• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Perský guláš s ořechy a melasou z granátových jablek.

    Persian Pomegranate-Walnut Lamb Stew - Foodess.com
    http://foodess.com/8506-persian-pomegranate-walnut-lamb-stew.html

    Moc dobrá varianta něčeho pomalu dušeného, jen si tedy nejsem jistá, jestil by šla ta melasa něčím nahradit - je to hodně kyselé, trošku sladké a hodně ovocné. Nejdivnější na tom jídle je to, že řepa se rozvařila a zcela se ztratila - respektive je zodpovědná za sladkou chuť v omáčce, ale ta omáčka je hnědá, ne červená...

    na 4 porce

    500 g masa na dušení - jehněčí plecko, hovězí kližka a podobně.
    1 cibule
    2 lžíce melasy z granátových jablek (prodávají blízkovýchodní speciálky)
    50 g nasekaných vlašských ořechů
    100 g nastrouhané syrové červené řepy
    300 ml vývaru
    sůl + pepř+ cukr či jiné sladidlo
    olej

    Rozpalte olej, maso nakrájejte na kostky, osušte, pořádně osolte a opepřete a ze všech stran opečte do hněda. Vyndejte a ve výpeku nechte zkaramelizovat cibuli. Přidejte do ní nasekané vlašské ořechy a nechte je chvíli pražit. Přidejte řepu, ještě to chvíli restujte a pak rozmícejte melasu ve vývaru, nalijte do hrnce, vraťte tam maso a pomaličku duste do měkka a než se řepa a cibule ztratí. Omáčka je vcelku řídká, pokud to chcete zahustit, přidejte nastrouhanou bramboru, nebo tak něco.

    Hotovou dušeninu podle chuti dosolte, dopepřete a doslaďte.

    Dělala jsem k tomu zelený bulgur - freekeh podle Ottolengiho

    orestovat cibuli, přisypat na to freekeh, přidat trošku skořice a nového koření, zalít dvojnásobkem vývaru, než je váha freekehu a uvařit 20-30 minut do měkka. Přidat nasekanou petržel, mátu a koriandr a až to trošku zchladne, tak tam přidat jogurt, citronovou šťávu, pepř a sůl, případně piniové ořechy.

    Freekeh pilaf
    http://www.ottolenghi.co.uk/freekeh-pilaf-shop
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MOIRAIN: ja do sekane davam rajcata a jako koreni jen majoranku, sul, pepr.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LUCIASHECK: ha, ono mi to napoprvé z filtru nevylezlo, fakt!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MOIRAIN: Vankova sekana neni zadnej hit. Nicmene zrovna sekana tu probehla pomerne nedavno, takze filtr bude vedet.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Má někdo recept na super sekanou? Vaňkovu kuchařku nemám. Mám tu 1:1 hovězí a vepřové mleté. Děkuji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SOFIJKA: celou dobu a větší kusy - tj menší brambory v celku větší na půlku, kořenovou zeleninu celou, maximálně pokud máš takové ty gigamrkve, tak na větší špalíčky.

    Vzhledem k tomu, že v jakémsi videu co tu proběhlo sám Keller mluvil o možnosti dát pod to brambory, tak machalíkové všech zemí šoupejte nohama ...
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    SOFIJKA:
    SOFIJKA:
    nekde (Pohlreich?) jsem videl pect spodkem nahoru a po udelani kurky otocit. kdyz se jeste pod kuzi na prsa soupne kus masla, tak to suchy rozhodne nebude.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem to kure delal jednou a opakovat to nemusim. i pres zmuchlanej pecici papir pod tim byl smrad a bordel v troube. jeste ze sem v praci a muzu tudiz povolat negry s letlampama na jeji vycisteni...

    daleko vic me chutna, kdyz stava z pecenyho kurete kape do brambor a jiny zeleniny. nehlede na to, ze to dycky muzete pect na mensi teplotu, kure temperovat pred pecenim nebo i nalozit do 'brine'. kuzi na krupavost muzete dodelat naposled pod salamandrem/turbo grilem v troube.
    moc rad ale kurata nezeru. to si radsi koupim krepelky, kachnu, nebo kureci nohy ci hnaty. a uplne nejlip, kdyz koupim kureci srdicka nebo jatra! bily maso z kurete/krocana je proste kentus, at je mekky a stavnaty jakkoliv
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    BEBEBE: chtěla jsem to vyzkoušet, ale příště bude nějak jinak no :-)
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    SOFIJKA: Mne to kure taky neprijde TAK dobry, jako bez ty zeleniny ;) Proste uz to fakt neni Kellerovo kure no. Delam radeji prilohu zvlast.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    BEBEBE: dělala jsem v zapíkací míse, ale musim říct, že takovej úspěch to nebyl, protože zespoda, kde to kuře bylo na zeleninou, se tak dobře neopeklo..
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    SOFIJKA: Jenom bych po sve zkusenosti doporucila nedavat to na plech, ale na keramickou zapekaci misu. Na plechu se mi vse totalne spalilo.
    REONA
    REONA --- ---
    SOFIJKA: Dělala jsem jednou s brambory a mrkví, dala jsem to tam najednou, všechno v pohodě a hlavně ta mrkev byla naprosto luxusní.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já bych tomu začal říkat "sušené kuře".
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    chci dneska dělat kuře podle Kellera, ale přidat pod něj brambory a kořenovou zeleninu (nemusíme znova řešit, jestli to pak Kellerovo kuře je nebo ne). otázka zní, jestli se dělaj stejně dlouho jako to kuře nebo je tam dáváte dřív/později? díky
    FAT
    FAT --- ---
    BONEMINA: Co si pamatuju, tak jsem to taky měl moc rád a myslím si, že to byl halibut.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Ještě přidej platýze.
    říkal mi jeden starý kolega, že se ty závitky fakt dělaly z tuňáka. Udilo se to už zabalené do balíčků a pak dávalo do oleje.
    V zahraničí se setkal i se stejně upraveným platýzem, ale jestli se tehdy prodával i u nás, to teda netuším, a sám si udil sumce v kůži. S tím sumcem je t dobrý nápad, to určitě zkusíme. Má maso prakticky bez kostí, bílé a hrubou strukturu, mastné je to dostatečně...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BONEMINA: a co jeseter?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: Tuňáka si zas nedovedu představit sněhobílýho. Ale jestli je amur kostnatej, můžu ho škrtnout taky.
    Sumce přidám do testovací skupiny.
    AIJA
    AIJA --- ---
    NEMESIS:
    To je taková štíhlá ryba. Štikozubec...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam