Jáhly, které nejsou hořké, rozvařené a mají vlastní zajímavou chuť.
Klíčem je opéct jáhly nasucho před zalitím vodou - chce to tak okolo 5 minut hlídání a míchání - dokud opravdu nezačnou zlátnout. Kdo se na hlídání vykašle, tak se mi nejspíš spodní vrstva připálí.
Posléze jáhly zalít tekutinou. Ideální je použít mléko, pokud jáhly chcete následně podávat na sladko nebo vývar, pokud na slano, ale jsou jedlé i jen s osolenou vodou. Troška soli dost pomůže i v případě, že vaříte jáhly na sladko.
Klíčový je poměr vody - pokud chcete sypké jáhly, tak 1:2, pokud chcete mazlavější kaši, tak 1:3. Nechat vařit 10 minut a pak 15 minut nechat stát. Po 15 minutách přidat do jahel nějaký omastek a promíchat je.
Jáhly buď pak použít na sladko (přidat oříšky, ovoce a případně zalít smetanou/jogurtem/řídkým pudingem a spol), nebo jako přílohu k věcem, kam byste dali rýži či kuskus, případně ve fázi zalévání jahel tekutinou přidat další věci (buď na hodně jemno nakrájené a nebo předvařené) a udělat z toho pilaf.
zdroj návodu zde - funguje to na tolik, že mně chutnala ráno sladká jáhlová kaše (a původně jsem ji tam vařila jen pro autenticitu). Obecně nemám ráda kaše a snídám na slano.
How To Cook Perfect Millet Every Time — Cooking Lessons from The Kitchn | The Kitchn
http://www.thekitchn.com/...to-cook-perfect-millet-every-time-cooking-lessons-from-the-kitchn-185974