• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: dík. nakonec z toho dame univerzalni brsalat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: kruci, ještě mi tam chybí lák z okurek a případně sterilovaná zelenina namísto vařené.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Do bramborového salátu

    1020 hlasy od 114 respondentů

    DIVER
    DIVER --- ---
    neumim delat ankety, ale dostal jsem takovej napad - kdyby ho nekdo chtel realizovat... :)

    anketu: co všechno dáváte do bramborovýho salátu

    a pak jednotlivy ingredience
    - brambory
    - salám
    - majoneza
    - okurky
    - cibule
    - mrkev
    - celer
    - hrášek
    ....
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: ano, jistá podoba tam je, byť do kohouta jdou krom dalšího jiný bylinky.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ADELHAIDA: Sory, ale prijde mi to jako hazet safran do blata. A to ja miluju jak safran, tak ryby. Ale ne kapra.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Zkusil jsem to v asijském auditku, ale nejak se to zatím nepovedlo. Hazim prosbu i sem tedy.

    Cau. Prosim o radu. Planujeme s kamaradem pro dalsich asi 10 lidi asijskou veceri. On je v asii mnohem zbehlejsi nez ja. Ac mam uz nejakou svou predstavu, tak se stejne rad obratim jeste na vas.
    Hledam nejaky menu. Odhaduju tak cca 6-7 jidel. Asi je jedno, jestli to bude varianta 7 chodu po sobe nebo par predkrmu a nekolik hlavnich chodu najednou na stul.

    Navsteva sapy je realna. mam den predtim pul den volno. Kuchyne klasicka, ctyri plynovy horaky, jedna trouba.


    Jo a jedno, jestli to bude smerovat smerem indie nebo cina... Jen aby to spolecne nejak ladilo :-)

    Diky vam vsem za rady! Ja bych se v takovy otazce vyradil, kdyby to bylo na jiny tema :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADELHAIDA: nikdy jsem ho nedávala
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Dáváte někdo do kapří polívky šafrán? U nás se to dělá, já ho nemám, tak přemýšlím, jestli si ho sehnat, nebo zda se to oželí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BEBEBE: Mno, tak nějak jsem doufala, že tuhle otázku zamluvíme:-) Peču ho, dokud není hotovej, no. Záleží na váze, takže obvykle o něco kratší dobu, než kuře (takže něco kolem hodiny, spíš míň).
    DOCKINEZ: To je jak kohout na víně - v tom případě bych si dovolila doporučit přidat ještě šalotky:-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: kapr to dá, to vím.
    Polívkou zítra vařenou teda zachráním mlíčí/jikry, navíc bude uzrálá. Ovšem kdo ji zachrání před sežráním v noci, to nevím :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: polívka se musí rozležetm pak to je tevrve vončo. Kapra máme zabitýho dneska, ten taky v lednici vydrží do čtvrtka.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: asi to vyřeším taky tak. Stejně mám 24. službu, tak aspoň polívka bude hotová :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    IMHO vydrží.
    Já nicméně dnešní mlíčí/jikry budu dávat do polévky už zítra, takže mám dnes k dobru:)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ...lama dotaz, vydrží kapří mlíčí a jikry z dnes zabitých kaprů do čtvrtka v lednici, nebo co s nimi raději?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ja delam bazanta na vine. Potvory zasypu korenovou zeleninou nakrajenou na kosticky, pridam divoky koreni, zaleju cervenym vinem. Zakryju a necham v lednici marinovat dva tri dny. Pak velmi pomalu privedu k varu, tahnu takovejch pet sest hodin jako nic. Nekdy zkraje lehce osolim. Pak potvory vyndam a necham vychladnout, abych je mohl obrat. V mezicase vyhazu koreni, smes vina a zeleniny rozmixuju, necham zredukovat a doladim chut. Pak vratim maso zpatky do omacky.

    Zere se to s knedlem nebo s dobrou bilou bagetou.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    ADELHAIDA: Dekuju za recept, rozhodne se necham inspirovat. Jak dlouho peces celkove prosim? Zminujes jen poslednich 10 minut...
    A nevis teda, jak je to s trvanlivosti?

    Diky mist za tip se solnym roztokem, udelam to tak. Akorat porad jeste vaham, jestli ho teda nezmrazit. Asi lepsi, nez vyhodit, ale nevim jak moc mu to ublizi. (abych si nakonec nerikala, ze jsem ho mela vyhodit :) ) Bohuzel ho proste muzu zpracovat nejdriv za tech pet dni...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BEBEBE: Mívám bažantů od sestry docela přísun a to, že nezrál, nijak zvlášť nevadí, aspoň já jsem, přiznám se, nikdy nepostřehla rozdíl. A pro dva je jeden bažant akorát.

    Můj nejoblíbenější bažant je pečenej ve slaninovým kabátku (i když kůži necháš, není obvykle nijak extra tučná, takže klasickou kůrčičku jako třeba kuře nebo kachna to neudělá). Bažanta osolím, opepřím, do břišní dutiny dám jalovčinky, rozmarýn a kousek jablka. Následně bažantovi udělá kabátek z plátků slaniny. Do pekáčku dám rozpůlenou mrkev, celer, nebo obojí, prostě aby bažant neležel přímo na pekáči, trochu podliju, přikreju, a dám péct (teplota kolem 140°C). Na posledních deset minut sundám pokličku a nechám pěkně ožehnout slaninu.

    Jako přílohu mám ráda bramborovo-celerovou kaši, ale máslové nočky či vídeňský knedlík je taky fajn. Z výpeku v pekáčku pak dělám omáčku - kořenová zelenina, na které se bažant pekl, se pořádně rozmačká, přilije se červené víno (třeba i sherry, nebo portské), nechá se zredukovat, dochutí se, a po odstavení se tam hodí kousek másla.

    Když začíná být bažantů moc, mám ráda třeba i pečeného bažanta s kapustou, ale to není pro každýho:-)
    MIST
    MIST --- ---
    BEBEBE: aspon to naloz do slane vody a vymenuj ji. Jen tak bych to dele nez dva/tri dny nenechala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam