Vzniklo to jako experiment na blog, ale ta chuť je natolik zajímavá, že vám ji sem v nutím.
Šípková polévka s chilli
suroviny na 4 porce
na vývar
200-300g uzená vepřových kostí
1-2 kuřecí skelety a nebo jiné kosti na polívku
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
kus celeru
3 stroužky česneku
pepř, bobkový list, nové koření
1,5 litru vody
decka bílého vína a nebo dvě lžíce octa
na polévku
1 l vývaru
250 g čerstvých šípků (prostě kupka, tak dvě hrsti)
1 cibule
2 brambory
chilli papričky dle nálady
lžíce másla
sůl
pepř
muškátový oříšek
smetana na vaření
Šípky buď za pomoci nožíku, trpělivosti a latexových rukavicí zbavte semínek, nebo je očistěte od bubáků a stopek, svařte s troškou vodu, rozmačkejte šťouchadlem na brambory či vidličkou a propasírujte.
Opéct všechnu zeleninu a kosti, dát do hrnce na vývar, zalít vodou, přidat víno či ocet a uvařte vývar - v papiňáku tak hodinku. Z uzených kostí oberte maso.
Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte nasekané chilli papričky, nebo teda kapii a nastrouhané brambory. Chvilku restujte, přidejte vyčištěné šípky, či šípkový protlak a zalijte vývarem. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Vařte tak 15-20 minut, rozmixujte, či propasírujte na krém. Bude to docela nakyslé od šípků, takže to zjemněte smetanou a podle potřeby dosolte, dopepřete a doslaďte. Do hotové polévky dejte obrané uzené a čerstvý, nasekaný kopr (zbabělci sáhnou po pažitce a nebo petrželové nati, ale kopr je tam fakt dobrej).