Perský guláš s ořechy a melasou z granátových jablek.
Persian Pomegranate-Walnut Lamb Stew - Foodess.com
http://foodess.com/8506-persian-pomegranate-walnut-lamb-stew.html
Moc dobrá varianta něčeho pomalu dušeného, jen si tedy nejsem jistá, jestil by šla ta melasa něčím nahradit - je to hodně kyselé, trošku sladké a hodně ovocné. Nejdivnější na tom jídle je to, že řepa se rozvařila a zcela se ztratila - respektive je zodpovědná za sladkou chuť v omáčce, ale ta omáčka je hnědá, ne červená...
na 4 porce
500 g masa na dušení - jehněčí plecko, hovězí kližka a podobně.
1 cibule
2 lžíce melasy z granátových jablek (prodávají blízkovýchodní speciálky)
50 g nasekaných vlašských ořechů
100 g nastrouhané syrové červené řepy
300 ml vývaru
sůl + pepř+ cukr či jiné sladidlo
olej
Rozpalte olej, maso nakrájejte na kostky, osušte, pořádně osolte a opepřete a ze všech stran opečte do hněda. Vyndejte a ve výpeku nechte zkaramelizovat cibuli. Přidejte do ní nasekané vlašské ořechy a nechte je chvíli pražit. Přidejte řepu, ještě to chvíli restujte a pak rozmícejte melasu ve vývaru, nalijte do hrnce, vraťte tam maso a pomaličku duste do měkka a než se řepa a cibule ztratí. Omáčka je vcelku řídká, pokud to chcete zahustit, přidejte nastrouhanou bramboru, nebo tak něco.
Hotovou dušeninu podle chuti dosolte, dopepřete a doslaďte.
Dělala jsem k tomu zelený bulgur - freekeh podle Ottolengiho
orestovat cibuli, přisypat na to freekeh, přidat trošku skořice a nového koření, zalít dvojnásobkem vývaru, než je váha freekehu a uvařit 20-30 minut do měkka. Přidat nasekanou petržel, mátu a koriandr a až to trošku zchladne, tak tam přidat jogurt, citronovou šťávu, pepř a sůl, případně piniové ořechy.
Freekeh pilaf
http://www.ottolenghi.co.uk/freekeh-pilaf-shop