• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PROSTE_LO: jak chces vid, je mi to celkem burt. ze zkusenosti vim, co je srani s minirizeckama a jeste to smazit (nebo pect) a pak tam padaj rychle, jak nemci do krytu. chlebicky s pomazankou.... no nevim. zavani mi to timhle 'hipster' podnikem http://www.chlebicky-praha.cz/ kdy si uctujou nesmyslny penize za chlebicky co maj jen nakou 'pomazanku'
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    DEVIL: A času cca jedno odpoledne, no nevím, plus mínus 4-5 hodin na samotnou přípravu, no, rozpočet jsem zatím moc neřešila.. 1000-1500 by na tu moji variantu mohlo stačit :)
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    DEVIL: No, já počítala s tím, že se lidi zasytí hlavně těmi mini-řízečky, obložené mísy budou jen tak na "zobání". No, u nás doma se tyhle majonézové saláty nejí, takže bych si musela udělat pomazánku (což není problém, jde mi nejvíc o to, jak v co nejkratším čase udělat co nejlepší občerstvení..) Hlavně dělat chlebíčky pro 20 lidí, to už asi bude rychlejší udělat ty řízky (a ještě se z těch řízků hosté víc nají).

    Každopádně děkuji za radu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PROSTE_LO: nevim kolik mas na to casu a rozpocet. ale oblozena misa z kvalitnima uzeninama a syrem bude pro 20 lidi k pivu imho docela draha sranda. kdyz koupis nakej br.salat a pochoutkac,3-4 veky, par vajec, 5 druhu krajenejch salamu, kysely vokurky, 2 papriky a udelas chlebicky, tak to bude do pohody. bude to ranec, chlebicky natres cesnekovym maslem, aby salaty nenavlhly veku a druhej den jen budes vyndavat a voni budou zrat jak o zavod...
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    MACHALIK: Něco k tématu? Nějaká smysluplná rada, třeba? :)
    Je to oslava 30. narozenin mého přítele, takže nepořádat nepřichází v úvahu. A s časem na tom budu stejně i další víkendy, takže to prostě není ani na kdy přesunout...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nepořádat.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    PROSTE_LO: Péct koláč asi ani nebudu, nějak to k tomu pivu postrádá smysl.
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    KASUMI: Věk kolem 30. Je to úplně jedno, jestli studené nebo teplé.. Hlavně abych to stihla nachystat za páteční odpoledne a aby to bylo v sobotu večer stále chutné a čerstvé k podání. (Celou sobotu budu mimo domov a pochybuju, že můj drahý si to nachystá sám.
    Zatím mám variantu nasmažit malé řízky - ač sama maso nejím,nachystat jednu obloženou mísu s kvalitními uzeninami druhou se sýry a olivami. Ale tato varianta není příliš nápaditá, navíc si myslím, že mi ty sýry a uzeniny oschnou, i když ten talíř zabalím do fólie).
    Prostě potřebuji něco, co si v pátek nachystám a v sobotu to jen vytáhnu z lednice popř. ohřeju.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PROSTE_LO: Nejaky vek osob? Nejake zamereni? Studene ci teple? Syrove nebo tepelne zpracovane? Vic informaci?:)
    PROSTE_LO
    PROSTE_LO --- ---
    Ahoj, potřebuji poradit. Během jednoho odpoledne potřebuji nachystat pohoštění na oslavu narozenin pro cca 15 - 20 lidí (banda kamarádů, bude to oslava spíš ve stylu hudba a alkohol, ale chce to něco k zakousnutí).
    Co byste připravili vy, aby to bylo rychle a aby to vydrželo chutné a čerstvé do dalšího dne? (Budu chystat den předem, protože v den oslavy prostě musím být jinde).
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Jo, svetly, zlatavy. Teplota oleje je samozrejme dulezitej aspekt.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Když děláte koblihy, máte je zlaté, jako jsou ty průmyslové? Já je mám teda vždycky takové tmavě hnědé. Na chuť dobré, jsou nadýchané, všechno. Nestěžuju si, jen mne zajímá, jestli se v domácích podmínkách dá dosáhnout té zlatavé barvy:-)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    HENNYVILLE: vypit :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Vyhodit
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    GUDRUN: To bych tipla na kombinaci vysychání (a kysnutí vyschnutých kousků) a natažení aroma ledničky. Zkus tu skleničku.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    VIKY_K: asi zkysla, zmeni konzistenci, zluty cucky a tak. i kdyz bych spis rekla zhorkla...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    GUDRUN: Na vylití znamená, že je zkyslá nebo plesnivějící a nebo že jenom natáhla všechny vůně a smrady z ledničky? Pokud druhá možnost, doporučuju uzavřít do něčeho s víkem a nebo nedávat do ledničky nezabalené smrdící věci (sýry, uzeniny, zbytky jídel).
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    HUGGI: kupuju 12% vetsinou a za tyden je na vyliti... mozna prelejt do cisty sroubovaci sklenicky zkusim
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GUDRUN: 30% smetanu mam normalne v tom kelimku v lednici a za tejden se s ni nic nestane..mliko je horsi..ale se smetanou zadnej problem nemam(s tema v tetrapack krabickach driv jo, kelimkovy ne)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    jak uchovat smetanu na vaření týden, otevřenou? občas kus potrebuju, ale než za tyden použiju zbytek, zkazí se
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SAL: v cene rozdil nevidim (ani ji ovsem aktivne nesleduju), pokud umis nakupovat ve velkem, pro me je vyhoda, ze tam koupim proste vetsi baleni a pak nemusim dlouho do obchodu (ruzna drogerka apod)
    kupuju tam nevarene krevety (posledni dobou ale maji problem se zavazkou cerstvych :/), ryby, obcas nejaky specialni ovoce/zeleninu, ktery treba jinde nemaji (tamarind), obcas tam vezmu maso (hlavne hovezi na roastbeef)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: ceny jsou snížené a zboží je zlevněné:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SAL: Vyplatí je sporné slovo. Je tam hlavně větší výběr potravin, než v klasickém marketu. Ovšem převážně velkoobchodní balení (10 balení kávy, 5kg sýra,...). Pokud Ti jde o "akční" slevněné ceny, většinou je výhodnější navštívit normální Tesco, Alber,...

    Nicméně pokud Ti jde o pestrost jídelníčku, je obrovská výhoda možnost nakoupit čerstvé ryby a mořské potvory, (odležené) maso, které Ti běžný řezník nedodá, atd.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SAL: jezdim tam pro hovezi a ryby..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vyhodit.
    SAL
    SAL --- ---
    Náhodou se mi dostala do ruky kartička do Makra, co se tam opravdu vyplatí koupit? Nikdy jsem tam nebyla, tak chci mít jakous-takous představu, ještě než se tam vypravím..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: to tam je? Tak to se mi asi někde úplně rozpadly větné vazby... To je pochopitelně pitomost a nějak výhledově ten text přepíšu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Taky mám dotaz k článku o kvašení celých rajčat. Proč má prosím být syrovátka z kysaných mléčných produktů, které "nejsou kefír? Dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale původně jsem přišla s naší dnešní večeří.

    Tmavá treska marinovaná v misu s mangoldem a rýží

    suroviny na 4 porce:

    Ryba:
    dva filety tmavé tresky (aka 600-800g)
    50 ml sake
    50 ml rýžového octa
    50 g bílého misa
    20 g cukru
    trocha oleje

    Svařte saké s octem a cukrem a pak v něm rozmíchejte miso. Namatlejte tím rybu, zavřete do ziplockového sáčku či nějak jinak nechte marinovat v lednici. Minimálně přes noc, ale klidně tři dny.

    Marinovanou tresku osušte, nechte ohřát na pokojovou teplotu a na troše oleje neutrální chuti opečte z obou stran 3 minuty - dejte někam do tepla.


    Mangold:
    Svazek mangoldu
    bonito vločky
    sojová omáčka
    troška vody
    zbytek marinády z tresky
    sezam


    Nasucho opéct sezamová semínka.
    Z mangoldu vyřezat stonek a nakrájet ho na jemno, listí nakrájet na nudličky

    Do pánve po rybě přidat trošku oleje a chvíli na něm dusit stonky mangoldu. Podlít zbylou marinádou z tresky, přidat trošku sojovky.vody a dodat mangoldové listí a chviličku dusit, dokud mangold nezměkne. Posypat sezamem a bonito vločkami.


    K mangoldu a rybě přidat dušenou rýži.



    zdroj hhttp://www.thekitchn.com/recipe-nobu-miso-marinated-black-cod-117238 http://www.foodrepublic.com/recipes/swiss-chard-oshitashi-recipe/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: tohle je hodně starej článek a tak je ještě hodně zmatenej.

    Uděláš lák z vody,soli (cca 3-5%) a koření, kam přidáš syrovátku jako startér. Zeleninu dáš do vyvařené nádoby, zaleješ lákem, něčím zatížíš, aby všechny pevné věci byly pod hladinou (klíčový trik aby na tom nerostla vrstvička křísu či nějaké plísně - třeba pevně zavřeným igeliťákem s vodou, nebo jinou, dovnitř pasující lahví s vodou, vyvařeným podšálkem na který dáš vyvařené kameny a tak) a necháš prokvasit. V té lednici to vydrží měsíce - rozhodně to nezavařuj. Ocet se tam nedává, protože ti tam bakterie vytvoří kyselinu mléčnou.

    Případně to nemusíš celé dávat do lednice, jen vyndáš zeleninu s trochou láku do nějaké menší nádoby a do zbytku láku dáš čerstvou zeleninu.
    Sušená sladká syrovátka ti je na nic, ale ono to zkvasí i samo od sebe z té zeleniny.

    Pokud je můj blogýsek poněkud zmatený (a ty starší články mají ještě více much, než ty čerstvé), tak vřele doporučuju KAtze) http://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace_8253/kniha/katalog/

    Rusové kromě kvašených rajčat dělají i ta nakládaná v octu - to dělej stejně jako okruky a pak to ale pochopitelně je potřeba sterilovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam