• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LORAIN: http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B00AQ8ZZQU
    Sous Vide Equipments Reviews & Comparison Tests | Sous Vide Cooking
    http://www.sousvidecooking.org/sous-vide-equipment-review-tests-123/
    za ty prachy v cajku imho
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Kdo vaříte sous vide, nemáte náhodou tenhle hrnec https://www.mall.cz/pomale-hrnce/steba-sv-1-precise?v=541304&gclid=CKLQzMWIqcYCFYIewwod7d8B8Q ?
    Pro a proti?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jsem dojedl a mam hned zas hlad :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dokonalá řepa

    1 svazek mladé řepy s natí
    2 šalotky/ 1 cibule
    3 stroužky česneku
    0,5 dcl bílého vína
    1 dcl vývaru
    sůl, pepř
    vcelku hodně másla - tak 80 g určitě.

    Řepnou nať nasekat najemnou, řepy oškrábat a nakrájet na tenké půl až čtvrtkolečka.

    Rozpustit máslo ve větší pánvi, nechat na něm zesklovatět cibulku a česnek. Pak tam přidejte plátky řepy, zamíchejte aby se všechny obalily horkým máslem (fakt na něm nešetřete), posolte, opetřete a nechte pod pokličkou restovat zhruba 10 minut, doku řepa nezměkne. Občas tím zamíchejte. Pak přidejte nasekanou nať, chvíli restujte a podlijte vývarem a vínem a na prudkém ohni to nechte odpařit do husté omáčky. Podle chuti případně dokyselte bazlamikovým octem.

    Půjde to s menším množstvím olivového oleje, namístou spousty másla, ale pak už to bude jen dobrá příloha s řepou.

    Je to skvostné. zdroj zde http://food52.com/recipes/3302-french-peasant-beets

    čočkový salát s dokonalou řepou

    Na 4 porce

    řepu restovanou na másle - z celého svazku
    200 g drobnozrnné čočky
    1 cibule
    1 petržel
    1 žebro řapíkatého celeru
    1 menší mrkev
    3 stroužku česneku
    50 ml vína
    200 ml vývaru
    sůl
    balzamikový ocet
    lískové oříšky
    kozí sýr (případně feta)
    sůl, pepř
    nové koření
    bobkový list
    tymián

    Namočte čočku, alespoň na 8 hodin. Strčte lískové oříšky na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C, vychladlé jim odrolte slupku a nasekejte je.

    Na troše olivového oleje či másla orestujte cibuli, mrkev, petržel a celer nasekané na jemno, přidejte čočku, koření, sůl, víno a vývar a vařte cca 15-20 minut do měkka a do vyvařené vody. Vyndejte velké kusy koření.

    Do horkého čočkového ragů zamíchejte "dokonalou řepu" a lískové oříšky. Dokyselte (o fous víc než by vám v tom horkém stavu chutnalo, po vychladnutí se to zjemní) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do vychladlého salátu přidejte kozí sýr a nebo fetu.
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    Mám za poslední dobu nějakou hodně redneck náladu (a ve spíži spoustu luštěnin, takže občas taky záchvat, že bych je měla jíst), takže od včerejších domácích burgerů (bio hovězí na kontaktním grilu) zbyl ještě salát - co bude příště? :D
    Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/6980-cockovy-salat-s-cervenou-cibuli-a-balkanskym-syrem.html
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LUCKAZ: to je super, to je ono. Udelala jsem ho narychlo jen s fazolema, ale tohle bude priste. Dik.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    GUDRUN: Nejvíc mi kuskus chutná s pečenýma paprikama, fetou a jarní cibulkou, trochou oliváče a bylinkami (nejčastěji saturejka + citronový tymián nebo jen hladkolistá petržel) nebo místo bylinek dávám čubricu.
    REONA
    REONA --- ---
    MOUNTBATTEN: On takhle Devil prostě komunikuje se světem (nebo aspoň s nyxem), nechci se ho zastávat, obvykle mě jeho vyjadřování fakt irituje, ale není to osobní ;)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    u mikrovlnek jsou totiz dva zpusoby jak se dociluje snizeni vykonu - bud klesne intenzita mikrovln na nizsi wattaz, anebo (obzvlast u levnejsich typu) zaric mikrovln "pulzuje", tzn jede urcity cas na max. vykon, pak chvili vysadi.. vysledkem jsou uvareny okraje..
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    DEVIL: bylo nutne takto kopnout ala "budes urcite blba"? :-O
    Ano, mam na mikrovlnce tlacitko rozmrazovani, k nemu vyber na typ pokrmu a voleni vahy pokrmu. A bohuzel, ac pri kazdym zapipani k mikrovlnce bezim, pokrm obracim (micham), tak stejne se uvari okraje a stred je na kost:-( Je uz letita.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Ja mam gorenje mikrovlnku za par supu (asi 1,5k) rozmrazovani podle vahy ji teda jde naprosto suprove :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TABBY, TABBY: ono jsou kusy, které se rozmrazují dobře, a kusy, které ne...
    Má předchozí Baumatic v tomhle byla úžasná, rozmrazila i celé kuře, aniž by se uvařily byť i jen špičky křídel, momentálně mám novou Electrolux, na kuřeti jsem ji ještě netestovala, ale prsa zamrazená na tácku zvládá bez problémů. základ je spíš plošší, stejně vysoká vrstva masa, žádné vysoké koule.
    REONA
    REONA --- ---
    DEVIL: Já mám mikrovlnku s touto funkcí (pravda, je letitá, ale před těmi roky byla taky fakt drahá) a to rozmrazování je totálně na pikaču, maso uvnitř ještě zmrzlé a na povrchu už vařené. Díky, ne.
    TABBY
    TABBY --- ---
    DEVIL: Nejlevnejsi mikrovlnky tam u vas jsou asi o dost vybavenejsi nez ty nase :-) [Nemam uplne nejlevnejsi model, ale funkcionalita, co popisujes, tam neni.]
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOUNTBATTEN: jestli ty umis tu mikrovlnku pouzivat...
    jestli se tam ten kus masa vejde, tak existuje i na ty nejlevnejsi mikrovlne program, kdy zadas vahu kusu uvnitr a das rozmrazovat a vono si to samo navoli cas rozmrazovani. zkousel sem to xkrat a funguje to vyborne.

    podle tabulek se ale ma samozrejme rozmrazovat v lednici
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KASUMI: teplota mnozeni bakterii je 4-60 C, takze po tom co se to pece na malo v troube se to akorat zahnedne na maximu a je hotovo
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GUDRUN: úplně nejčastěji dělám sušený rajčata, černý olivy, feta, ale pokud ideálně bez rajčat, tak moje druhá oblíbená varianta je promíchat hotovej kuskus s trochou oliváče a citrónový šťávy, stouhnout do toho stopově parmazánu a nakrájet čerstvý broskve (zní to hrozně, vzniklo to značně pochybným způsobem, ale od tý doby se toho můžu užrat :-D)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    poradite nejakej dobrej vyzkousenej kuskusovej nebo bulgurovej salat k pecenymu kureti s bylinkama? idealne bez rajcat, cukiny a zampionu.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    diky moc, budu tedy pocitat tak s 48 hodinama na pripravu - rozmrazit v chladaku a pak na X hodin do trouby:)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    MOUNTBATTEN: Případně zavřené ve vypnuté mikrovlnce :-), ale lednice nebo velká nádoba s vodou bude opravdu lepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam