• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    PISKOT
    PISKOT --- ---
    ZUZKAOU: diky. snad to zvladnu, zni to celkem slozite. to abych zadelala na testo jeste ted, kdyz ji chci delat zitra na obed (co uz nestiham), takze zacit uz brzo rano :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISKOT: 60% hydratace, 2% soli a 4% oleje (procenta se počítají z váhy mouky)

    Tedy 500 g hladké, lépe pizza mouky (kdo chce celozrnnou, dá tam celozrnnou v libovolném poměru, ale počítá s tím, že to bude hutnější), 350 ml vody, 10 g soli a 20 g oleje. 20 a méně g čerstvého droždí 5 g cukru

    Smíchej mouku a 300 ml vody a nech to půl hodiny stát. Tento krok lze vynechat, ale těsto je pak lepší - probíhá autolýza a lépe se vypracuje lepek. Ve zbylých 50 ml vody rozmíchej cukr a a droždí a nech 30 minut aktivovat.

    Spolu s droždím vmíchat do těsta sůl a začít usilovně hnětat, alespoň 10 minut čistého času. Až bude těsto hladké a pružné, přilít olej, ještě chvíli hnětat a nechat kynout, dokud to nezdvojnásobí objem a když do toho píchneš, tak se ten otvor bude vracet zpět pomalu. Zde platí přímá úměra - čím více droždí tam člověk dá, tím rychleji to vykyne, stejně tak čím vyšší bude teplota okolí, tím rychleji to vykyne. Rychlost kynutí je ovšem vykoupená plošší chutí - čím pomalejší kynutí, tím více naštípaných složitých škrobů na jednoduché a tím lepší těsto.

    Vykynuté těsto zbouchnout a buď vrazit do ledničky na pár hodin až dnů - (viz pomalé kynutí) a nebo rozdělit na 6-10 bochánků (podle toho jak velké chceš pizzy), zakrýt naolejovanou potravinářskou folií a nechat cca 30 minut odpočívat. Odpočaté bochánky pomocí přetahování okrajů dovnitř změnit na kuličky, přikrýt folií a nechat kynout tak hodinu - aby povyrostly.

    Mezi tím rozpálit troubu na co nejvíc a rozpálit i to na čem pizzu budeš péct - ideálně pečící kámen, či litinový plát, ale i plech postačí.

    Pak nakynuté kusy těsta rozválet, roztahat do tenka, přendat na kus pečícího papíru, nandat na to co chceš mít na pizze a pomocí sázecí lopaty/tenčího prkýnka/ kusu pevného kartonu vsadit na rozpálený plech/pečící kámen.

    Péct na plný výkon cca 10 minut, dokud krusta nezačne hnědnout. Mezi tím připravit další pizzu.

    Pokud dáváš těsto do lednice a dělíš na studené bochánky, tak ty nech odpočívat tak 40-60 minut a teprve pak dělej kuličky.

    Z těsta stejně tak můžet uplácat bagetu, bulky a nebo jiné pečivo - k tvarování dochází v bodě, kdy z pizza těsta děláš kuličky a nech to déle vykynout už na pečícím papíře. Do trouby jich pak sázej víc než jeden a přilej na ten rozpálený povrch tak 200 ml horké vody a troubu rychle zavři - zapaření pomáhá aby líp naskočily a měli lepší kůrku. Měl by z otho jít i jednoduchej bílej chleba - tím že to je docela tuhé těsto, tak by měl být schopný kynout samostojně bez ošatky, ale v ošatce to je vždycky lepší.
    PISKOT
    PISKOT --- ---
    Poradite mi prosím osvědčený recept na pizzu, jde mi jen o těsto...a z klasického droždí.
    Díky
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    V holešovickej hale 22 začali nedávno predávať kaukazkí pekári okrem baklavy atd. aj toto: http://www.sras.org/manti
    je to fakt výborné, odporúčam keby ste mali cestu okolo.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    HENNYVILLE: aha, vidis to, tak to jsem vedle, pardon..
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Oyster blade je loupana plec.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    VECTOR: v au tomu rikaj oyster blade
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem na Svate Helene, k dostani to bude, kdyz si to rezervuju.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZUZKAOU: je, ve mestech bezne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak přímo kližka je ten shin/shank, netuším ale, jak moc je běžně v UK k dostání.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: brisket/shin/flank - v těch budeš mít kolagen a dušený budou fajn.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vida jak sme se oba nezavisle na sobe shodli :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VECTOR: imho beef shin. predni noha nebo zadni fore/hind shin nebo shank (vim ze se rika lamb shank, tak snad se to rika i s beef)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    VECTOR: klizka je shin of beef. zbytek nevim co chces.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Jak se rekne anglicky (britsky) maso na gulas (klizka)? Je to beef leg? Pripadne ekvivalenty pro jehneci/kozi maso. Jsem na dost odlehle ostrove mimo civilizaci a padla na me priprava vecere, maso se musi rezervovat predem, jinak dostanu random balicek s napisem "beef meat".
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    THEODORT:
    ZUBANA: Diky moc, vse jsem udelala.
    REONA
    REONA --- ---
    BRUKEV: Mno, ty hotové chutnají jinak, většinou jsou sladší, než co dělám doma, ale já bych rozhodně hlasovala za domácí. Vaflovací plotýnky mám coby součást toustovače, jedná se o nějaký prastarý Moulinex a jsem spokojená. Těsto používám tohle, jedná se o recept z Four seasons hotelu - nemůžu dohledat, kam jsem to už kdysi postovala, mám pocit, že jedno vejce vychází na půl deci.

    1kg hladke mouky
    1 litr vajec
    1/2 plnotucneho mleka
    2dc rumu
    4ks prasek do peciva
    2ks masla
    0.3kg cukr moucka

    Mixnout suchy veci
    Mixtnou tekuty veci
    A na konec maslo rozpustene

    Musi se to vydelit, tohle je sileny množství :-)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    BEBEBE: nejlepsi zmrazit syrovy na tacu oddelene a kdyz jsem uz zmrzly muzou se sesypat do pytle- jako jahody napr
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    + bych je nechal poradne oschnout a lehounce prosypat nejakou moukou/krupici aby se neslepily a aby sly rovnou z mrazaku hodit do varici vody..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    BEBEBE: syrovy
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Kdyz mam spoustu testa na bramborovy noky, co je lepsi - zamrazit syrovy noky, nebo uvareny?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dotaz na vafle/vaflovače.

    Nostalgicky jsme na ně zavzpomínali v práci a já se ptám.

    Pokud chci občas pár připravit pro děti, je lepší koupit si vaflovač, nebo zakoupit už hotové?

    Vaflovač je jistota na kvalitní těsto, to je jasné. Ale někde na Nyxu už proběhla debata, kde bylo několik tipů i na kvalitní vafle co by hotovku. Jen nevím, kde to bylo.
    TTYGR
    TTYGR --- ---
    PANDOVEC: louhuje se líp, ale stačí nakrájet víc zázvoru, jinak celkově proti černání citron přece :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    a teda, kdyz jsem uz jsem rozviril debatu okolo roast beefu, mate jeste nejakou radu, co bychom mohli behem SB jist? Budeme to poradat na miste, kde je mala kuchynka ve ktere je mikrovlnka (wow), teoreticky plynovej kempovej varic a muzeme donest eletrickej gril. to je asi takovej ten velkej kontaktni toastovac, predpokladam :-) A neni tak odvetravani.

    Idealne tedy neco, co by se udelalo a na miste s tim nebyla zadna prace, pripadne tomu nevadil ohrev v mikro. Bude to pro 12 chlapku, musi toho byt docela ranec.
    Burgery jsme delali loni a byl to brutalni voser, to jsme zavrhli, stejne jako jinej pokus o maso (nejakej steak).
    Kridla jsem nikdy v zivote nedelal, ale je to strasna klasika k SuperBowlu - to by bylo super... Jen me nenapda, jestli se to v takto punkovejch podminkach da nejak udelat (domaci vybava je prakticky neomezena, problem je ohrev. myslim si...)
    Nejlepe se asi zatim jevi udelat hotdogy, nejak je vymazlit. Pikador za 300 si klidne koupim. A me napadlo udelat misu nachos s mletym a syrem. to by snad ta mikrovlnky nemusela zprasit. Nebo jo? Salamander nikdo nemame, bohuzel.

    Za kazdej napad budu rad. na pripravu doma buud mit par hodin a nemam to nijak priserne daleko, takze i vetsi mnozstvi se tam da dovest.

    Diky!

    (snad se nekdo chytne a bude ho bavit zkusit nahazet nejaky navrhy co na "menu" :-))
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    NAVARA: ja jel o vikendu krk na vine s korenovkou na 140 pres 3 hodiny a gut :)
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    HENNYVILLE: napsal by si mi baj woko jak mam reprodukovat co si tvoril kdyz sem byl u tebe cestou domu jsem trochu slinil:-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    RUTHLESS: nema to duvod, smysl. na mase je hodne marinady a zbytecne by se palila. tech 200C je dost vysoka teplota aby se na tom udelala "krusta".
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    NAVARA: na hodne - hovezi je idealni na duseni a pomale vareni. http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/104-duseni-hoveziho-masa/ jinak ja mam rada klasiku - cesnek, cibule, cervene vino, mrkev, tymian.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    na jaké způsoby péct hovězí, když mi horkovzduška dá maximálně 170°C?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HENNYVILLE: ani neopejkas predem? proc ne? nebude to bez opeceni takovy rozbredly a rozpadajici se? Nepredpecenej se priznam jeste nevidel... Pokud je to pouze kvuli barve, tak to bych asi prezil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam