• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ZEMINO: něco by se našlo tady ;)

    Můj blond blog: Receptář
    http://mujblondblog.blogspot.cz/p/recepty.html
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Nemáte tip na nějake stránky s vegetarianskymi recepty na slano. .
    nějaký dobrý, ne že maso nahradíme sojou apod.. předem díky
    MIST
    MIST --- ---
    GEGI: do salatu, na pizzu (jen karamelizovana cibule, olivy a feta nebo kozi syr).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Taky okurku, cibulku, burák, lžíci nálevu... martini snese všechno.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    EDERA: neni martini jako martini...)
    BRUKEV: ono s dvema kilama oliv to bude beztak velka party :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: A pil jsi někdy Martini koktejl s černou olivou? Já jo. Kdysi v jednom baru někde na Smíchově. Ráda bych na to zapomněla, ale nejde to.:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    EDERA: madam, vy nějak diskriminujete černou olivu? To se v dnešní době příliš nedoporučuje :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KAKIHARA: martini? Leda pro celou čtvrť:)
    EDERA
    EDERA --- ---
    KAKIHARA: Jsem měla utkvělou představu, že do Martini koktejlu patří zelená oliva a ne černá.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    GEGI: Saláty,omáčky,pečivo,martini...
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    GEGI: tapenade!
    NEBULA
    NEBULA --- ---
    DIVER: dáš do 5 litrový sklenice na okno, bez vršku, normálně dozrajou, mně to funguje :)
    GEGI
    GEGI --- ---
    přistála mi doma čtyřkilová plechovka černých oliv (těch oliv jsou dvě kila). Nemáte někdo nápad na co všechno to zužitkovat kromě uspořádání ohromného olivového mejdanu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    LORAIN:
    Placky, bramboráky, knedlíky...bosáky, halušky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: knedlíky, noky, škubánky, placky, šišky, krokety - prostě jakékoliv bramborové těsto.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Co se škrobovýma bramborama kromě kaše?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vzniklo to jako experiment na blog, ale ta chuť je natolik zajímavá, že vám ji sem v nutím.

    Šípková polévka s chilli

    suroviny na 4 porce

    na vývar
    200-300g uzená vepřových kostí
    1-2 kuřecí skelety a nebo jiné kosti na polívku
    1 cibule
    1 mrkev
    1 petržel
    kus celeru
    3 stroužky česneku
    pepř, bobkový list, nové koření
    1,5 litru vody
    decka bílého vína a nebo dvě lžíce octa


    na polévku
    1 l vývaru
    250 g čerstvých šípků (prostě kupka, tak dvě hrsti)
    1 cibule
    2 brambory
    chilli papričky dle nálady
    lžíce másla
    sůl
    pepř
    muškátový oříšek
    smetana na vaření

    Šípky buď za pomoci nožíku, trpělivosti a latexových rukavicí zbavte semínek, nebo je očistěte od bubáků a stopek, svařte s troškou vodu, rozmačkejte šťouchadlem na brambory či vidličkou a propasírujte.

    Opéct všechnu zeleninu a kosti, dát do hrnce na vývar, zalít vodou, přidat víno či ocet a uvařte vývar - v papiňáku tak hodinku. Z uzených kostí oberte maso.

    Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte nasekané chilli papričky, nebo teda kapii a nastrouhané brambory. Chvilku restujte, přidejte vyčištěné šípky, či šípkový protlak a zalijte vývarem. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Vařte tak 15-20 minut, rozmixujte, či propasírujte na krém. Bude to docela nakyslé od šípků, takže to zjemněte smetanou a podle potřeby dosolte, dopepřete a doslaďte. Do hotové polévky dejte obrané uzené a čerstvý, nasekaný kopr (zbabělci sáhnou po pažitce a nebo petrželové nati, ale kopr je tam fakt dobrej).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BRUKEV: ano, vlastně veškeré zrající ovoce produkuje ethylen.
    (A nezralé banány dozrají, když je zabalíš do novin (opět lepší využití ethylenu). Naopak se nedoporučuje dávat vedle sebe mísu se zrajícím ovocem a vázu s kytkou, u té kytky ten ethylen z ovoce podpoří rychlejší vadnutí.)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BUNDA: Doporučují se i banány.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MACHALIK: zrající ovoce prý produkuje etylén. Proto se doporučuje přidat pár jablek a ještě obalit fólií (předpokládám kvůli lepšímu využití etylénu .-)

    Alespoň dle info na netu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Proc neco urychli dozravani neceho jinyho ve stejne misce? Proc by to melo fungovat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam