• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: tohle je hodně starej článek a tak je ještě hodně zmatenej.

    Uděláš lák z vody,soli (cca 3-5%) a koření, kam přidáš syrovátku jako startér. Zeleninu dáš do vyvařené nádoby, zaleješ lákem, něčím zatížíš, aby všechny pevné věci byly pod hladinou (klíčový trik aby na tom nerostla vrstvička křísu či nějaké plísně - třeba pevně zavřeným igeliťákem s vodou, nebo jinou, dovnitř pasující lahví s vodou, vyvařeným podšálkem na který dáš vyvařené kameny a tak) a necháš prokvasit. V té lednici to vydrží měsíce - rozhodně to nezavařuj. Ocet se tam nedává, protože ti tam bakterie vytvoří kyselinu mléčnou.

    Případně to nemusíš celé dávat do lednice, jen vyndáš zeleninu s trochou láku do nějaké menší nádoby a do zbytku láku dáš čerstvou zeleninu.
    Sušená sladká syrovátka ti je na nic, ale ono to zkvasí i samo od sebe z té zeleniny.

    Pokud je můj blogýsek poněkud zmatený (a ty starší články mají ještě více much, než ty čerstvé), tak vřele doporučuju KAtze) http://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace_8253/kniha/katalog/

    Rusové kromě kvašených rajčat dělají i ta nakládaná v octu - to dělej stejně jako okruky a pak to ale pochopitelně je potřeba sterilovat.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    VECTOR: Ten recept není i klasickém nakládání a sterilování, ale o kvašení, tzn ocet podobně jako u kysaného zelí není třeba, pokud ti to/si to dobře nastartuje(š). Ber to jako zelí - to v sáčku nebo vážené, co se někdy dá koupit na trzích. Pokud je pod lákem a v chladu, už nekysá (tak rychle) dál, takže v lednici vydrží víceméně dokud ti chutná a kyselé je až až - ony ty bakterie jsou většinou celkem slušně výkonné.

    S tou syrovátkou se to má tak, že tz chceš syrovátku z něčeho už zkysaného - třeba z jogurtu (talová ta oddělená voda), zakysané smetany a spol. Ta sušená nebo čerstvá sladká, co se koupí třeba v sýrárnách potřebný kultury moc nemá. (viz doplnění z téže stránky http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/01/syrovatka.html)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam doma spoustu domacich rajcat a premejslim co s nima. Nejradsi bych je na rusky zpusob nalozil, pripadne z toho udelal nejaky kecup (ci palivu salsu).
    Narazil jsem na http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/09/rajcata-ii.html

    Jen mi trochu unika ten recept - to to vsechno naskladam do sklenice, prileju syrovatku, zavru, necham deset dni v teple a pak soupnu do lednice? Jak dlouho to vydrzi v lednici? Nemelo by se to zavarit? Taky v navodu neni zadny ocet, zatimco ty beloruska co jsem jedl byla kysela dost.
    A syrovatka staci ta klasicka, co koupim u sveho lokalniho dealera zdravych potravin?

    Plus bych uvital navod na kecup .) diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    E_D: pouzivam klasickou dlazbu, co mi zbyla z kuchyne a zatim praskla jednou, takze za me zbytecny kupovat..
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    E_D: 3 cm jsou až zbytečně moc, pokud nechceš vyhřívat dvě hodiny a víc. Tak 1-2 cm úplně stačí (a vždycky je lepí hodina a víc). A nech si to uuříznout, ať to akorát pěkně sedí na roštu, pak to nepraská (rám by byl úplná jistota, ale trochu zbytečně drahý. I prasklý a složený k sobě tlo přinejhorším slouží v pohodě).
    E_D
    E_D --- ---
    Dotaz na pečící / pizza kámen do trouby.
    Chci nějaky pořídíit tak se ptám na zkušenosti jestli stačí zajít do kamenictví a zkusit se domluvit na žulovém cca 3cm vysokém a nebo je to blbost a praská to? nebo ho nechat zasadit do rámu? a nebo pak uplně jiná cesta a koupit nějaký lávový či co? Nechci do toho zase vrážet nějak extra moc peněz :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: Drevenou.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pletenou?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: Ja u toho mel na hlave cepici a zvladlo to. Bez ni jsem to nezkousel.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HENNYVILLE: Zvladne to i okurku?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Existuje nejaky strojecek, do kteryho dam studeny veci a vyndam teply veci? Diky!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Se poseru :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Vyborny, diky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: tohle?

    Moulinex Fresh Express – krájí, strouhá, krouhá a navíc skvěle vypadá | EURONICS
    http://www.euronics.cz/...linex-fresh-express-kraji-strouha-krouha-a-navic-skvele-vypada/cn-41-1262/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Existuje nejaky strojecek, co mi nastrouha okurku na takovy ten klasicky okurkova salat?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: tohle je na mě zatím asi zbytečně vysoký level. Ale trochu mě to nakoplo a apon se mrknu po okolí, kde jsou jaké farmy, atd. Zkusil bych zjistit, kdo nabízí jaký maso, kolik, v jaké kvalitě.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WITTGENSTEIN: celkove na sucho vyzraly maso ma o hodne vic "deep" chut nez to vakuovany v pytlikach co bezne kupujeme v makru atd, cili takovy to mokry zrani. chut je skvela, hodne hovezi. jak uz jsem psal, dam to znovu.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HENNYVILLE: A chuťově?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Tak ony sou i jiny moznosti, ze jo. Mam na mysli zdroje masa. Ja sem si treba ted u naseho reznika od kteryho beru maso ke me do prace nechal vyvesit kus hoveziho pera. Je to vlastne zacatek rostene, je to na kosti a stoji to relativne malo penez. Verim tomu, ze "tam u tebe" by jsi nasel urcite jeste lepsi zdroj hoveziho a urcite nekoho kdo by ti to nechal viset v boxu. Fotky z prubehu jsou takovy debilni takze je sem nedavam. Proste to melo takovou klasickou, cerstvou hovezi barvu. Puvodni vaha byla 5.55kg. Behem 28 dni to melo 4.60kg.

    vypadalo to pak i uz jako plesnivy

    po okrajeni to ale melo krasnou a zdravou barvu

    tady je cistej kus masa

    a samozrejme z toho byl nejakej orez :-)

    pekl jsem to nakonec cely, v jednom kuse a bylo to celkem dobry :-)
    12 hodin na 50°C, aby to melo uvnitr teplotu co chci, na zaver to dostalo asi na 40 minut kour na 200°C.
    Celkove sem to bral spis jako zabavnej pokus a bavilo me sledovat celej ten proces. Priste ale urcite necham vyvesit celou pulku. Pri vaze do 200kg za pulku byka a cene kolem 40-50kc jatecni vahy to neni ani nejaka drahota. Myslim, ze na nejaky zimni grilovacky na balkone by to mohlo chvilku vydrzet :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: no nic, připravím kreditku a budu zase zkoušet:)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRUKEV: Mikrovlnku bych u stejků fakt vynechal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam