• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: dovolil bych si poznamenat ze "uzeny vyvar" z kupovaneho "uzeneho" bych tedy k jidlu nedoporucil.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji převelice, nakoupím fazole a jdu na to ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETRUSKA:

    fazololové pomazánky. Namočit, uvařit, rozmixovat s dobrým olejem, solí, troškou octa či citronu a kořením/bylinkami dle nálady.

    Přidávat do salátu coby zdroj bílkovin a nebo na fazolích rovnou ten salát postavit.

    Nejjednodušší jsou vařené fazole + nasekaná rajčata + okurka + cibulka + petrželka + vinaigrette (případně ještě přidej kukuřici a avokádo+ koriandr) Případně moc dobrý je trojfazolový salát - vařené červené fazole, vařená cizrna, vařené, leč nerozvařené zelené fazolky + cibulka + vinaigrette

    Jižanský fazolový salát - vařené černé či jiné tmavé fazole, kukuřice, kapie, rajčata, římský či nějaký pevnější salát, cibule a zálivka z avokáda rozmixovaného s limetkovou/citronovou šťávou, olejem, čerstvým koriandrem a česnekem. Avokádo případně můžeš zaměnit za zakysanou smetanu.

    Polévky - namočené fazole vař ve vývaru do měkka a pak přidej orestovanou zeleninu + koření + další věci co v té polévce chceš mít. Klasika je s kořenovu zeleninou, z uzeného vývaru, zauštěná jíškou s majoránkou a česnekem, nejrůznější minestrone, kam přihodíš vařené fazole, moc dobré jsou i v rajčatové polévce.


    Fazole s rýží (středoamerická klasika) - smíchej uvařenou rýži s fazolemi + často slanina a přidej koření a zeleninu. Např - opeč slaninu, k tomu přidej cibulku a pak ještě nasekanou papriku + česnek+ kumín+ chilli a papriku dle chuti a rajčata, přidej namočené fazole (menší, tmavé barvy), zalij dvojnáobkem vývaru, než máš fazolí, uvař do měkka a do husta.
    Smíchej s uvařenou rýži. Posypej nasekanou jarní cibulkou a korinadrem a dej k tomu trošku zakysané smetany.

    burgery - rozmixuj do měkka uvařené fazole s cibulí, solí, kořením a olejem, uplácej placičky a opeč.

    a klasika - fazole v červených omáčkách - namočené fazole vař s rajčaty, cibulí, česnekem a kořením a ideálně s vývarem, dokud nejsou měkké - dávkuj dvojnásobek tekutiny než máš namočených fazolí.


    další tuna receptů http://www.seriouseats.com/2015/03/bean-recipes-we-love.html
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Chtěla bych do jídelníčku zařadit víc jídel s fazolemi - poradíte mi nějaké osvědčené recepty? Zatím jsem zkoušela chilly con carne a bylo to fajn :) a - raději bych koupila klasické fazole - ne ty v plechovce. Díky moc!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    este sem zapomnel, ze bys mela odecist vahu kosti, do kterejch se brine nedostane.
    u kurete mas ratio maso:kosti cca 70:30 kdyz si dobrej reznik.
    rekneme u kachny, kdyz zavru vsechny oci co mam treba 60:40.
    tzn pokud kachna ma 2300 g tak EP (edible portion) z ni je 1380g

    (takze 1380g + 3000g vody) x 1.5% = 65.7gramu soli treba
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBEBE: dvoukilovy kure se louzi 8-12 hodin, tak to neprezen. lepsi nedosolena kachna nez presolena...
    pokud mas chut, muzes si uzit trochu pocitani a udelat blbuvzdornej brining (bez rizika prilisneho nasoleni). tzn ze brine bude mezi 1%-2%.

    zvazis kachnu a dolejes vodou na jeji uplne ponoreni (nebo pouzijes ziploc bag cimz snizis mnozstvi brine).
    (vaha kachny + vaha vody) x 1.5% = pocet soli
    kachna vazi treba 2300 gramu, voda nutna k tomu aby byla kachna ponorena treba 3000g
    5300g x 0.015 = 79.5 gramu soli do vody...
    koreni vazit nemusis, cukru bych okometricky dal treba pulku tolik co soli
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    DEVIL: Diky za tipy, to zni dobre. Projdu si nejaky zajimavy recepty.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    urcite bych udelal brine s pouzitim cukru a ruznejch koreni. rozhodne kachna si zaslouzi roli skorice, pepr, pomerancovou kuru, star anise, vavrin, nutmeg, cloves.....atp. imho
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBEBE:idealne udelat 5% brine. 50g soli na 1litr vody
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    LINOLEUMKA: To je pravda. Jenze co jsem koukala, tak se mi do mrazaku nevejde a porcovat se mi ji taky nechce.
    DEVIL: Tak to risknu s roztokem, snad to bude ok. Nevis jeste prosim idealni pomer soli a vody?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBEBE: ten roztok urcite v pohode. na 24h nalozit a pak dalsich 24 hodin susit v lednici, abys mohla udelat krasne krupavou kuzi!
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    BEBEBE: Lepsi dobre zmrazit nez blbe vyhodit
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    BRUKEV: Hm :/ To me napadlo jako druha varianta, nalozit do solnyho roztoku, popr. do marinady. Ale nevim, jestli dva dny v roztoku/marinade nejsou moc. Ale asi to nicemu neuskodi...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BEBEBE: z praxe to je na hraně. U drůbeže to ty dva dny po spotřebě už kolikrát zavání. IMHO by se to dalo třeba dva dny před spotřebou naložit (nasolit, napepřit, či co).
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Předem se omlouvám za blbej dotaz, ale fakt si nejsem jistá.
    Mám kachnu, a k upečení se dostanu až dva dny po datu spotřeby, mělo by to být ještě v pohodě? Nechce se mi ji mrazit...A s přetahováním data spotřeby u masa nemám vůbec zkušenost.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ZUZKAOU: Dneska jdu poprvé vyzkoušet tenhle recept na rámen. :) Představuju si, že to po poledni nahážu do hrnce, pak mě to nechá pracovat a večer budu mít super večeři pro několik lidí (a pár mastnejch kastrolů)... tak uvidíme. :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: to je super tip, dík, právě tu dumám, jak použiju kilo řepy :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: Díky, na tebe je vždycky spoleh :)!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT:
    Na 4 burgery
    Upéct řepu, aby to dalo cca 300 g v alobalu. Tak 40 minut na 180 - menší řepy kratší dobu. Nechat vychladnout, nastrouhat. Rozklepnout vejce a přidat strouhanku tak, aby z toho šly dělat placičky, ale nebylo to moc huté. Přidat do toho osmaženou cibulku, prolisovaný česnek (hodně). Podle nálady buď garam masalu nebo papriku, pepř, nové koření a tymián. A dostatek dobrého oleje.

    Uplácat placičky a ogrilovat, případně upéct osmažit či upéct v troubě.


    Pak jsou ještě verze, kdy se namísto strouhanky dává rozmixovaná luštěnina - cizrna, čočka, fazole a zahušťuje se to vařenou rozmixovanou rýží, což může být taky moc dobré. (3 díly řepy, 2 díly luštěniny a nebo 3 díly řepy 1 díl luštěniny a 1 díl rýže)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Má někdo funkční recept na vege burger z červené řepy? Měla jsem nedávno na jedné akci a zaujalo mě to.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BONEMINA: nemam formu, ale to bych si poradila, to bych zkusit mohla... diky :)
    PETATA: jo! takovou nejakou mam predstavu, to vlastne odpovida te vizi "slany kringel", tak ja to nejak zkusim ;-), dik
    PETATA
    PETATA --- ---
    HABRENKA: kdysi jsem to tu zahlédla, tak jsem pátrala...
    [ QWITI @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]
    výše najdeš i recept
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam