• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KLAIR: za 350
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KLAIR: ted jsem je koupila ve Vysočanech v rybarne kousek od metra, na sokolovské
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MOIRAIN: ano prosím, taky bych brala tip....
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Dotaz, viděl v Praze někdo prodávat kapří vnitřnosti na polévku za cenu 350 Kč a míň? Konkrétní tipy ocením, v Dejvicích jsou za 499 Kč a to nepodporuju.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: ok, tak to tedy odpovídá uvedenému BRUKEV:
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Hele já dělal z 30% a bylo z 1 litru cca 250-300g.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Hele, v manuálech se uvádí i výroba čistě ze zakysané smetany, někdo uvádí kombinaci zakysané s 12%, někdo s 33%, nějaké tipy, triky, zkušenosti?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BRUKEV: výtěžnost másla sice nic moc, ale podmáslí jako vedlejší produkt je moc příjemný bonus, ať už dodatečně zakysané, nebo jen tak na sladko.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: celkem zvažuju, že bych to doma zkusil. Občas na chuť koupíme domácí, ale vlastnoruční tvorba je vlastnoruční tvorba. Přísun domácího mléka je, tak do toho asi půjdu. Co jsem zatím našel, tak přibližně 500g másla z 2000ml smetany...masakr:)))
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Jo :-) málo másla za hodně peněz. Ale zase je skvělý.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Jeste dotaz k tomu kimchi. Je nejakej rozdil mezi tim, kdyz ho nakozim do malejch sklenicek, a kdyz ho nalozim do velky sklenice, ze ktery ho po zkvaseni rozdelim do mensich sklenicek? Vydrzi pak kratsi dobu?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Zkoušel jste někdo doma dělat máslo?
    Jaký tam je poměr výchozí surovina (smetana) ku výsledné surovině (máslo) co do objemu?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: takže vlastně nic jako hotový kimchi moc není, nejstarší jsem měla dvouletý :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TATONKA: nejmladší se jí třídenní. To je spíš takovej salát, ale já to mám ráda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TATONKA: jo, do 24 i jo - nech ho normálně v pokojové teplotě, moc vysoká je 28+. A pokud jsi v praze, tak běž někam kouput krabičku kimči jako startér -buď na Korunní ke korejcům (kde zároveň koupíš korejské chilli vločky a případně solené krevetky) a nebo mívají kimči třeba v country-life.
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    ZUZKAOU: Když teoreticky dneska kimči naložím, bude 24. hotový? :) co dělat, aby se to stihlo? vyšší teplota? Jak teplota už je ale moc vysoká?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: jak delas kimci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale původně jsem přišla s dnešní večeří, která rozhodně stojí za uvaření. Opečená polenta s chipotle dipem.

    Když budete k něčemu vařit polentu (třeba k různým dušeným masům a nebo chilli), tak ji uvařte mnohem víc..

    Polenta

    100 g kukuřičné krupice
    400-500 ml vody či vývaru
    sůl
    30-50 g másla
    50 g parmezánu
    zakysaná smetana/jogurt
    naložené chipotle papričky/chipotle chilli omáčka/sušené chipotle


    Zalijte kukřici vodou/vývarem, trošku osolte a za občasného zamíchání vařte zhruba 20-30 minut do té doby, až to změkne. Pokud kukuřici předem namočíte přes noc, vaření se výrazně zrychlí. Do uvařené polenty zamíchejte máslo a nebo jiný tuk a parmezán. Rozetřete na vymaštěný, či nepřilnavý plech a nechte vychladnout a ztuhnout. Nakrájejte na proužky či jiné kousky a opečte do zlata z obou stran na trošku tuku.

    Sušenou chipotle chviličku restujte na sucho na mírném ohni a zalijte horkou vodou a nechte 20 minut bobntat. Nakrájejte na drobno a zamíchejte do zakysané smetany/jogurtu. Já mám konzervované chipotle v rajčatové omáčce (tuším že z Tesco?), takže jsem jen do řeckého jogurtu přidala trošku té omáčky a něco nasekané papričky. Množství dle libosti a odolnosti strávníků.

    Jako jednoduchá, vcelku rychlá večeře (pokud má člověk zbylou polentu od minulého jídla) je to naprosto geniální. A teda dovedu si představit, že hustější, vychladlá a opečená polenta by s tím dipem a nějakou zeleninou/uzeninou/sýrem mohla posloužit jako základ pro jednohubky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam