky)
    není to jen pomazánka, (takže klasické jednohubky ne-e)
    nepeče se to z mouky (takže třeba slané muffiny ne)
    dá se to jíst rukou (takže to není salát)
    nemusí být v lednici (to je nejméně nutná podmínka, dá se to obejít)

    krom jednohubek ze spanelskych bramborovych tortill, korejskeho kimbapu, gruzínského lilku s ořechy a případně vietnamských jarních závitků jsem docela nahraná...
    napadly mě špízy z pečené dýně, to je dobré i studené, ale jinak fakt nevím.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BEBERA: díky moc, vypadá to moc zajímavě!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: super! To jsem presne potreboval, protoze koreni v master verzi jsem koupil kvuli Vindaloo, tak mam alespon dalsi vyuziti, protoze toho zbylo dost..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IDENTITY:

    Mulligatawny - indická čočková

    na 4 porce:

    1 mrkev
    1 cibule
    1 žebro řapíkatého celeru (není kořen!)
    několik stroužků česneku
    čerstvý zázvor tak 4-5 cm dlouhý kousek
    fakultativně batát
    2 lžíce rajčatového protlaku/1 velké, zralé rajče/dvě konzervovaná rajčata s lžící račjatového protlaku
    100 g červené čočky
    1 litr kuřecího vývaru

    koření:
    žaves verze: žluté kari + garam masala + chilli dle chuti
    master verze: koriandr(větší trošku), kumín(středně až trošku), chili (dle chuti a nálady), kurkuma (hodně), skořice (středně), kardamom (trošku - tak tři, čtyři tobolky), černá hořčice (středně), hřebíček (maličko - tak jeden, dva).

    sůl, pepř
    máslo/olej
    jogurt/kokosové mléko
    čerstvý koriandr
    fakultativně pražené kešu
    citronová šťáva

    Zeleninu i s česnekem nakrájej na malé kostičky, zázvor nastrouhej a nebo prolisuj.
    Na máslo dej dvě až tři lžičky podrceného suchého koření a zázvor a nech chvíli pražit v oleji. Pak přidej česnek a cibuli a nech zesklovatět, posléze přisyp mrkev, celer a případný batát a ještě chvíli to nech restovat. Pak přilij vývar, přidej červenou čočku a rajčata a vař nějakých 30 minut maximálně, dokud čočka není celkem na kaši. Rozmixuj do hladka a pak přidej buď jogurt a nebo kokosvé mléko a pode chuti dosol, dopepři, přidej chilli a okysel citronovou šťávou. V miskách pak posypej nasekaným koriandrem a případně praženými, sekanými kešu ořechy. Pokud si je nebudeš coby pilná indická hospodyňka pražit sama, tak ty solené nejdřív omyj, aby nebyly tak slané.

    Cha - a už vím, co bude k večeři.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    IDENTITY: mrkev zazvor pomeranc, zacit zde:
    Mrkvová polévka s pomerančem | KITCHENETTE
    http://kitchenette.cz/clanek/92-mrkvova-polevka-s-pomerancem

    a pak postupne pridavat/ubirat ingredience - ja jsem rad ubral smetanu a vyvar..
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Filtrovala jsem recepty na mrkvový krém/polévku a něco jsem našla, nicméně... Někdo nějaký ultimátní s kari kořením? Čím míň ostatní kořenové zeleniny, tím líp. Díky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VSICHNIMAME: víceméně ji děláme takhle http://www.georgianjournal.ge/...isine/28170-soup-kharcho-georgian-savory-dish-of-beef-and-rice.html
    Jen nejdřív dělám vývar z masa i kostí. Maso dáváme buď hovězí nebo jehněčí...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: spíš umami ... Ale vážně v tom není cítit.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Oni vubec v us tu sojovku maj ve vsem. Asi jakoze slany?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jehněčí kýta na hořčici dle Julie Childové

    suroviny

    na maso:
    1 jehněčí kýta
    80 g dijonské hořčice
    20 ml sojové omáčky (fakt jí tam má)
    1 větší stroužek česneku
    stejné množství čerstvého zázvoru jako česneku (v kuchařce je psaná půl lžička sušeného)
    Na jemno nasekaná větší snítka rozmarýnu/půl lžičky sušeného

    na omáčku
    1 l vývaru, ideálně jehněčího
    co nejvíc jehněčích odřezků
    mrkev
    petržel
    žebro řapíkatého celeru
    česnek
    cibule
    50 g másla
    bobkový list
    nové koření
    tymián
    pepř
    sůl
    1 dlc červného vína/suchého vermutu
    15 g mouky

    Alespoň půl dne předem smíchat hořčici se sojovkou, zázvorem, česnekem a rozmarýnem. Na první pohled mi to znělo hodně divně, ale překvapivě to je dobré a ve výslední chuti to je jen slabá a moc dobrá linka. Napatlat na kýtu, obalit folií a nechat v lednici marinovat.
    Julie to pak peče 60-75 minut na 175, aby se člověk dostal na medium (65-70 stupňů)- což teda jako fungovalo, ale je daleko lepší to péct pomaleji - protože libové části jsou sice měkké, ale spojovací kousky byly v tom nejžužlavějším stádiu...

    V okamžiku kdy se začne péct noha, tak se začne dělat omáčka - na půlce másla opéct kusy masa, přidat zeleninu a nechat zezlátnout. Zasypat moukou, počkat až začne hnědnout, zalít vínem a nechat jíšku zhoustnout - přiít vývar, přidat koření a na mírném ohni vařit alespoň tu hodinu, dokud se to pořádně neodvaří.

    Hotové maso vyndat a nechat odpočinout, výpek přilít k omáčce, deglazovat pekáč pomocí ještě trošky vína a ještě chvilku provařit. Omáčku přecedit (případně pokud to má být víc omáčka, než šťáva tak rozmixovat a nebo propasírovat), rozustit v ní zbylé máslo (klidně víc) a dosolit.

    K tomu brambory a fazolky a nebo hrášek.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: maso nepoužito.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam