• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRUKEV: Mikrovlnku bych u stejků fakt vynechal.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Popisu ti jak to delam ja. Maso necham predtim nez jde na panev tak pul hodiny v bylinach, pepr, ol. olej. Panev necham celkem rozpalit, v zadnym pripade na plnej kotel. (pouzivam ocelovku) stejk necham okapat od oleje, dam na panev, maso se zapece a obracim. V prubehu ho pak obracim vickrat. Podle hmatu kontroluju propecenost. Necham odlezet v alobalu s nejakym maslem. Serviruju. Na kecy o obraceni vic nez dvakrat protoze pak ztraci stavu ser. Sou to kecy. Jo a solim az na taliri.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: tak nejde. Je třeba připravit více steaků, at získám odhad, co který kus masa potřebuje co do času, atd.

    Zatím jsem spíš zkoušel techniky, které se povalují po netu.

    Maso máznutý olejem na suché pánvi. Maso na pánvi stříknuté olejem. Maso solený, pepřený předem. Maso solený, pepřený po sundání z pánve, atd.

    Tenké maso, skirt, nebyl problém. Šup na pánev, otočit, pohoda. Rump taky bez problémů. Zato roštěnec díky prorostlosti musím vychytat. Osmažen jednou až moc do krvava, což zas tak nevadilo, jen ta mastnota se nestačila chutně propéct a byla tvrdá. Někdo dává dojet do teplé trouby, někdo do mikrovlnky, já na to byl líný, tak sežral i tak:) Ale prostě potřebuju ještě pár desítek kusů, at si vyhraju s tím, aby bylo well done, aby bylo krvavější, prostě mít v oku, kolik minut který kus potřebuje.

    Ad výše uvedené postupy, nevidím moc rozdíl v suché pánvi versus pánev stříklá olejem.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Co ti nejde ? :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BRUKEV: ja kdyz byl naposled, tak nemeli rostenou a zkusil jsem rump a musim rict, ze jsem byl dost spokojenej :)

    Jinak tady je pekne vysvetlena priprava..

    https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005186-hovezi-maso-2-starene-maso-a-steaky
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Takže po nedělní návštěvě v Makru jím dvakrát denně 300g hovězích steaků.
    Při výběru jsem se po paměti inspiroval zde HENNYVILLE:, poměr cena výkon teda selektoval výběr na rump, vysoký roštěnec a (asi) skirt (balení 2*150g).

    Výsledkem je to, že se ještě musím dost učit co do techniky přípravy steaků:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: vezmi tak 8-10 procent a především zajisti aby k tomu nemohl vzduch - ideální je třeba ziplockový sáček.

    Ale taky ji můžeš naložit do oleje. http://www.gurmanka.cz/2012/10/nalozeny-syr-feta-ve-vonavem-oleji
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Prosím, poraďte, přivezli jsme si z Řecka větší množství fety, z toho jeden cca kilový balíček. Neotevřená má samozřejmě dlouhou trvanlivost, ale jde mi o to, když jí otevřu, lze naložením do solného roztoku prodloužit její spotřebu? Jaký je ideální poměr voda : sůl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: teď dělám švesto-perilovej sirup, to půjde i s blumama. (rozvařit švestky, přidat stejný množství cukru a svazek perily, přivést k varu, nechat 24 hodin louhovat, zcedit, dokyselit citronovou šťávou a nalejt do vyvařený lahve - ideálně ještě sterilovat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GUDRUN: V Albert magazínu jsem viděla blumové čatní. http://www.albert.cz/recepty/blumove-catni Nezkoušela jsem, třeba někdo jiný ano.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vyhodit.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    dostala jsem hodně měkký blumy, neměla čas zpracovat, tak jsem je rozvarila a stoupla do lednice. co s tím dal? moc nepecu, ale nic jinyho než nějaký koláč (jaký) nebo rejzovy nakyp me nenapada...
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    BEBEBE: aha, jasny, uz chapu. Zkusim, diky.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    VENIKA: No vzdyt pisu- je to cerstva nakladana, ne susena. Takze hledej nakladanou wakame, obvykle ji maj v vakuovanou v pytliku.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    THEODORT:
    BEBEBE: barvivama to byt muze, to je jasny, ty obetuju, na barve netrvam :). Ale jak uz jsem psala vedle, ono se i strukturou zda, jako by to byla jina rasa - je tuzsi a ma jinej povrch.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    VENIKA: Jsou to cerstvy nakladany rasy, ne suseny. A jak pise Theodort, jsou tam barviva a neni to uplne zdrava zalezitost.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    VENIKA: nebude to tim ze ty salaty se vetsinou kupuji hotove mrazene a ta skvela zelena barva je fskutecnosti dohnana kombinaci E102+E133, acidove zlute a zarive modre?
    + je zkus namocit do opravdu studene vody, idealne pod 10°C, to by mohlo pomoct vytahnout chlorofyl bliz k povrchu..
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    LA_BETE: gratinovany brambory!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Kviče
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam