PETRUSKA:
fazololové pomazánky. Namočit, uvařit, rozmixovat s dobrým olejem, solí, troškou octa či citronu a kořením/bylinkami dle nálady.
Přidávat do salátu coby zdroj bílkovin a nebo na fazolích rovnou ten salát postavit.
Nejjednodušší jsou vařené fazole + nasekaná rajčata + okurka + cibulka + petrželka + vinaigrette (případně ještě přidej kukuřici a avokádo+ koriandr) Případně moc dobrý je trojfazolový salát - vařené červené fazole, vařená cizrna, vařené, leč nerozvařené zelené fazolky + cibulka + vinaigrette
Jižanský fazolový salát - vařené černé či jiné tmavé fazole, kukuřice, kapie, rajčata, římský či nějaký pevnější salát, cibule a zálivka z avokáda rozmixovaného s limetkovou/citronovou šťávou, olejem, čerstvým koriandrem a česnekem. Avokádo případně můžeš zaměnit za zakysanou smetanu.
Polévky - namočené fazole vař ve vývaru do měkka a pak přidej orestovanou zeleninu + koření + další věci co v té polévce chceš mít. Klasika je s kořenovu zeleninou, z uzeného vývaru, zauštěná jíškou s majoránkou a česnekem, nejrůznější minestrone, kam přihodíš vařené fazole, moc dobré jsou i v rajčatové polévce.
Fazole s rýží (středoamerická klasika) - smíchej uvařenou rýži s fazolemi + často slanina a přidej koření a zeleninu. Např - opeč slaninu, k tomu přidej cibulku a pak ještě nasekanou papriku + česnek+ kumín+ chilli a papriku dle chuti a rajčata, přidej namočené fazole (menší, tmavé barvy), zalij dvojnáobkem vývaru, než máš fazolí, uvař do měkka a do husta.
Smíchej s uvařenou rýži. Posypej nasekanou jarní cibulkou a korinadrem a dej k tomu trošku zakysané smetany.
burgery - rozmixuj do měkka uvařené fazole s cibulí, solí, kořením a olejem, uplácej placičky a opeč.
a klasika - fazole v červených omáčkách - namočené fazole vař s rajčaty, cibulí, česnekem a kořením a ideálně s vývarem, dokud nejsou měkké - dávkuj dvojnásobek tekutiny než máš namočených fazolí.
další tuna receptů
http://www.seriouseats.com/2015/03/bean-recipes-we-love.html