Ale původně jsem přišla s dnešní večeří, která rozhodně stojí za uvaření. Opečená polenta s chipotle dipem.
Když budete k něčemu vařit polentu (třeba k různým dušeným masům a nebo chilli), tak ji uvařte mnohem víc..
Polenta
100 g kukuřičné krupice
400-500 ml vody či vývaru
sůl
30-50 g másla
50 g parmezánu
zakysaná smetana/jogurt
naložené chipotle papričky/chipotle chilli omáčka/sušené chipotle
Zalijte kukřici vodou/vývarem, trošku osolte a za občasného zamíchání vařte zhruba 20-30 minut do té doby, až to změkne. Pokud kukuřici předem namočíte přes noc, vaření se výrazně zrychlí. Do uvařené polenty zamíchejte máslo a nebo jiný tuk a parmezán. Rozetřete na vymaštěný, či nepřilnavý plech a nechte vychladnout a ztuhnout. Nakrájejte na proužky či jiné kousky a opečte do zlata z obou stran na trošku tuku.
Sušenou chipotle chviličku restujte na sucho na mírném ohni a zalijte horkou vodou a nechte 20 minut bobntat. Nakrájejte na drobno a zamíchejte do zakysané smetany/jogurtu. Já mám konzervované chipotle v rajčatové omáčce (tuším že z Tesco?), takže jsem jen do řeckého jogurtu přidala trošku té omáčky a něco nasekané papričky. Množství dle libosti a odolnosti strávníků.
Jako jednoduchá, vcelku rychlá večeře (pokud má člověk zbylou polentu od minulého jídla) je to naprosto geniální. A teda dovedu si představit, že hustější, vychladlá a opečená polenta by s tím dipem a nějakou zeleninou/uzeninou/sýrem mohla posloužit jako základ pro jednohubky.