• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Ja steaky otacim jak na kolotoci. Nerozeznal jsem zatim za tech par let zadnej rozdil.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: mi přijde, že tohle je video na další flame. Spousta lidí naprosto odsuzuje dvojí otáčení masa u steaků.

    Nicméně včera (opět) vtipná situace u řezníka. Volali mi o řezníka, že mi došla veverka objednaná. Večer tam dojdu, řeknu, že si jdu pro veverku...v tu chvíli se na mě otočily dvě ženský, který stály v řadě přede mnou, oči nevěřícně vytřeštěný, mrkly na mě, na řeznici, načež hned otočily zpět.
    Tipuju, že dnes už běží drbárna, jak u řezníka XY prodávají veverky, kuny, ondatry a kýho šlaka:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TABBY: ja sem si zvykl delat sekanou s rozmocenou houskou a karbanatky delam s varenou kapustou bez housky. s davkovanim ingredienci sem na tom podobne jak rika ZUZKAOU: podle nalady. ted co sem v kanade, sem sekanou zacal umotavat do slaniny a dovnitr davam loupany pistacie
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: počítá se i to, když namísto karbanátků dělám placičky/kuličky z mletého masa? Tedy maso, vejce, koření a žádnou strouhanku?

    Sekanou dělám jen občas a dávám tam rozmočenou housku a maso šlehám v robotu K-metlou se solí a studenou vodou, aby byla taková ta hladká a kompatní (teprve pak dávám housku, vejce, osmaženou cibulku a koření. Přesně ti to nepovím, protože to tam tak nějak hážu podle nálady).
    TABBY
    TABBY --- ---
    Děláte rozdíl mezi hmotou na sekanou a na karbanátky? Jaké ingredience dáváte do čeho?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Může být dotaz na pečení?
    Mám krásnej rybíz, chtěla bych upéct lehký (jak chutí, tak přípravou), ale dobrý rybízový koláč. na netu jsou samé složité recepty - napřed spodní těsto, pak nádivka, pak horní těsto... nic takového.
    prosím, máte něco jednoduchého a ověřeného (tj. dobrého)?
    Díky!
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SMOKY: no protoze někteří řezníci jsou tak 'šikovný', že ti na tom mase zůstanou kousky kosti nebo chlupy. Řezníka už jsem si našla slusnyho, takže tohle resim už jen u zvěřiny od dědečka.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    SMOKY: spis si tema kapkama co nacakas kolem, muzes zkontaminovat pracovni desku :)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Dyk to je picovina, jestli tam sou naky bakterie, tak je stejne tepelna uprava znici. Nebo proc by to jako clovek mel mejt ?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Tady to je vysvětlený, proč kuře, a všobecně maso, nemýt

    What's going on in your kitchen?
    https://www.youtube.com/watch?v=KsX1GWA3eFw
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOODYCAT: No vidis.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MACHALIK: OK, to jsem nevěděla.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOODYCAT: kdyby to nicemu neskodilo tak to neresim. Tak jak pise Machalik, funguje to jako houba. Druha vec, ze pokud nekde na tom mase byly nejaky skodlivy bakterie tak je tim "umejvanim" po tom mase akorat rozmazes.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak je to vinne, zejo, maso se tim nacuca vodou a pak prska a dela bordel a hur se smazi a vyjde horsi vysledek. Kdyby mi ve steakove hospode myli maso, tak uz tam v zivote nevkrocim. Neni treba se o tom dal bavit, maso a houby se proste nemejou.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HENNYVILLE: OK, jasný, ale zas si myslím, když je to věc, co nemůže ničemu škodit, tak, že je to spíš fuk. Jakože kdyby radil, že je vhodné teplotu trouby zkontrolovat strčením novorozence dovnitř na deset minut, tak by mě to zlobilo, to jo, ale tohle je takové nevinné.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOODYCAT: at si kazdy dela co chce, ano. Ale, pokud nekdo ma blog o jidle, pise o jidle a tudiz ostatnim radi a rika jak se ma varit, tak se predpoklada ze tomu rozumi a vi co dela.
    MUTHA: ja se na tohle tema s mym reznikem bavil jednou. poslal me do prdele a rekl ze vetsi picovinu nikdy neslysel. Ze on svy maso nikdy vodou neumyl.
    A to s tim octem....? :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    A není to jedno? Ať si to každý dělá, jak chce?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nekde byla takova pekna fotka, jak vypada drez po myti masa :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TOOMIX: http://life.ihned.cz/...k-pripravit-stavnaty-steak-zapomente-na-olej-v-panvi-pripravujte-ho-na-sucho

    QIWAS: toto nechapu. odstepky kosti, necistoty ? vakuovany maso ? nic takovyho tam nikdy nebude. a NE, nikdy jsem ZADNY hovezu maso od reznika, nebo vakuovany NIKDY neomyl.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Omývat kuře? Záleží na tom, jak je balené, říká Vaněk | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...k-je-balene-rika-vanek-fbt-/dobra-chut.aspx?c=A130829_125033_dobra-chut_ape
    QIWAS
    QIWAS --- ---
    HENNYVILLE: Tak to je v pořádku.)
    Je to zvyk, který dělám s každým masem. Nesu si ho od dětství, měli jsme přes deset let polotovary a všechno se řezalko a bouralo u nás. Mohly by být v masu odštěpky kostí, případně nečistoty. Někdy se to stane. Tuhle odpověď jsi, předpokládám, čekal.
    Proč by se to podle tebe tedy dělat nemělo u masa používaného na steaky? Nebo ty neomýváš žádné maso, co si domů od řezníka doneseš?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    QIWAS: no, me by zajimala tahle vec : "Začněme tím, že si jednotlivé kusy masa opláchneme"
    dal jsem to necetl, ale to umejvani masa me zajima. Proc ?
    QIWAS
    QIWAS --- ---
    HENNYVILLE: Koukám, že milovník pupků.. A v čem je problém?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    QIWAS: to je tvuj blogysek nebo tvuj recepticek ?
    QIWAS
    QIWAS --- ---
    Ideální věc při vedrech co nasytí i chlapy!
    P.S.: Vyzkoušeno a potvrzeno!.)
    Flank steak na salátu s červeným zelím, jablky a zázvorovou zálivkou

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Má budoucí pec bude mít i tuhle fíčuru :)
    Ale na ty prodávaný jsem asi měla mimořádnou smůlu, chutnalo to jak vysušený rohlík sypaný cukrem se skořicí. Jsem holt zmlsaná tetuškou Kukovie.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    salmorejo uz tady probehlo, jen ho pripominam, protoze na tyhle vedra je to genialni jidlo. studena rajcatova polevka, ktera osvezi, zasyti a uzasne chutna.

    jeden z receptu: http://jamon.cz/jamon/61-salmorejo

    mam k tomu 2 vychytavky:

    1/ jedno varene vejce rozslehat do polevky
    2/ pridat poradnou spetku kuminu

    k vareni vajec: koho bavi food lab, tak kenji tam ma legracni prispevek o vareni vajec. http://www.seriouseats.com/2014/05/the-secrets-to-peeling-hard-boiled-eggs.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak on i ten prodávaný není špatný. Ale mnohem lepší než v peci, je to nad uhlíky. Viz každá příručka táborníka a hadi na klacku ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Ale klasický trdelník, s dostatečným množstvím másla, žloutků a vlašáků, ten je rozhodně jiná liga neý ty podivnosti z trhů.
    Příští rok už na něj budu mít adekvátní pec, takže se bude trdlit pořádně. (a ve vaší Zastávkové chlebové peci by to myslím mělo jít taky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam