• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: pokud dorostly do finální velikosti, ale jsou zelené, tak na ošatce při pokojové teplotě dozrají do červena.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: zelený rajčata chceš zkvasit. Protože to sežere jedovatej a hlavně hořkej solanin, co v nich teď je. A navíc je to dobrý, zejména v podobě salsy, nebo v míchané zelenině v láku.

A dá se to zkvasit?: Rajčata II
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/09/rajcata-ii.html

a dneska jsem našla krásný ruský recept na plněná, kvašená rajčata, ale nemám žádná na pokusy http://stranamasterov.ru/node/262717

jižani je smažej, není to špatný. Ovšem není to žádný zázrak.

Fried Green Tomatoes Recipe on Food52
    https://food52.com/recipes/2699-fried-green-tomatoes
    DIVER
    DIVER --- ---
    zacinaji mrazy a mam jeste milion zelenych rajcat na kericich. nevite, co s nima? rusove je - tusim - nakladaji... jinak me moc zpusobu uchovani nenapada...
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: hodne uz tu bylo zmineno - jeste je davam je do kureciho salatu (pecene kure, majo, jablko, hroznove vino, celerova nat, kari a nasekane vlasaky) ,do ryze ( ryze, oprazena cibulka, vlasaky, hrozinky, petrzel) a nadivky.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MOUNTBATTEN: tvuj popis mi pripomina katmis/qatmis salata, coz zmena proste kureci salat, ale dela se to s orechama, bylinkama, majonezou mozna, ma to konzistenci trochu pomazankovou... ale utfg nevyhodilo zadnej ang odkaz, a babrat se s gruzinskym ted nemam cas...
    teda napr http://www.tastebook.com/recipes/753212-Shredded-Georgian-Chicken-Salad-with-Cilantro ale to se mi moc nezda
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ad DIVER: jeste, taky myslim gruzinska, pomazanka z kurete s vlas.orechy.
    Ale nevim recept:-))

Ja si ji doma delam podle oka - studene pecene kure natrhat na kousky a rozmixovat s orechy a domaci majonezou, koreni sul pepr paprika.

Ten sopravny recept by mne taky zajimal;)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    DIVER: řekla bych že je, ale pak aromatizované víno bych nahradila aromatizovaným octem
    znám teda repcety, kdy se v sacivi kuře táhne, ale pak se to podává studené... každopádně popolarizace gruzínské kuchyně mě těší, dneska jsem měla k obědu lobio, taky s ořechy
    DIVER
    DIVER --- ---
    KASUMI: vidíš. ale já to pochopil tak, že to víno je ten svařenej vinnej ocet...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: V tom prvnim receptu ti v ingrediencich chybi vino. V popisu ho mas..
    DIVER
    DIVER --- ---
    MUTHA: kolegyne to jeste nema. ja jsem ji napsal tohle:

Satsivi - gruzínská ořechová omáčka

Satsivi (nebo také sacivi) je ořechová omáčka z Gruzie, která se proslavila po celém světě. Jde o podobný pokrm jako je třeba hummus - pasta cizrny nebo třeba pasta z lilku, jen v tomto případě základ tvoří ořechy. V Gruzii patří satsivi ke svátečním pokrmům a zpravidla se podává k libovolnému masu. Přesný recept neexistuje, protože každý region, vesnice nebo domácnost dělá tu "svoji".

Základní recept vychází z vlašských ořechů a cibule. Použijte tyto ingredience:

300 - 400 g loupaných vlašských ořechů
    5 - 8 cibulí
    0,5 litrů kuřecího vývaru
    100 g másla
    1-2 lžíce mouky
    2 žloutky
    cca 7 stroužků česneku
    100 ml vinného octa
    sůl, bylinky (majoránka, petrželka)
    koření: 2 - 3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké/ostré papriky
    (lze přidat i šafrán, semínka koriandru nebo mletý pepř)

Nejprve nechte na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zaprašte moukou, přilijte vývar a povařte. Ve vedlejším hrnci svařte vinný ocet a koření - hřebíček, skořici a bobkový list. Ořechy nastrouhejte a smíchejte s červenou paprikou, majoránkou, petrželkou a žloutky. Ke směsi přidejte ještě aromatizované víno a všechno vlijte do vařícího kuřecího vývaru. To celé už nevařte, jen prohřejte. Omáčka se podává studená a přelévají se jí buď porce masa nebo zelenina jako je například pečený lilek. V Gruzii se tato omáčka podává i s fazolemi nebo třeba s rybou.

Pudink s vlašskými ořechy
    0,5 l mléka
    1 pudinkový prášek s vanilkou
    40 g cukru
    1 vejce
    malý panák rumu
    50 g vlašských ořechů
    šlehačka a čokoláda na zdobení

Vlašské ořechy musíte nejprve trochu opražit na pánvi. Pak pudink namíchejte podle návodu, jen navíc přidejte umleté ořechy. Ze směsi uvařte pudink a když bude chladnout, vmíchejte do něj žloutek, rum a tuhý sníh z vaječných bílků. Krém pak rozdělte do misek a můžete podávat, případně ho nechte zchladnout. Dozdobit můžete šlehačkou a čokoládou.

Ořechy v pěně z vaječných bílků
    cca 0,5 kg jader vlašských ořechů
    1 vaječný bílek
    lžíce vody
    120 g cukru
    lžička mleté skořice
    půl lžičky soli

Ořechy nasypte do mísy, bílek s vodou rozšlehejte vidličkou na řídkou pěnu a směs nalijte na ořechy a promíchejte. Zvlášť si připravte směs ze skořice, cukru a soli a nasypte ji na ořechy a znovu lehce promíchejte. Obalené ořechy rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte je zhruba při 120 °C, asi jednu hodinu. Každých 15 minut ořechy lehce promíchejte. Podávejte horké i studené, ale dejte pozor, ať pečené ořechy nenavlhnou a zůstanou křupavé.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Na TV Noha přeci!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: mletý hovězí, česnek, majoránka, vejce, sůl, pepř, hořčice. Smícháš, uděláš štangli, obalíš slaninou a upečeš ;) Případně to jde trochu nastavit nějakou houskou namočenou v mlíce
    E_D
    E_D --- ---
    MOODYCAT: nevim jestli kulervouci ale tahle funguje dobre
    Luxusní sekaná | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/1795-luxusni-sekana.html
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Recept na kulervouci sekanou? Nikdy jsem ji nedelala.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Miluju tuhle variaci na waldorf salát http://www.gurmanka.cz/2009/03/waldorf-salat
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    DIVER: REONA mi připomněla salát ve složení červená řepa, řapíkatý celer, jablka, vlašáky. Výtečnej byl! Ostatně do salátů se dá vymyslet ledasjaká kombinace s vlašáky.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    a ještě bábovka!
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: ořechová náplň do koláčů/šátečků. A ořechová zmrzlina.
    REONA
    REONA --- ---
    DIVER: Skvele jdou s nivou, takze delavam pomazanku niva, maslo, trosku cesneku, nesetrit nasekanymi vlasaky, osolit dle chuti. Na cerstvou bagetu nejlepe.
    Take je pridavam do (manzelova nejoblibenejsiho) salatu - ledovy salat, polnicek, jablka a jahody na kostky, oprazene vlasaky, balsamico.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    DIVER: netradiční použití - slaná jídla gruzínské kuchyně, třeba sacivi / satsivi
    DAHY
    DAHY --- ---
    DIVER: Iransky fesenjan.
    DIVER
    DIVER --- ---
    prave jsem prisel z porady a mame dat do kupy nejakej clanek o vlasskejch orechach. ja jsem si vzal na starosti recepty z nich, protoze me to zajima :)

mate nejaky napady? na porade padlo jen "do cukrovi" a "orechovice" :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    S mražením bazalky nemám potíže, nezhnědne a nehnusne, na pohled není barevně rozeznatelná od petrželové či celerové natě. V čem je fígl, to nevím.
    MIST
    MIST --- ---
    BEBEBE: marinovana - oo+balsamickej ocet, sul, pepr a upect. U nas doma je nejpopularnejsi jen upecena s medem.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Někde tu kdysi proběhl recept na nějakou marinovanou mrkev vhodnou na grilování a pečení. Našla jsem tu jen mrkev s melasou od Zuzkaou a mám pocit, že to není ono. Neviíe náhodou někdo, co mám na mysli? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: bazalku nemraž - zhnědne a zhnusne.

Pokud chceš prodloužit trvanlivost, tak ji dej do sklenčky s vodou, tak aby stonky byly ponořené a zabal do igeliťáku, aby tam bylo méně kyslíku a dej do lednice.
    The Best Way to Store Fresh Herbs | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/.../04/the-best-way-to-store-fresh-herbs-parsley-cilantro-dill-basil.html

Případně udělej pesto/bazalkový olej a nebo nasekanou bazalku zamraž v tuku - oliváč/máslo - nalij to do formiček na led.
    How to Make Basil (Herb) Oil | Recipe + Technique
    https://www.youtube.com/watch?v=Qvb1iSIwgsk

Basil and olive oil icecubes for cooking
    http://www.instructables.com/id/Basil-and-olive-oil-icecubes-for-cooking/
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    GUDRUN: ona to nebyla majoranka, ale vykvetla bazalka :-) nakonec jsem zamrazila jen tu salvej a rozmaryn
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MIDORI: bazalku nevím, šalvěj se mrazit dá, majoránku radši suším
    MIST
    MIST --- ---
    MIDORI: muzes, ale doporucila bych ti je nasekat a zamrazit je bud ve vode nebo oleji, ve formicce na ledove kostky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Dostala jsem od tchana spoustu rezanych cerstvych bylinek, ktery ale nestihnu vsechny zpracovat. Muzu to dat do mrazaku? Napr. salvej, majoranka, bazalka... ve vaze to za par dni uvadne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam