• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    A co hejk? pamatuju si, že když jsem byla jako malá na Slovensku( cca 1989), že to tam měli a máma mi vysvětlovala co to znamená.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Byl to tuňák a taky se tak prodával sumec.
    Navíc amur má na tohle moc malých kostí. Docela nedávno se mi podařilo koupit v kůži balený a převázaný kousek tuňáka. Na netu to musí někde být.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    MACHALIK: správně, inzeráty se mažou
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tady nejseš u T-Mobilu.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    HENNYVILLE: Ok diky. Rozsirim teda uzivani petrzele...kdoviproc me to nikdy nenapadlo.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBEBE: Persil-petrzel bylina. Bordel na omacku k muslim, ano.
    Jinak s korenem petrzele se da nakladat jako s bramborama. Gratin, karamelizovany, peceny, wasabi petrzelovy pyre, salat-repa-kren-cocka atd tenhle styl. Cokoliv.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    HENNYVILLE: Jo přesně ten. Myslíš jako na omáčku k těm mušlím, viď? Ne zvlášť k něčemu jinýmu? Mušle jsme snědli, tohle jsem myslela, že využiju právě do rybího vývaru...(a persil je jakože parsley jakože petrželka? ?)) )
    ZUBANA: Díky, to zní zajímavě.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    BEBEBE: uz jsem tady nekde psala postup na pecene petrzele v medu...je to super k masu nejlepe krutě...nakladaji se do smesy medu chilli a horcice mozno a pecou v troubě
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBEBE: Pyre ke kachne, treba. Uvarit v mlice atd.

    Srdce-pokud mas na mysli ten oranzovej bordel, maximalne na omacku. Maslo, salotka, vino, persil. Jinak vyhazuju.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Znáte nějaký zajímavý recept, na který by padlo tak kilo kořenové petržele? Já jí jen občas použiju do vývaru, jinak prakticky vůbec a nerada bych ji za pár týdnů vyhodila...

    Jo a ještě jsem se chtěla zeptat - se srdíčky ze svatojakubských mušlí se dá něco dělat? Třeba použít na rybí polévku?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: Tuňák to určitě nebyl, ten prý byl drahý a máma si ho kupovala jen těsně po výplatě, jako takovou lepší šunku. Amur jí přišel podle názvu povědomý a pravděpodobný.
    Blbé je, že nevím ani přesnou úpravu. Ale tahle kuchařská archeologie mě baví, i když se k původnímu receptu nedohrabu, často se mi daří vyrobit něco, co je úspěšná náhražka toho jídla ze vzpomínek.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Amur to určitě nebyl.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    To býval tuňák. Uzený. Bylo to zabalený v kůži, většinou převázaný provázkem, bílý, mastný příšerně, ale úžasně dobrý. Pátrám po tom delší dobu.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    ANNNA: Příště až budeš mít nepoživatelnej kus masa (nebo jestli ještě máš), tak ho beru pro mýho psa (Praha, pouze syrové, nikdy ne divočák). Díky!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BUNDA: Díky ti! Amur to byl. Jdu hledat recepty :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ot - pardon, davam to ale jen sem

    je tu nejaky kuchar, co shani praci ci brigadu v Praze? kdyz tak mi napiste do posty, mam tu nejakou ne uplne klasickou nabidku.. :)

    /ot
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    BONEMINA: Já teda o rybách moc nevím, ale hodně mastný je i úhoř, ne?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BONEMINA: ještě mě napadá Amur.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BUNDA: Tolstolobik to prý taky nebyl, u mintaje musím zjistit, jestli se tomu na Slovensku neříkalo jinak, tenhle název máma slyší prvně. Každopádně díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam