BEBEBE: Mívám bažantů od sestry docela přísun a to, že nezrál, nijak zvlášť nevadí, aspoň já jsem, přiznám se, nikdy nepostřehla rozdíl. A pro dva je jeden bažant akorát.
Můj nejoblíbenější bažant je pečenej ve slaninovým kabátku (i když kůži necháš, není obvykle nijak extra tučná, takže klasickou kůrčičku jako třeba kuře nebo kachna to neudělá). Bažanta osolím, opepřím, do břišní dutiny dám jalovčinky, rozmarýn a kousek jablka. Následně bažantovi udělá kabátek z plátků slaniny. Do pekáčku dám rozpůlenou mrkev, celer, nebo obojí, prostě aby bažant neležel přímo na pekáči, trochu podliju, přikreju, a dám péct (teplota kolem 140°C). Na posledních deset minut sundám pokličku a nechám pěkně ožehnout slaninu.
Jako přílohu mám ráda bramborovo-celerovou kaši, ale máslové nočky či vídeňský knedlík je taky fajn. Z výpeku v pekáčku pak dělám omáčku - kořenová zelenina, na které se bažant pekl, se pořádně rozmačká, přilije se červené víno (třeba i sherry, nebo portské), nechá se zredukovat, dochutí se, a po odstavení se tam hodí kousek másla.
Když začíná být bažantů moc, mám ráda třeba i pečeného bažanta s kapustou, ale to není pro každýho:-)