• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KAKIHARA: martini? Leda pro celou čtvrť:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    KAKIHARA: Jsem měla utkvělou představu, že do Martini koktejlu patří zelená oliva a ne černá.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    GEGI: Saláty,omáčky,pečivo,martini...
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    GEGI: tapenade!
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    DIVER: dáš do 5 litrový sklenice na okno, bez vršku, normálně dozrajou, mně to funguje :)
    GEGI
    GEGI --- ---
    přistála mi doma čtyřkilová plechovka černých oliv (těch oliv jsou dvě kila). Nemáte někdo nápad na co všechno to zužitkovat kromě uspořádání ohromného olivového mejdanu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    LORAIN:
    Placky, bramboráky, knedlíky...bosáky, halušky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: knedlíky, noky, škubánky, placky, šišky, krokety - prostě jakékoliv bramborové těsto.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Co se škrobovýma bramborama kromě kaše?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vzniklo to jako experiment na blog, ale ta chuť je natolik zajímavá, že vám ji sem v nutím.

    Šípková polévka s chilli

    suroviny na 4 porce

    na vývar
    200-300g uzená vepřových kostí
    1-2 kuřecí skelety a nebo jiné kosti na polívku
    1 cibule
    1 mrkev
    1 petržel
    kus celeru
    3 stroužky česneku
    pepř, bobkový list, nové koření
    1,5 litru vody
    decka bílého vína a nebo dvě lžíce octa


    na polévku
    1 l vývaru
    250 g čerstvých šípků (prostě kupka, tak dvě hrsti)
    1 cibule
    2 brambory
    chilli papričky dle nálady
    lžíce másla
    sůl
    pepř
    muškátový oříšek
    smetana na vaření

    Šípky buď za pomoci nožíku, trpělivosti a latexových rukavicí zbavte semínek, nebo je očistěte od bubáků a stopek, svařte s troškou vodu, rozmačkejte šťouchadlem na brambory či vidličkou a propasírujte.

    Opéct všechnu zeleninu a kosti, dát do hrnce na vývar, zalít vodou, přidat víno či ocet a uvařte vývar - v papiňáku tak hodinku. Z uzených kostí oberte maso.

    Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte nasekané chilli papričky, nebo teda kapii a nastrouhané brambory. Chvilku restujte, přidejte vyčištěné šípky, či šípkový protlak a zalijte vývarem. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Vařte tak 15-20 minut, rozmixujte, či propasírujte na krém. Bude to docela nakyslé od šípků, takže to zjemněte smetanou a podle potřeby dosolte, dopepřete a doslaďte. Do hotové polévky dejte obrané uzené a čerstvý, nasekaný kopr (zbabělci sáhnou po pažitce a nebo petrželové nati, ale kopr je tam fakt dobrej).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BRUKEV: ano, vlastně veškeré zrající ovoce produkuje ethylen.
    (A nezralé banány dozrají, když je zabalíš do novin (opět lepší využití ethylenu). Naopak se nedoporučuje dávat vedle sebe mísu se zrajícím ovocem a vázu s kytkou, u té kytky ten ethylen z ovoce podpoří rychlejší vadnutí.)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BUNDA: Doporučují se i banány.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MACHALIK: zrající ovoce prý produkuje etylén. Proto se doporučuje přidat pár jablek a ještě obalit fólií (předpokládám kvůli lepšímu využití etylénu .-)

    Alespoň dle info na netu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Proc neco urychli dozravani neceho jinyho ve stejne misce? Proc by to melo fungovat?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TRISSIE: přesně také jsem otrhal a dal na parapet. Postupně dozrávají. Jnak je dobré k nim přidat nějaké jablko. Urychlí dozrávání.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: pokud dorostly do finální velikosti, ale jsou zelené, tak na ošatce při pokojové teplotě dozrají do červena.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: zelený rajčata chceš zkvasit. Protože to sežere jedovatej a hlavně hořkej solanin, co v nich teď je. A navíc je to dobrý, zejména v podobě salsy, nebo v míchané zelenině v láku.


    A dá se to zkvasit?: Rajčata II
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/09/rajcata-ii.html

    a dneska jsem našla krásný ruský recept na plněná, kvašená rajčata, ale nemám žádná na pokusy http://stranamasterov.ru/node/262717

    jižani je smažej, není to špatný. Ovšem není to žádný zázrak.

    Fried Green Tomatoes Recipe on Food52
    https://food52.com/recipes/2699-fried-green-tomatoes
    DIVER
    DIVER --- ---
    zacinaji mrazy a mam jeste milion zelenych rajcat na kericich. nevite, co s nima? rusove je - tusim - nakladaji... jinak me moc zpusobu uchovani nenapada...
    MIST
    MIST --- ---
    DIVER: hodne uz tu bylo zmineno - jeste je davam je do kureciho salatu (pecene kure, majo, jablko, hroznove vino, celerova nat, kari a nasekane vlasaky) ,do ryze ( ryze, oprazena cibulka, vlasaky, hrozinky, petrzel) a nadivky.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MOUNTBATTEN: tvuj popis mi pripomina katmis/qatmis salata, coz zmena proste kureci salat, ale dela se to s orechama, bylinkama, majonezou mozna, ma to konzistenci trochu pomazankovou... ale utfg nevyhodilo zadnej ang odkaz, a babrat se s gruzinskym ted nemam cas...
    teda napr http://www.tastebook.com/recipes/753212-Shredded-Georgian-Chicken-Salad-with-Cilantro ale to se mi moc nezda
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam