• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    GUDRUN:
    Jablka a křen? Jablka a cibuli? Mrkev, celer, česnek?
    Co máš za suroviny při ruce?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: řepnou!

    Upéct řepu, nastrouhat a rozmixovat se stroužkem česneku, hrstí opečenejch, nasekanejch ořechů - vlašáky/lískáče/kešu. Dosolit, dopepřit dokyselit citronem a nebo balsamicem, podle potřeby doolejovat dobrým olivovým či ořechovým olejem. Přimíchat do toho nasekanou jarní cibulku.

    THEODORT
    THEODORT --- ---
    GUDRUN: uz zacinaj bejt pozivatelny rajcata, tak rajcata, cibulka, olivy, citron, olivolej, sul, pepr, (koriandr/bazalka), (chilli), (cesnek). vice ci mene italska smeska na bruschettini.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GUDRUN: nedošlo mi, že cizrna je luštěnina:)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    87HIGHFLYER: hummus se dela z cizrny
    Guacamole by bylo cajk, ale pro 15 lidi se prodrazi a navic mi uz nezmeknou avokada
    ale napadla me vajickova :-) a s tim jsem docela spokojena
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GUDRUN: hummus nebo quacamole
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nejak nemuzu vymyslet treti pomazanku do komba, chci udelat tvarohovej korozott, aka budapestskou, a pomazanku z cerveny cocky s kari. K tomu nejakou treti, ktera by nemela mlicnej ani lustenivej zaklad, ale zase to nebylo tak tezky jako jatrovka nebo buckova, protoze to chci k zeleninovejm tyckam i k pecivu. Ciste rybi s maslem mi taky prijde moc. Nejakej napad? Dik.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak všechno je o míře - kdo snídá slaninu a večeří salám a párkrát týdně ještě přidá ještě uzeninu do jídla, tak pokud se toho dožije, tak skončí s rakovinou tlustého střeva. Pokud je to vše uzené horkým kouřem, tak o fous rychleji.

    Kdo jí uzeniny málo, tak umře spíš na něco jiného.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    ZUZKAOU: hm nedik, tohle sem cist nechtel :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: slusny peklo. To je snad lepsi necist..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: ano, ale zplodiny z přímého kouře jsou daleko horší - dehet (bez něj nemáš tu pravou uzenou barvu, pokud nepoužiješ baviv), benzopryeny (bez přísně kontrolovatelné a ovlivňovatelné teplot se mu nevyhneš), nejrůznější aldehydy jako třeba formaldehyd (jede z důvodů proč má uzení kouřem konzervační efekt + taky dělají tu uzenou chuť), polycyklické aromatické uhlovodíky (opět záležitost horkého kouře a nebo třeba grilování - nejlépe si ogrilovat domácí uzenku)

    V kouři z nevhodně skladovaného dřeva se ti pak ještě přidají mykotoxiny.

    Trocha dusitanů je v tomhle porovnání vcelku neškodná záležitost. Protože na ní jsou nebezpečné až nitrosaminy, které vznikají z dusných solí v interakci s bílkovinami a vysokou teplotou. Tedy buď při uzení horkým kouřem. (a pragandu používá i většina domácích udičů v úvodním láku a pak to hodí do horkého kouře) a nebo při smažení uzenin). Ovšem nitrosaminy vznikají třeba při pražené sladu (bez toho aby se přidávaly dusitany) - takže jsou např. ve whisky či pivě, pokud se používá karamelový slad.

    Bohužel paradoxně umělé uzeniny jsou ve své podstatě daleko snesitelnější, než domácí klobásy v udírně po dědečkovi, jakkoliv se chuť nedá srovnat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: ja bych rekl, ze kure mozna narazi na soli, ktery v pripade prumyslove uzenyho pouzivaj. v tomto pripade dusitan sodny, (prague powder 1) ktere je teda zdravej jak skok ze skaly....
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Nemate nekdo nakej ultimatni recept na masove koule (hovezi) v rajcatove omacce?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: průmyslově vyráběné uzené je méně kancerogenní než cokoliv uzené kouřem, zejména v domácí udírně dávné výroby.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: dovolil bych si poznamenat ze "uzeny vyvar" z kupovaneho "uzeneho" bych tedy k jidlu nedoporucil.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    A jeste dotaz - kde fazole kupujete? V obchode jsem narazila jen na bily a cerny tusim a jinak samy plechovky.. takze ve zdravy vyzive? countrylife?
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji převelice, nakoupím fazole a jdu na to ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETRUSKA:

    fazololové pomazánky. Namočit, uvařit, rozmixovat s dobrým olejem, solí, troškou octa či citronu a kořením/bylinkami dle nálady.

    Přidávat do salátu coby zdroj bílkovin a nebo na fazolích rovnou ten salát postavit.

    Nejjednodušší jsou vařené fazole + nasekaná rajčata + okurka + cibulka + petrželka + vinaigrette (případně ještě přidej kukuřici a avokádo+ koriandr) Případně moc dobrý je trojfazolový salát - vařené červené fazole, vařená cizrna, vařené, leč nerozvařené zelené fazolky + cibulka + vinaigrette

    Jižanský fazolový salát - vařené černé či jiné tmavé fazole, kukuřice, kapie, rajčata, římský či nějaký pevnější salát, cibule a zálivka z avokáda rozmixovaného s limetkovou/citronovou šťávou, olejem, čerstvým koriandrem a česnekem. Avokádo případně můžeš zaměnit za zakysanou smetanu.

    Polévky - namočené fazole vař ve vývaru do měkka a pak přidej orestovanou zeleninu + koření + další věci co v té polévce chceš mít. Klasika je s kořenovu zeleninou, z uzeného vývaru, zauštěná jíškou s majoránkou a česnekem, nejrůznější minestrone, kam přihodíš vařené fazole, moc dobré jsou i v rajčatové polévce.


    Fazole s rýží (středoamerická klasika) - smíchej uvařenou rýži s fazolemi + často slanina a přidej koření a zeleninu. Např - opeč slaninu, k tomu přidej cibulku a pak ještě nasekanou papriku + česnek+ kumín+ chilli a papriku dle chuti a rajčata, přidej namočené fazole (menší, tmavé barvy), zalij dvojnáobkem vývaru, než máš fazolí, uvař do měkka a do husta.
    Smíchej s uvařenou rýži. Posypej nasekanou jarní cibulkou a korinadrem a dej k tomu trošku zakysané smetany.

    burgery - rozmixuj do měkka uvařené fazole s cibulí, solí, kořením a olejem, uplácej placičky a opeč.

    a klasika - fazole v červených omáčkách - namočené fazole vař s rajčaty, cibulí, česnekem a kořením a ideálně s vývarem, dokud nejsou měkké - dávkuj dvojnásobek tekutiny než máš namočených fazolí.


    další tuna receptů http://www.seriouseats.com/2015/03/bean-recipes-we-love.html
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    Chtěla bych do jídelníčku zařadit víc jídel s fazolemi - poradíte mi nějaké osvědčené recepty? Zatím jsem zkoušela chilly con carne a bylo to fajn :) a - raději bych koupila klasické fazole - ne ty v plechovce. Díky moc!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam