• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    NAVARA: ja jel o vikendu krk na vine s korenovkou na 140 pres 3 hodiny a gut :)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    NAVARA: na hodne - hovezi je idealni na duseni a pomale vareni. http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/104-duseni-hoveziho-masa/ jinak ja mam rada klasiku - cesnek, cibule, cervene vino, mrkev, tymian.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    na jaké způsoby péct hovězí, když mi horkovzduška dá maximálně 170°C?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HENNYVILLE: ani neopejkas predem? proc ne? nebude to bez opeceni takovy rozbredly a rozpadajici se? Nepredpecenej se priznam jeste nevidel... Pokud je to pouze kvuli barve, tak to bych asi prezil.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RUTHLESS: uz sem to pekl na vsechno mozny, videl pect na ruzny kombinace vysokych a nizkych teplot, kombinace pary a horkyho vzduchu, opekat pred pecenim a cekat pul hodiny......nasrat. vohulit troubu na 200 a soupnout to tam bez opekani. ma to pak tu sedou hnusnou barvu, co ja nesnasim. hlavne to nechat poradne odlezet a kontroluj teplotu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HENNYVILLE: dik! ta teplota je ok? to je nejvetsi peklo vsech tech receptu. ta je naprosto rozdilna. nekdo pise 120 nebo 190... ale pokud mas zivotni zkusenosti, budu ti verit :-) (telomer mam, takze kontrola bude)

    budu asi kupovat ve ctvrtek, v patek dopo marinovat a nedele pect. to by snad melo byt ok. nechce se mi ke ksanovi na brevnov driv... prece jenom, je to docela kus cesty.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RUTHLESS: tak ja pridam recept na muj ultimatni roastbeef, jo ? :-)
    nizka rosta-marinada-dijon, sojovka (nejaka solidni samozrejme), horcicny seminko, zelenej pepr, fenyklovy semeno-toto vsechno rozmixovat na jemnou pastu a nechat namarinovat. cim dyl, tim lip. az se chystas to pect, vytahnout aspon hodinu predem. ja mam rad roastbeef M/R, takze pecu v rozpalene troube na 200C cca 35-40min max, necham aspon hodinu lezet pod alobalem. hodne ti pomuze vpichovej teplomer. ja maso vytahuju z trouby kdyz ma maximalne 45 stupnu, spis min. on jeste tak o 8stupnu dojde behem odpocivani.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: t/č
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    POHODAVOLE: MACHALIK: taky jsem na to koukal. libi se mi ta myslenka s rozmarynovym "luzkem". Dobik a plodik je jeji mluva, to je v pohode. Tupej nuz je jeji blbost. Jde mi ciste o recept. Ten se vlastne moc nelisi od THEODORT: (az na odlezeni). Takze to asi nebude tak spatny.

    Dik za tip s hrubozrnou, to zni zajimave.

    A teda, priznam se, ze ze svickovy to delat nebudu, je to na superbowl po partu kamosu/studentiku. Rict jim - hele kluci dal jsem xy do masa, dejte mi kazdej dve kilca za jidlo neni uplne fer. Ale doma rozhodne zkusim ze svice jednou!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    POHODAVOLE: Já ti nevím. Přidáme ďobík, kaparovej plodík, tupej nůž, k tomu ta pánev neodražená (předpokládám, že to umyla svým novým Jarem), raději bych ještě na pár receptů kouknul.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RUTHLESS: Já ho teda dělám nejradši ze svíčkové a bez hořtice, jen pečený maso do růžova. S rýží. Podle mě není nic lepšího než rostbíf, kam se hrabou steaky.

    Tenhle je z palce ze svíčkové (plněnej sušenejma rajčatama):


    Tenhle z roštěnce:


    Opéct osolený a opepřený maso, podlejt trochou vývaru, dát k němu másla, dodělat do růžovat, jíst s nejlepší rýží, co seženeš.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    RUTHLESS: nejvic se mi osvedcilo s alespon tridennim odlezenim (pak to jde i z hezkyho kousku krku, ten jsem nechal lezet asi 6 dni..), misto anglicky horcice se mi osvedcila sladka hrubozrnna.

    s odlezenim - hodne napeprit, nasolit, zakapat worcestrem, opatlat hrubozrnnou horcici tak aby se v ni veskere ingredience zafixovaly a tvorilo souvislou vrstvu, zabalit vzduchotesne do folie a nechat v lednici odlezet 3-7 dni (i tak je lepsi mit vyzrale hovezi). pote co nejlepe ocistit, osusit, nechat prohrat na skoro pokojovou teplotu, zatahnout na panvi a dodelat v troube na pozadovanou vnitrni teplotu

    vysledek je chutove hodne podobny sous-vide priprave, protoze chut koreni se vtahne az cca 1cm do hloubky masa, ty rychly roastbeefy mi prijdou temer bez chuti (koreni, ne masa)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    RUTHLESS: ja mam v planu zkusit toto, ale taky to budu delat prvne, tak ocenim rady :)

    Roastbeef - MENU domů
    http://www.menudomu.cz/roastbeef/
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj, mam dotaz na ultimatni roast beef. Hledal jsem tady v auditku a snad to ani nikdo nepostoval. A ani v obrazcich jsem nepochosil. Sous vide nemam, potrebuju klasicky.

    Predpokladam,z e maso nizky rostenec, ze? To je ideal... A jak s marinadou? nasel jsem i to, ze se tov ni nechava tyden... Jinde jsem t zase videl dost minimalisticky. No, potrebuju zde od nekoho info - takto ne, todle nesmis vynechat. diky moc!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vejce medium rare! To bych zavedl.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    PEPITO: Přesně. Pak je ještě vejce natvrdo a vejce na mrtvo s šedozeleným žloutkem. Ve steakové terminologii je to medium rare.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    BONEMINA: už chápu na měkou hniličku. Potom je střední hnilička, následuje tvrdá hnilička. To vlastně už není hnilička, ale vejce ještě není natvrdo....
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Chm. Provedl jsem dosti variabilní modifikaci na toto a přesto jsem se dočkal velmi jedlého výsledku...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BRUKEV: Na měkkou hniličku = ještě ne na hniličku, ale už ne na měko. Bílek pevný, žloutek tekutý až krémový.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BONEMINA: na měkkou hniličku na tvrdo?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TOOMIX: Do znojemské je okurka (proto znojemská). Vajco je štěpánská.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Halím.

    Indická verze středoasijského ramadánového pokrmu - milion různých verzí ale v zásadě jde o směs obilovin, vařených s luštěninami, masem a kořením tak dlouho, až je z toho kaše. Zcela zaručeně to půjde i s vepřovým, majoránkou a kmínem - vyzkouším za pár týdnů.
    Jedna z verzí zde
    Chicken Haleem - By VahChef @ VahRehVah.com
    https://www.youtube.com/watch?v=2PsQ0A_rsaY


    Slepičí halím do jednoho hrnce

    na cca 6-8 porcí

    1,5 kg slepice, nebo kuřete nebo 700 g hovězího či skopového - horší, prorotlé kusy masa - záměrně se to vaří až do úplného rozvaření. I kližky je na to vcelku škoda, spíš obyčejný přední.
    kelímek jogurtu
    sůl

    300 g pšeničných zrn/bulgur (bezlepkáři vezmou 200 g natural rejže a 100 kulatozrné, ti kterým nevadí oves, tak bezpluchá ovesná zrna)
    100 g ječných zrn či velkých krupek (bezlepkáři vezmou pohanku a nebo čirok)
    50 g červené čočky
    50 g loupaného žlutého hrachu
    50 g mungo fazolek

    a nebo jiná směs 4 dílů obilovin a 1 dílu luštěnin

    5+ cibulí
    hlava česneku
    velký kus zázvoru
    garam masala
    spousta, spousta másla
    zelený chilli papričky

    voda/vývar
    koriandr a přípandě máta
    citron
    případně vejce natvrdo
    kešu

    Vykostěte slepici, maso nakrájejte na ksotky a z kostí udělejte jednoduchej vývar. Do jogurtu přidejte lžíci garam masaly a lžičku soli a napatlejte marinádu na maso. Vražde do ledničky na 8-12 hodin. Smíchejte obilí a luštěniny a alespoň na 8 hodin namočte do vody.

    Na dně hrnce nechte rozpustit alespoň dvě lžíce másla a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli prolisovaný česnek a nastrouhaý zázvor (kdo má v lednici do zásoby zázvorovo-česnekovou pastu, tak lžíci, dvě této) a tak lžíci, dvě garam masály a nahrubo nasekané chilli papričky. Všechno to nechat opéct, pak přidat slitou směs obilí a maso i s marinádou. Tím že se bude rozvářet na vlákna (doslova), tak není potřeba maso opékat. Zalijte vodou a nebo vývarem tak, aby to bylo tak na dva prsty nad hmotu a pomalu vařte do pravdu měkka - v papiňáku tak 3 hodin, v hrnci tak 4-5. Pak vezměte do ruky šťouchadlo na brambory, podle potřeby přilejte ještě trochu vody či vývaru a vařte ještě 20-30 minut, během kterých hmotu rozšťoucháte na kaši. Maso se rozpadne na vlákna a škroby vytvoří krásnou hladkou strukturu. Podle potřeby dosolte a dokyselte citronovou šťávou. A především přidejte tolik másla (ideálně přepuštěného ghí), kolik vám žlučník a dieta dovolí - indové v tom rozpustí klidně celou kostku na podobné množství.

    Zbylou cibuli (alespoň jednu na člověka) nakrájete na kolečka a zkaramelizujte na másle. Pokud k tomu chcete přidat vajíčko, tak uvařte vajíčko natvrdo.

    Na talíř dejte porci halímu (200 g je docela velká dávka), posypejte smaženou cibulkou, nasekaným koriandrem a mátou, na jemňoučké nudličky nakrájeným čerstvým zázvorem, případně dalšímí chilli papričkami, půlměsíčky citronu na případné dokyselení, kešu oříšky a plátky vajec. Kdo si troufne, ještě to pokape rozpuštěným máslem/ghí.

    Druhej den je ještě lepší, ale musí se pak naředit vodou, protože moc zhoustne.

    Je to neskutečně dobrý a to i přes to, že to vypadá jako hnědá kejda.

    Kdo to chce rychleji, tak namísto obilovin vezme směs různých vloček a spolu s luštěninami je v mixéru spolu s kořením namele na hrubo, pak je opeče, zalije vodou, přidá maso a uvaří do měkka. Zbabělci mixují hotovou směs, tím taky zrychlí přípravu do požadované kašovité konzistence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam