MUTHA: kolegyne to jeste nema. ja jsem ji napsal tohle:
Satsivi - gruzínská ořechová omáčka
Satsivi (nebo také sacivi) je ořechová omáčka z Gruzie, která se proslavila po celém světě. Jde o podobný pokrm jako je třeba hummus - pasta cizrny nebo třeba pasta z lilku, jen v tomto případě základ tvoří ořechy. V Gruzii patří satsivi ke svátečním pokrmům a zpravidla se podává k libovolnému masu. Přesný recept neexistuje, protože každý region, vesnice nebo domácnost dělá tu "svoji".
Základní recept vychází z vlašských ořechů a cibule. Použijte tyto ingredience:
300 - 400 g loupaných vlašských ořechů
5 - 8 cibulí
0,5 litrů kuřecího vývaru
100 g másla
1-2 lžíce mouky
2 žloutky
cca 7 stroužků česneku
100 ml vinného octa
sůl, bylinky (majoránka, petrželka)
koření: 2 - 3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké/ostré papriky
(lze přidat i šafrán, semínka koriandru nebo mletý pepř)
Nejprve nechte na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zaprašte moukou, přilijte vývar a povařte. Ve vedlejším hrnci svařte vinný ocet a koření - hřebíček, skořici a bobkový list. Ořechy nastrouhejte a smíchejte s červenou paprikou, majoránkou, petrželkou a žloutky. Ke směsi přidejte ještě aromatizované víno a všechno vlijte do vařícího kuřecího vývaru. To celé už nevařte, jen prohřejte. Omáčka se podává studená a přelévají se jí buď porce masa nebo zelenina jako je například pečený lilek. V Gruzii se tato omáčka podává i s fazolemi nebo třeba s rybou.
Pudink s vlašskými ořechy
0,5 l mléka
1 pudinkový prášek s vanilkou
40 g cukru
1 vejce
malý panák rumu
50 g vlašských ořechů
šlehačka a čokoláda na zdobení
Vlašské ořechy musíte nejprve trochu opražit na pánvi. Pak pudink namíchejte podle návodu, jen navíc přidejte umleté ořechy. Ze směsi uvařte pudink a když bude chladnout, vmíchejte do něj žloutek, rum a tuhý sníh z vaječných bílků. Krém pak rozdělte do misek a můžete podávat, případně ho nechte zchladnout. Dozdobit můžete šlehačkou a čokoládou.
Ořechy v pěně z vaječných bílků
cca 0,5 kg jader vlašských ořechů
1 vaječný bílek
lžíce vody
120 g cukru
lžička mleté skořice
půl lžičky soli
Ořechy nasypte do mísy, bílek s vodou rozšlehejte vidličkou na řídkou pěnu a směs nalijte na ořechy a promíchejte. Zvlášť si připravte směs ze skořice, cukru a soli a nasypte ji na ořechy a znovu lehce promíchejte. Obalené ořechy rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte je zhruba při 120 °C, asi jednu hodinu. Každých 15 minut ořechy lehce promíchejte. Podávejte horké i studené, ale dejte pozor, ať pečené ořechy nenavlhnou a zůstanou křupavé.