• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    nejpevnejsi dhal mi vychazi z mungo fazolek.

    jinak je to na dlouhou diskuzi, ale kdyz vyjdeme z toho ze asiati vari primarne proto aby jedli a ne proto aby to bylo gastroporno, tak recetp:

    do hrnce olej, do oleje najemno nasekanou cibul, cesnek, zazvor, cca 4:2:1, az zesklovati tak primereny mnozstvi koreniva (nekdo dava ruzne pomery kurkumy, piskavice, rimskeho kminu, papriky, chilli, curry, ... anebo proste mild madras curry..), chvilku nechat v oleji aby paprika nezhorkla, pak tam vrazit fazolky/cocku, zalejt vodou, osolit, vhodit rajcata, dovarit a dodat cerstvy koriandr
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    A té čočky velký hrnek...asi 250 g.
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Možná to byla velkozrnná...nebo žlutá. Poradí ti v prodejně. Obvykle ji mají jako Toor dal.
    Někde přidávají i hrst velkých červených fazolí.
    Koření dávám: 1/2 lžičky mletého koriandru, 3 lžíce čerstvého koriandru, 2 bobkové listy, 1lžička jeerakmínu, 1/2 kurkumy, 1/2 lžičky mletého červeného chilli nebo nasekané čerstvé papričky, 1 lžička zeleného chilli, ale to mi většinou chybí..., trochu hing, soli, zázvoru. Většinou přidám i česnek, ale nemusí být. Mívají i česnekozázvorovou pastu.
    Rajčata.
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Ta včerejší čočka vypadala, že je větší než červená, takže vlastně i potřebuju radu pro blondýnu, co to mohlo být za čočku. Koření mám aktuálně doma jen Mild Madras Curry, ale už jsem slyšela, že existujou obchody a můžu dokoupit cokoliv dalšího, co bude třeba:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Z obyčejné naší čočky nebo jiné? Občas vařím po indicku/červená nebo žlutá/nebo s květákem/obyčejná/. Podle toho co zrovna mám doma. Ale indická je asi fakt nejlepší. Máš doma indické koření?
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Čočka. Včera jsem měla dahl v Bombay Express na Floře a narozdíl od všech předchozích, co jsem kdy jedla, to nebylo rozvařené na kaši, ale spíš jako čočka v omáčce. Výborný to bylo.
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Z čeho?
    EDERA
    EDERA --- ---
    Prosím, máte někdo odzkoušenej recept na dahl?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBEBE: udelej fazolky na smetane s bramborem. idealni jidlo do vedra :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    BEBEBE: no vždyť to hlavní jídlo skoro je. pravda, udává se to jako předkrm, ale dej si šťouchaný brambory nebo klidne hranolky/krokety + fazolky zasypaný parmazánem a máš hotovo.

    případně prostě fazolky na smetaně. já je dokážu jíst s bramborama i bez masa. ale i s masem jich spotrebujes docela dost...
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    DIVER:
    MUTHA:
    AIJA: Jsem se špatně vyjádřila, myslela jsem nějaký hlavní jídlo, kde by byly stěžejní surovinou, mám jich přes půl kila. Ale nakonec to asi dopadne takhle nějak přílohově, po troškách. Mám chuť na ten wasabi dresink a na slanině jsem je taky dlouho nedělala, takže každopádně díky!
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Naprudko osmahnout...ogrilovat, a posypat třeba chimichuri nebo adžikou nebo nějakým oblíbeným kořením, česnekem...Dělávám tak i červenou řepu, cukýnu, papriky apod.
    DIVER
    DIVER --- ---
    BEBEBE: maslo/slaninu, parmazan
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BEBEBE: steak? :-D
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Máte tip na něco zajímavýho se zelenýma fazolkama v hlavní roli?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GUDRUN: my dělali v pátek z 1800g masa a 2kg cibule... výsledek je ten, že se včera vyškraboval zbytek k obědu :-D Koeficient výparu (ať už proto, že někdo chodí užírat, nebo proto, že se to brutálně zredukuju) je u guláše enormně vysokej :-D
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    THEODORT: já si nestěžuju, já se divím :-) je moc dobrej, btw
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    GUDRUN: tak naredit a zahustit to muzes vzdycky, ale chut gulase ti prave dela ta redukce chuti z masa a prisad do mensiho vysledneho mnozstvi finalniho produktu. takze bud to bude chutnat jako gulas, nebo to bude nejaka rozredena brecka s chuti maximalne dohnanou (ne)primerenym mnozstvim glutamatu apod.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    mozna vas to neprekvapi, me trochu jo:
    delala jsem gulas z 850g masa a stejneho mnozstvi cibule = 1700g
    vysledkem je 1300g gulase
    vubec jsem nezahustovala moukou, jen rozvarenou cibuli, nedavam ani protlak, ani nic dalsiho krom trochu cervene papriky, pepre, soli a cesneku
    cekala jsem, ze kvuli prilite vode bude vysledek nekde u 2kg. Pravda, par lzic jsem behem ochucovani ujedla, ale tak max dve plne lzice.... necekala jsem, ze odvar bude tak velkej
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MACHALIK: machalik, a co tluste zeny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam