• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    SVETLUSKA222: miluju tohle, je to teda spis studena polevka, ale ozkouseno, ze nahradnim kefir vice zakysky (tedy necim min tekutym) a nedam vodu. Takze original je toto; uprava na min tekuty-vic salat :
    1 uvarena a vychladla a ostrouhana repa velka (nebo dve male, ocasky davam tak tri)
    1 mensi salatova okurka
    cca dva kelimky vysokotucny zakysanky
    svazek mlade cibulky
    trocha kopru
    2 uvareny vejce
    Vsechno nakrajet na kosticky (schvalne zdrobnelina, proste maly), repu idealne nastrouhat a vse promichat a az naposled pridat zakysku a koprem jeste dozdobit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SVETLUSKA222: úplně základní a dostačující - nastrouhaná pečená řepa + co nejlepší olivovej olej (nebo nějakej ořechovej) a slušné balzamico či citronová šťáva, sůl + pepř. Nešetřit olejem a nechat v lednici proležet.

    Sofistikovanější verze - citron, med, hrubozrnná hořčice, dobrej olej + řepa případně cibule/čerstvý fenykl/jablka a kozí sýr nebo sýr s modrou plísní + vlašské ořechy a až se to proleží tak nějakou rukolu či podobné nahořklé listí.

    Nastrohaná řepa + zakysaná smetna + pepř +sůl +křen

    V létě pak rajčata, řepa, olivový olej, citron, bazalka a balkánský sýr

    A tohle budu muset zkusit při nejbližší příležitosti

    my darling lemon thyme: celeriac + beet salad with lemon, chilli + mint recipe
    http://www.mydarlinglemonthyme.com/2013/06/celeriac-beet-salad-with-lemon-chilli.html

    řepa+mrkev +celer + máta + citronová zálivka s chilli
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    zazvor vam cerna? my ho v baru pouzivame teda blenderovanej - ale stejne se z toho stane fakt jemna zalezitost a v lednici vydrzi stopro celej den, neli dodruhyho zcela neporusenej a krasnej.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    SVETLUSKA222: upect v alobalu, pak oloupat, nakrajet na vetsi kusy. Udelat zalivku z uzeny papriky, rimskyho kminu, uzenyho maldonu, oleje, balsamica, citronu, (medu). Podavat na cerstvym spenatu/rukole s fetou a vlasakama.
    GALE
    GALE --- ---
    SVETLUSKA222: nastrouhaná řepa a jablko, cibule, zakysaná smetana, sůl, pepř
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj, nějaký osvědčený recept na salát z červené řepy??
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    PANDOVEC: ja si v nemoci udelam hodne odvaru do termosky. tam staci nakrajet na platky.

    a teda dlouhodobe skladuju zazvor v lednici (treba mesic) a zplesnivel mi za x let snad jen jednou... mrazit imho netreba
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PANDOVEC: zkoušel si to zakápnout citronem?
    PANDOVEC
    PANDOVEC --- ---
    No dostal sem kázání,že nastrouhanej se líp louhuje do toho čaje..
    Ale tak nastrouhám ho každý ráno do zavíratelný krabičky a do večera zpracuju,to by mohlo klapnout..

    Díky
    FAT
    FAT --- ---
    PANDOVEC: No, já bych ho nestrouhal do foroty, ale jak píše MUTHA, dal bych ho vcelku do mrazáku a nastrouhal si jen požadované množství. Dělám to tak už asi 15 let a pohoda.
    PANDOVEC
    PANDOVEC --- ---
    Ahoj,nějakej tip,jak nejlíp uchovat nastrouhanej zázvor,aby nezčernal?
    Stačí pár hodin,jsem nemocnej a dělám si čaj každou hodinu...
    Ráno nastrouhám větší množství a nechci,aby černal..
    Díky
    RUFO
    RUFO --- ---
    ESL: Tu jsem delal asi pred 14 dny a byla vytecna
    TESSS
    TESSS --- ---
    diky vsem!
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: A to mě takhle chutná víc zázvor, křen mi prostě jde spíš... K buřtům :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Máti dávala křen do jablečných moštů (asi) jako konzervant. Chutnaly pak... řízně.
    FAT
    FAT --- ---
    TESSS: Jako přílohu se mi osvědčilo ho nastrouhat, zalít troškou vařicí vody, ochutit octem, solí a cukrem a ještě horké dát do vypařené skleničky a zavřít víčkem. Fakt vydrží dlouho řízný.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    TESSS: ja ho mam v mrazaku a kdyz potrebuju odstrouham... furt pali a uz ho tam mam dost dlouho...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: a ze sluchátka se ozvalo, ale prosím, jak si račte přát.
    Jen teda je to způsob jak ho uchovat, ne jak ho sníst. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/kren.html

    Jinak křen je moc dobrej když se ho troška přistrouhá do zelných salátů a nebo k řepě. Zajímavej je v bramborový kaši. Dá se přistrouhat do hořčice a udělat z ní pak hořčici s křenem. Případně udělej pomazánku z nějaké uzené ryby a k tomu přidej křen.

    Tady ho slečna přidává k míchaným vajíčkům a do cizrnové pomazánky, ale jen jsem to vygooglila, neochutnávala. http://www.meghantelpner.com/blog/109-things-to-do-with-horseradish/

    A případně se k němu dá přidat spousta dalších věcí a zkvasit to na lék na rýmičku. Funguje a po měsíci, dvou má i docela dobrou chuť (do té doby tam dominuje zkvašená cibule a tu já nerada). Je to hodně zajímavý i třeba jako součást dresingu na saláty. http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/01/ostry-cider-pancea-neboli-vselek.html
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Jablečný křen? Máma ho dělává na Boží hod a na Nový rok k vařenému masu (na Boží hod k hovězímu z polévky, na Nový rok k ovaru) a obvykle maso zbude, neb se všichni cpem jen tím křenem.:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam