• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BEBEBE: Mno, tak nějak jsem doufala, že tuhle otázku zamluvíme:-) Peču ho, dokud není hotovej, no. Záleží na váze, takže obvykle o něco kratší dobu, než kuře (takže něco kolem hodiny, spíš míň).
    DOCKINEZ: To je jak kohout na víně - v tom případě bych si dovolila doporučit přidat ještě šalotky:-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ja delam bazanta na vine. Potvory zasypu korenovou zeleninou nakrajenou na kosticky, pridam divoky koreni, zaleju cervenym vinem. Zakryju a necham v lednici marinovat dva tri dny. Pak velmi pomalu privedu k varu, tahnu takovejch pet sest hodin jako nic. Nekdy zkraje lehce osolim. Pak potvory vyndam a necham vychladnout, abych je mohl obrat. V mezicase vyhazu koreni, smes vina a zeleniny rozmixuju, necham zredukovat a doladim chut. Pak vratim maso zpatky do omacky.

    Zere se to s knedlem nebo s dobrou bilou bagetou.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    ADELHAIDA: Dekuju za recept, rozhodne se necham inspirovat. Jak dlouho peces celkove prosim? Zminujes jen poslednich 10 minut...
    A nevis teda, jak je to s trvanlivosti?

    Diky mist za tip se solnym roztokem, udelam to tak. Akorat porad jeste vaham, jestli ho teda nezmrazit. Asi lepsi, nez vyhodit, ale nevim jak moc mu to ublizi. (abych si nakonec nerikala, ze jsem ho mela vyhodit :) ) Bohuzel ho proste muzu zpracovat nejdriv za tech pet dni...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BEBEBE: Mívám bažantů od sestry docela přísun a to, že nezrál, nijak zvlášť nevadí, aspoň já jsem, přiznám se, nikdy nepostřehla rozdíl. A pro dva je jeden bažant akorát.

    Můj nejoblíbenější bažant je pečenej ve slaninovým kabátku (i když kůži necháš, není obvykle nijak extra tučná, takže klasickou kůrčičku jako třeba kuře nebo kachna to neudělá). Bažanta osolím, opepřím, do břišní dutiny dám jalovčinky, rozmarýn a kousek jablka. Následně bažantovi udělá kabátek z plátků slaniny. Do pekáčku dám rozpůlenou mrkev, celer, nebo obojí, prostě aby bažant neležel přímo na pekáči, trochu podliju, přikreju, a dám péct (teplota kolem 140°C). Na posledních deset minut sundám pokličku a nechám pěkně ožehnout slaninu.

    Jako přílohu mám ráda bramborovo-celerovou kaši, ale máslové nočky či vídeňský knedlík je taky fajn. Z výpeku v pekáčku pak dělám omáčku - kořenová zelenina, na které se bažant pekl, se pořádně rozmačká, přilije se červené víno (třeba i sherry, nebo portské), nechá se zredukovat, dochutí se, a po odstavení se tam hodí kousek másla.

    Když začíná být bažantů moc, mám ráda třeba i pečeného bažanta s kapustou, ale to není pro každýho:-)
    MIST
    MIST --- ---
    BEBEBE: aspon to naloz do slane vody a vymenuj ji. Jen tak bych to dele nez dva/tri dny nenechala.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    DEVIL:
    MIST: No rikala jsem si, ze je dost malej :) Ale myslim, ze jako vecere pro dva to bude ok. (Minimalne pro nas)
    Planuju nejaky vino a koreni, slaninu...Spis mi slo o to, jestli to tech 5 dni vydrzi v tomhle stavu. Ted bych to tak 4 dny nechala, pak na den nalozila do vina...Takze by se teda nemel zkazit?
    MIST
    MIST --- ---
    BEBEBE: spis bych koukala, co z nej chces delat.....jeden bazant, to bych asi hodila na vyvar.
    Pokud to chces pect, tak ho predem muzes nalozit do oleje s bylinkama, aby se maso trosku prolezelo a dostalo chut. Planujes-li ho delat na vine, tak ho naloz do vina.
    Kadopadne bych ho pak prikryla slaninou nebo prospikovala. Pomalu bych ho nepekla, zverina nema zadny tuk, bala bych se, ze to bude suchy jak troud....ale hadam, nikdy jsem neslysela, ze by se bazan pekl dlouho.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBEBE: bud ho muzes nechat v lednici tejden povolit, nebo to muzes vhodit do rozemlety papaji a ananasu. nebo se na to muzes vybodnout a dat to pomalu pect pres noc na 85 stupnu.
    jeden bazant je ale fakt k smichu. to dvakrat vobliznete kosti a bude po prdeli...
    ja bych volil pomalej chod pres noc. pekl sem takhle husu, co sudnal kamos kusi a byla krasne mekka i bez nakyho zrani.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Dostala jsem včera bažanta, v sobotu ulovenýho. Dostala jsem ho bohužel bez peří (spařenýho) a vnitřností. Takže nevisel týden, jak se doporučuje. Co teď s ním nejlíp udělat, aby to bylo dobrý? Vařila bych z něj asi až tak 26., měl by mi vydržet v lednici, nebo ho mám zmrazit? Já mám hlavně pocit, že by ještě nějakou dobu měl zrát, ale nevím, jestli to je teď ještě možný, když je bez peří...
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    VRATENKA: V zelenině na Italské, pán je každoročně objednává:
    Ovoce Zelenina - Italská, Praha, Česká republika (Ovoce Zelenina)
    http://www.nelso.cz/cz/place/328091/
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Kam v Praze pro Kerkovske rohlicky? Nekde na trase Holesovice - Budejovicka nebo nejaky rozmny centrum. Nejak jsem na ne letos snad vubec nenarazila.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ale ta profilovka je dokonala!
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    NAMUOH: A dost..NAB ŠAM
    NAMUOH
    NAMUOH --- ---
    Da se obalit parek ?
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    LORAIN: Taky zavřeno :/ Tak mám asi smůlu.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BEBEBE: Zkus Wine food market. Na ten bych celkem sázela.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    KLAIR: Já vím, že je to blbý datum :/ Ale do té doby budu mimo Prahu. Asi to nakonec dopadne tak, že to přítel koupí den dva předem s mojí asistencí na telefonu, ale nejradši bych to zařídila sama :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    BEBEBE: na boží hod mívají zavřeno i některé benzinky...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Lol, je to stánek od stánku.
    U nás někde hlava za 15 a vnitřnosti za 30, o tři ulice dál hlava za 50, vnitřnosti to samé. Někde zabití a kuchání 20, jinde to samé za 70.
    Mazec.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    AIJA: no, tam jsem viděla jedny za 70 Kč, na to taky nehraju
    mražené mám posledních x-let, holt jich potřebuju něco přes kilo a čerstvé na váhu jsou málokdy k sehnání, v tom krámě na Vysočanské je měli, to jo, za stejnou cenu jako mražené

    jednu hlavu za 25, 30 Kč, hnus fialovej
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Potřebuju vědět, jestli má ten rybí stánek v ulici komunardů otevřeno 25.12., netušíte někdo? Jejich webovky už nebudou fungovat asi nikdy a telefon na mapách nemají.
    Případně jestli byste věděli, kde bych mohla 25.12. sehnat nějakou dobrou rybu, jakubky, ústřice, slávky...?
    Zatím ve všech prodejnách, co mám poblíž, mají zavřeno. Takže klidně kdekoli po Praze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam