• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dobrý jsou japonský vejce naložený v sojovce.

    Japanese Marinated Soft Boiled Egg for Ramen (Ajitsuke Tamago) | Serious Eats : Recipes
    http://www.seriouseats.com/...2012/03/ajitsuke-tamago-japanese-marinated-soft-boiled-egg-recipe.html
    Ramen Egg 味付け玉子 | Egg Recipe | Just One Cookbook
    http://www.justonecookbook.com/recipes/ramen-egg/

    Případně vejce plněná majonézou.

    Eggs with mayonnaise - Home cook recipes - How to Make Egg Mayonaise
    http://www.homecookrecipes.net/eggs-with-mayonnaise.html

    Taky kimchi nezklame, i když to není finger food. A obecně pickles jsou fajn.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: nebo takové ty americké sýrové kuličky - základ je měkký sýr lučina/kozí/cream cheese + nastrouhaný tvrdý sýr, koření/bylinky a v něčem křupavém obality - oříšky, semínka, nadrcené krekry a podobně.

    23 Most Glorious Balls Of Cheese You've Ever Seen
    http://www.buzzfeed.com/emofly/glorious-balls-of-cheese#.vfY5wzJ8j
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN:
    Pokud v mouce je problém s lepkem, tak zkus brazilské sýrové tapiokové houstičky, jsou moc dobré i studené - tapiokovou mouku mají ve zdravých výživách, u vietnamců a nebo pokud jsi v praze a zajedeš na žižkov do afrických potravin (dole kousek od Ponce - u viaduktu naproti autobusové zastávce směrem na Florenc), tak tam potkáš tu fermentovanou tapiokovou mouku, kterou tam dávají brazilci a jsou pak ještě nadýchanější. Případně do nich můžeš zapéct něco jako sušená rajčata a tak, ale samotné jsou fakt skvělé.

    Nuselská kuchta uvádí ...: BRAZILSKÁ SÝROVÁ SLAST - PÃO DE QUEIJO
    http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2014/02/brazilska-syrova-slast-pao-de-queijo.html

    Další verze jsou domácí chipsy případně chipsy z různých věcí? Brambory, řepa, cuketa, mrkev, babát, dýně atd. Nakrájet na tenké plátky a osmažit ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, osolit a chvíli nechat okapat na papírových utěrkách. Škrobnaté věci jako brambory a batáty nejdřív důklaně nechat vymáčet přebytečné škroby a pak usušit a teprve pak smažit.

    Jinak ty muffiny můžeš udělat takové ty vaječné. http://paleogrubs.com/egg-muffin-recipes

    Případně krekry - http://www.acouplecooks.com/2014/03/almond-cashew-crackers/

    Máš-li kvašáky okurky (z nakládanejch to není vono), tak hodně zajímavý je ruská verze jak to jíst - namáčet do zakysané smetany a medu.

    Pokud máš víc času, tak nalož vajíčka do kyselé řepy http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/nov/29/how-to-make-pink-pickled-eggs-children
    FAT
    FAT --- ---
    KEMENTARI: Váleček (panenka) má i divočák uvnitř těla. Takže ne, není to panenka.
    :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MACHALIK: Ekzém. To nechceš. ;)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    A tohle mám dvakrát, tipuju ramínko/plecko. Ten malý váleček po straně mi připadá jako panenka, je to možný, nebo je to blbost?



    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KEMENTARI: Rukavice?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Asi se mi budete smát, ale dostala jsem několik krásných kusů divočáka a potřebuju poradit, co to vlastně je. :) Nejsem si jistá. Moc se v porcování vepřového nevyznám a potřebuju to nastrkat do mrazáku, protože teď to ve dvou opravdu nemáme šanci sníst. V souvislosti s tím taky řeším, na jaké kusy to nařezat - plátky, velké kostky, kusy na pečení vcelku?

    Velký kus masa bez kosti... kýta?




    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOUNTBATTEN: Potvrzuju, že datiles con tocino jsou úžasný!

    What's Cookin, Chicago?: Datiles con Tocino
    http://www.whatscookinchicago.com/2013/06/datiles-con-tocino.html
    Recipe For Bacon-Wrapped Dates | POPSUGAR Food
    http://www.popsugar.com/food/Recipe-Bacon-Wrapped-Dates-4952556
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    GUDRUN: co datle/suseny svestky zabaleny v prsutu?
    (je to jeste finger food, nebo uz zobani a-la orisky? :-)) )
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GUDRUN: dobrý jsou i pečený batáty, i studený, stejně jako dýně
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MOIRAIN: hummus a pomazanky se zeleninovejma tyckama misto peciva, to jo, ale taky stokrat vyzkouseny...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GUDRUN: nějaký hummus a podobně?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MUTHA: napsala jsem jarni, myslela jsem letni, moje chyba. Smazeny nejim a nevyrabim.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nemáte někdo tipy na finger food / maličkosti k zakousnutí, které:
    se dají přípravit den předem
    maso tam není nosná věc (takže to nejsou třeba miniřízečky)
    není to jen pomazánka, (takže klasické jednohubky ne-e)
    nepeče se to z mouky (takže třeba slané muffiny ne)
    dá se to jíst rukou (takže to není salát)
    nemusí být v lednici (to je nejméně nutná podmínka, dá se to obejít)

    krom jednohubek ze spanelskych bramborovych tortill, korejskeho kimbapu, gruzínského lilku s ořechy a případně vietnamských jarních závitků jsem docela nahraná...
    napadly mě špízy z pečené dýně, to je dobré i studené, ale jinak fakt nevím.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BEBERA: díky moc, vypadá to moc zajímavě!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: super! To jsem presne potreboval, protoze koreni v master verzi jsem koupil kvuli Vindaloo, tak mam alespon dalsi vyuziti, protoze toho zbylo dost..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IDENTITY:

    Mulligatawny - indická čočková

    na 4 porce:

    1 mrkev
    1 cibule
    1 žebro řapíkatého celeru (není kořen!)
    několik stroužků česneku
    čerstvý zázvor tak 4-5 cm dlouhý kousek
    fakultativně batát
    2 lžíce rajčatového protlaku/1 velké, zralé rajče/dvě konzervovaná rajčata s lžící račjatového protlaku
    100 g červené čočky
    1 litr kuřecího vývaru

    koření:
    žaves verze: žluté kari + garam masala + chilli dle chuti
    master verze: koriandr(větší trošku), kumín(středně až trošku), chili (dle chuti a nálady), kurkuma (hodně), skořice (středně), kardamom (trošku - tak tři, čtyři tobolky), černá hořčice (středně), hřebíček (maličko - tak jeden, dva).

    sůl, pepř
    máslo/olej
    jogurt/kokosové mléko
    čerstvý koriandr
    fakultativně pražené kešu
    citronová šťáva

    Zeleninu i s česnekem nakrájej na malé kostičky, zázvor nastrouhej a nebo prolisuj.
    Na máslo dej dvě až tři lžičky podrceného suchého koření a zázvor a nech chvíli pražit v oleji. Pak přidej česnek a cibuli a nech zesklovatět, posléze přisyp mrkev, celer a případný batát a ještě chvíli to nech restovat. Pak přilij vývar, přidej červenou čočku a rajčata a vař nějakých 30 minut maximálně, dokud čočka není celkem na kaši. Rozmixuj do hladka a pak přidej buď jogurt a nebo kokosvé mléko a pode chuti dosol, dopepři, přidej chilli a okysel citronovou šťávou. V miskách pak posypej nasekaným koriandrem a případně praženými, sekanými kešu ořechy. Pokud si je nebudeš coby pilná indická hospodyňka pražit sama, tak ty solené nejdřív omyj, aby nebyly tak slané.

    Cha - a už vím, co bude k večeři.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    IDENTITY: mrkev zazvor pomeranc, zacit zde:
    Mrkvová polévka s pomerančem | KITCHENETTE
    http://kitchenette.cz/clanek/92-mrkvova-polevka-s-pomerancem

    a pak postupne pridavat/ubirat ingredience - ja jsem rad ubral smetanu a vyvar..
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Filtrovala jsem recepty na mrkvový krém/polévku a něco jsem našla, nicméně... Někdo nějaký ultimátní s kari kořením? Čím míň ostatní kořenové zeleniny, tím líp. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam