• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    ZUZKAOU: Když teoreticky dneska kimči naložím, bude 24. hotový? :) co dělat, aby se to stihlo? vyšší teplota? Jak teplota už je ale moc vysoká?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: jak delas kimci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale původně jsem přišla s dnešní večeří, která rozhodně stojí za uvaření. Opečená polenta s chipotle dipem.

    Když budete k něčemu vařit polentu (třeba k různým dušeným masům a nebo chilli), tak ji uvařte mnohem víc..

    Polenta

    100 g kukuřičné krupice
    400-500 ml vody či vývaru
    sůl
    30-50 g másla
    50 g parmezánu
    zakysaná smetana/jogurt
    naložené chipotle papričky/chipotle chilli omáčka/sušené chipotle


    Zalijte kukřici vodou/vývarem, trošku osolte a za občasného zamíchání vařte zhruba 20-30 minut do té doby, až to změkne. Pokud kukuřici předem namočíte přes noc, vaření se výrazně zrychlí. Do uvařené polenty zamíchejte máslo a nebo jiný tuk a parmezán. Rozetřete na vymaštěný, či nepřilnavý plech a nechte vychladnout a ztuhnout. Nakrájejte na proužky či jiné kousky a opečte do zlata z obou stran na trošku tuku.

    Sušenou chipotle chviličku restujte na sucho na mírném ohni a zalijte horkou vodou a nechte 20 minut bobntat. Nakrájejte na drobno a zamíchejte do zakysané smetany/jogurtu. Já mám konzervované chipotle v rajčatové omáčce (tuším že z Tesco?), takže jsem jen do řeckého jogurtu přidala trošku té omáčky a něco nasekané papričky. Množství dle libosti a odolnosti strávníků.

    Jako jednoduchá, vcelku rychlá večeře (pokud má člověk zbylou polentu od minulého jídla) je to naprosto geniální. A teda dovedu si představit, že hustější, vychladlá a opečená polenta by s tím dipem a nějakou zeleninou/uzeninou/sýrem mohla posloužit jako základ pro jednohubky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VENIKA: kimči... Plus pro konzervativnější mám pečený čaj ze starých odrůd ze sadu v Sudetech.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    MOODYCAT: tu mam nakonec asi taky v planu. Jedla jsem ted pomerne zajimavou - hroznovou s bilym makem a brandy, tak se ji pokusim udelat. Snad vyjde.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VENIKA: Me by potesilo dostat treba nejake catni :). Nebo domaci marmelady.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    diky vsem!
    BONEMINA: to by pribuzenstvo neocenilo :(, ale vnuklo mi to napad na domaci pastu. Dostala jsem nedavno strojek a jeste ho nevyzkousela, tak mozna nejake kombo spenatove, safranove, k tomu pesto, to by mohlo byt pekny a dobry.
    TRISSIE: to by mohl byt dobry protipol k tune cukrovi, mrknu na nejake recepty, diky!
    PETATA: kdyz ja ten pecenej caj moc nechapu, resp. nikdy jsem ho nemela - to se proste zaleje horkou vodou jako caj a je to sladky a plavou v tom kousky ovoce?
    PETATA: FUNTL: s ruznyma likerama mam problem, ze je to proste furt jenom primarne sladky :). Na druhou stranu, babicky uz nemam, ale zenska cast rodiny je alkoholu naklonena, mozna by je ot mohlo potesit. Nemate nejaky povedeny recept?

    BEBERA:
    REONA:
    ALDEMIK: ja bych je urcite do tech specialnich kokotek nedavala, take tam nadseni z nadoby pada :). Rikala jsem si, ze je to takovy chlapsky darek, pro pribuzne z Moravy jak delane, ale moc se mi do toho nechce, protoze zkusit se to moc neda, nema smysl to delat z male davky. Ale mozna se prece jenom hecnu.
    No a domaci jehneci tomu musi dat uplne jinej level, to verim.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ALDEMIK: ale my mame vlastni jehneci, takze nase rillettes neni uplne klasika.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    VENIKA: delame rilletes :-) a sestra jednou delala predpripravenou smes na vyborny kolac v takovych ozdobnych sklenicich. jinak jsme delavali orechovku a bezinku, ale to ted neudelas...
    REONA
    REONA --- ---
    Největší ohlas na rilletes jsem měla, když teta přemýšlela, do čeho si udělat ghí, a vzpomněla si na kameninovou dózu, ve které jsem tehdy dárek rozdávala :) Pravda je, že ty dózy jsou fajn, já si do nich dělám vanilkový cukr, skladuju sádlo...vypadá to o kousek lépe, než recyklovaná zavařovačka :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VENIKA: Jeden rok jsem rillettes dělala a žádné mimořádné ohlasy nebyly - komentáře spíš typu - rijet, jo? Chutná to jak bůčková pomazánka. Loni jsem napekla menší štoly, rok předtím makronky, letos není čas na nic.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    VENIKA: dělala jsem vaječňák a home made baileys, taky jednou nakládanou zeleninu (jakoze pickles).
    PETATA
    PETATA --- ---
    VENIKA: letos jsem delala ovocny peceny caj, kokosky od Trissie (timto dekuji za recept), vanilkovy extrakt a ted jsem cetla recept na domaci Malibu, z kokosu, kokosoveho mleka a bileho rumu a velice se mi to libilo
    nepohrdla bych domacim vajecnym likerem (babickam jsem kdysi delala z ledovych kastanu takovy tlamolep a pralinky)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Nekdo tu kdysi psal, ze odkrojky a prubezne prebytky zeleniny hazi do pytliku na mrazak a pak do vyvaru, jednou za cas. Zavedla jsem to a diky za ten napad. Na zenovej vyvar to neni, protoze odkrojky maji ruzne pomery, ale je to proste super jednoduchy a o to min musim vyhazovat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VENIKA: slané (čedarové) sušenky. Taky nedělám, ale dostává manžel od své tchýně.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    VENIKA: Domácí žloutkové polévkové nudle. Nedělám, ale dostávám a jsem za ně vděčná.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    pripravujete nekdo na Vanoce jedle darky? pokud ano, jake?
    Hledam nejakou insipiraci. Uz jsem delala takove ty klasiky - hermeliny, utopence, domaci susenky. Stalici se stala pastika, tu asi letos zopakuju, ale dal moc nevim. Napadly me rillettes, na ty se peji vsude ody.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    BRUKEV: Soucitim, mne se stalo totez, kdysi jsem to tu psala. Akorat jsem spala jen dve hodiny. Taky jsem se dozvedela, ze jsem bud spala 26 h, nebo se to stat nemohlo :)))
    A bylo to na minimalni vykon na plotynce, bez poklicky. Ale ja se s plotynkama navzajem nesnasim, udelaly jsme si toho uz spousty, takze mozna proto :)) Nastesti uz mam plyn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam