Dokonalá řepa
1 svazek mladé řepy s natí
2 šalotky/ 1 cibule
3 stroužky česneku
0,5 dcl bílého vína
1 dcl vývaru
sůl, pepř
vcelku hodně másla - tak 80 g určitě.
Řepnou nať nasekat najemnou, řepy oškrábat a nakrájet na tenké půl až čtvrtkolečka.
Rozpustit máslo ve větší pánvi, nechat na něm zesklovatět cibulku a česnek. Pak tam přidejte plátky řepy, zamíchejte aby se všechny obalily horkým máslem (fakt na něm nešetřete), posolte, opetřete a nechte pod pokličkou restovat zhruba 10 minut, doku řepa nezměkne. Občas tím zamíchejte. Pak přidejte nasekanou nať, chvíli restujte a podlijte vývarem a vínem a na prudkém ohni to nechte odpařit do husté omáčky. Podle chuti případně dokyselte bazlamikovým octem.
Půjde to s menším množstvím olivového oleje, namístou spousty másla, ale pak už to bude jen dobrá příloha s řepou.
Je to skvostné. zdroj zde
http://food52.com/recipes/3302-french-peasant-beets
čočkový salát s dokonalou řepou
Na 4 porce
řepu restovanou na másle - z celého svazku
200 g drobnozrnné čočky
1 cibule
1 petržel
1 žebro řapíkatého celeru
1 menší mrkev
3 stroužku česneku
50 ml vína
200 ml vývaru
sůl
balzamikový ocet
lískové oříšky
kozí sýr (případně feta)
sůl, pepř
nové koření
bobkový list
tymián
Namočte čočku, alespoň na 8 hodin. Strčte lískové oříšky na 10 minut do trouby vyhřáté na 160°C, vychladlé jim odrolte slupku a nasekejte je.
Na troše olivového oleje či másla orestujte cibuli, mrkev, petržel a celer nasekané na jemno, přidejte čočku, koření, sůl, víno a vývar a vařte cca 15-20 minut do měkka a do vyvařené vody. Vyndejte velké kusy koření.
Do horkého čočkového ragů zamíchejte "dokonalou řepu" a lískové oříšky. Dokyselte (o fous víc než by vám v tom horkém stavu chutnalo, po vychladnutí se to zjemní) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do vychladlého salátu přidejte kozí sýr a nebo fetu.