• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TOM
    TOM --- ---
    jak si děláte drožďovou pomazánku?
    už jsem ji pár let neměl, a google nachází spoustu variant
    chci zkusit něco mezi tímhle a tímhle tímhle
    spíš víc než míň droždí a klidně o trochu větší poměr cibule

    TWORBO: zkus tuhle variantu (je v mých top 5 receptech)
    tymián k tomu ladí a čočka dodá trochu struktury, aby to nebyl jenom krém .)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ja vcera zkusil polivku z peceny mrkve se zazvorem
    dle tohoto receptu
    Polévka z pečené mrkve ochucená zázvorem - Magazín ČeskéNoviny.cz
    http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/polevka-z-pecene-mrkve-ochucena-zazvorem/1081164
    nepovazuju se za zrucneho kuchtika, ale u tohodle sem si fakt pomlaskaval. este mi kamos /dobre/ poradil, at to nakonec tu smetanu trochu posypu skorici. a fakt lahodny.
    tady vysledek...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LINOLEUMKA: Klasika je i brusinková. Já mám ráda do vepřové vlašáky. A když jsem teď koukla, jaké další ořechy by se hodily, překvapivě na mě vypadly pistácie.
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    Chci se trosku ponorit do experimentovani s vyrobou pastik,, primarne z veprovych jater,, operence zatim nechci... Jaky byste volili kombinace? Zatim klasicka peprova, pak s portskym, s lanyzovym maslem,, zkousela jsem hledat trosku ve svete ale tam spis frci spis kachni apod,, diky!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LUCKAZ: tenhle konkretne je vybornej ;]
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Nalož to.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MACHALIK: dostala jsem ji tak už zmrzlou a bylo jí 3/4 kg...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    87HIGHFLYER: a nezapomínat přibrat s sebou na rodinný oběd děti!!!! :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: to je taky jedna z výhod jít s partnerkou na steak...ona půlku nechá, já dojím zbytek a všichni jsou spokojení:) S kámošema už to tak většinou nefunguje...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: já tím myslel, že se sejde 5+ kg masa všeho druhu a holt to někdo jinak než mražením neuskladní.

    Jak to měla tazatelka nevím, ale mám pro to pochopení.
    BTW lehké náznaky z reálného života mi navíc potvrdilo zdejší ženské Nyx osazenstvo a proto je mi už dlouho jasné, že (až na výjimky) ženy mají ze záhadného důvodu oproti chlapům problém sníst najednou víc než +/- 250g masa :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Jednou jsem měl tuším 3 kg svíce. Byla obrovská!





    A i to se sežralo jako nic. Pětikilovou bych chtěl vidět, moc se mi tomu ani nechce věřit.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: slyšel, neslyšel. Já třeba často maso dostávám, hovězí, vepřové, jehněčí. Dokážu pochopit, že někdo zamrazí i svícu. Vakuovačku nevlastním a 5+ kila masa najednou se taky kolikrát nezbaští = šup do mrazáku.


    MACHALIK: tady souhlas, půl kila masa je nepatrná porce na podobné stresy.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A teď na vážnější notu, jak souvisí půl kila (0,5 kg) masa s tím, jestli budeš v týdnu nebo ne doma? To snad sníš za jeden večer, ne? Dvě porce (malý).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAJITA: Geniální, o tom jsem ještě neslyšel. Hovězí svíca z mrazáku rovnou kočkám.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    ZUZKAOU:
    EWOKK:
    SQUZZA: Dik za tipy! Nakonec zkousim pastyrsky kolac podle id PHUSHI, je prave v troube a zitra udelam bahn mi, na ty se moc tesim..
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eh, já blbka vytáhla z mrazáku neoznačené!? maso a po rozmrznutí zjistila a došlo mi, že je to hovězí svíce, tak kolem půlkila. Co teď s tím, v týdnu nebudu moc doma... :(
    Můžu to nějak naložit a nechat do víkendu, nebo to dát kočkám rovnou? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: nejjednodušší je ho nakrájet na plátky, opéct na trošce oleje a namáčet do sladké sojovky.

    Výborný je tempehový reuben sendvič - žitný chleba, tempeh (kdo má pastrami, přidá tam pastrami - to tam patří originálně), kysané zelí a gruyere a nebo jiný sýr. Na to nějaký majolkový dresing a případně zapéct.

    Samořejmně jde přidat ho do nějakého stir fry. K tomu nudle/rýži a ty bylinky.

    chceš-li něco autentičtějšího tak buď restovanej s omáčkou
    http://dailycookingquest.com/by-category/side-dish/tempeh-kecap-fried-tempeh-in-sweet-soy-sauce
    Kering Tempeh – Fried Tempeh with Sweet and Spicy Glace – Daily Cooking Quest
    http://dailycookingquest.com/...gory/side-dish/kering-tempeh-fried-tempeh-with-sweet-and-spicy-glace

    nebo coby špíz http://cookingtackle.blogspot.it/2011/11/tempe-is-my-favorite-food-overall-cake.html
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    LUCKAZ: udelěj si vege-vegan vietnamske banh mi bagety
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LUCKAZ: mne to chutna v shepperd's pie.. anebo v nejakych vege burgrech/koulich v kombinaci s nakyma lusteninama... ty bylinky, co mas, by sedly do tech kouli a nejakyho dipu :]
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Prosim, nemate nekdo tip co s uzenym tempehem? Nikdy jsme ho nejedli a nechci si ho zneoblibit spatnym receptem. Idealne kdybych navic spotrebovala cerstvy koriandr, matu, perilu, prip. chilli papricky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Perský guláš s ořechy a melasou z granátových jablek.

    Persian Pomegranate-Walnut Lamb Stew - Foodess.com
    http://foodess.com/8506-persian-pomegranate-walnut-lamb-stew.html

    Moc dobrá varianta něčeho pomalu dušeného, jen si tedy nejsem jistá, jestil by šla ta melasa něčím nahradit - je to hodně kyselé, trošku sladké a hodně ovocné. Nejdivnější na tom jídle je to, že řepa se rozvařila a zcela se ztratila - respektive je zodpovědná za sladkou chuť v omáčce, ale ta omáčka je hnědá, ne červená...

    na 4 porce

    500 g masa na dušení - jehněčí plecko, hovězí kližka a podobně.
    1 cibule
    2 lžíce melasy z granátových jablek (prodávají blízkovýchodní speciálky)
    50 g nasekaných vlašských ořechů
    100 g nastrouhané syrové červené řepy
    300 ml vývaru
    sůl + pepř+ cukr či jiné sladidlo
    olej

    Rozpalte olej, maso nakrájejte na kostky, osušte, pořádně osolte a opepřete a ze všech stran opečte do hněda. Vyndejte a ve výpeku nechte zkaramelizovat cibuli. Přidejte do ní nasekané vlašské ořechy a nechte je chvíli pražit. Přidejte řepu, ještě to chvíli restujte a pak rozmícejte melasu ve vývaru, nalijte do hrnce, vraťte tam maso a pomaličku duste do měkka a než se řepa a cibule ztratí. Omáčka je vcelku řídká, pokud to chcete zahustit, přidejte nastrouhanou bramboru, nebo tak něco.

    Hotovou dušeninu podle chuti dosolte, dopepřete a doslaďte.

    Dělala jsem k tomu zelený bulgur - freekeh podle Ottolengiho

    orestovat cibuli, přisypat na to freekeh, přidat trošku skořice a nového koření, zalít dvojnásobkem vývaru, než je váha freekehu a uvařit 20-30 minut do měkka. Přidat nasekanou petržel, mátu a koriandr a až to trošku zchladne, tak tam přidat jogurt, citronovou šťávu, pepř a sůl, případně piniové ořechy.

    Freekeh pilaf
    http://www.ottolenghi.co.uk/freekeh-pilaf-shop
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam