• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: hele zrovna včera jsem dělala tu s perníkem - badyán a troška zázvoru jsou v rajské jednoznačné dobro. A vzhledem k tomu, že už jsem v té omáčce perníkové koření měl, tak přidat k tomu ten perník nemělo žádný příliš znatelný rozdíl. Med zkusím příště, ale nejspíš to bude za hodně dlouho.

    Jo a teda optimalizace - namísto dušení kližky uvařit hovězí či vepřový jazyk s kořením do rajské, cibulí a kořenovou zeleninou, z vývaru a udělat omáčku. Jazyk případně ještě oloupaný a nakrájený na plátky opéct. Jeden jazyk je tak na dvě porce. S pomalým hrncem, do kterého ráno dám maso, se pak večeře stane záležitostí hotovou do 30 minut. (k rajské jím těstoviny, nikoliv knedlíky)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Od tchýně jsem převzala slazení rajské medem. Doporučuju.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Vždycky potěší, když ten popis někdo znovu zkopíruje.:-)

    KASUMI: Brávali jsme většinou z Makra. Čerstvého, celého, aby se co nejvíc snížilo riziko kontaminace při zpracování. Nepřemražovali jsme.
    FAT
    FAT --- ---
    Ten perník vyzkouším, asi to bude dobré. Nějak mě to ještě nenapadlo.
    :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PEPITO: MUTHA: tak to budu muset zkusit. Ostatně je ideální čas na něco dušeného.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: mj. dávám hřebíček i tymián, zoubek badyánu, zahušťuji perníkem, jak píšeš...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    KASUMI: Ony by se ty ryby mely sokove premrazit uz po vylovu, ne kvuli bakteriim, ale parazitum. Jinak pak uz staci jen nalozit, my nejdriv na den-dva do soli, pak dva dny v alkoholove marinade... Rozdelime na porce a postupne snime. Zavakuovany vydrzi tyden urcite.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMOKY: jednohrncová rajská s kližkou, červená, bez smetany

    na 5 porcí.

    1 kg hovězí kližky kližky
    400 g (plechovka) rajčat v konzervě
    100 g rajčatového protlaku
    500 ml vody (máš-li hovězí vývar, tak použij hovězí vývar)
    20 ml vinného či jablečného octa a nebo 100 ml bílého vína
    2 cibule
    1 rulička skořice+ 5 kuliček nové koření+ 10 kuliček pepř+2 hřebíčky + 2 bobkové listy
    cukr + sůl
    100 g másla

    fakultativně:

    Nakrájej kližku na větší kousky osuš papírovou utěrkou ze všech stran a ze všech stran důkladně osol a namel na to pepř.

    Rozpusť polovičku másla a zprudka opeč kližku ze všech stran, dokud na ní nebudou hnědé plošky - je třeba kostky masa dávat dostatečně daleko od sebe, aby se pára mohla odpaři a opékalo se to, ne dusilo. Opečené maso vyndej a do výpeku dej nadrobno nakrájenou cibulku a na mírném ohni nech zesklovatět. (netřeba karamelizovat do zlata) Zalij octem a nebo vínem, stěrko odhrab všechny ty připečené kousky, aby se rozpustily v omáčce. Přidej koření, rajčata, vodu/vývar, protlak a ještě trošku soli. Dej do toho opečené kousky masa a na co nejnižším ohni dus do měkka. (desítky minut papiňáku, jednotky hodin v normálním hrnci, přes noc v pomalém hrnci.)

    Až bude maso měkké, vyndej maso, rozmixuj/propasíruj omáčko a podle potřeby dosol a doslaď. Ještě ji pak zjemni zbylými 50 g másla.

    Klasická rajská se dělá z hovězího vývaru a nevaří se v ní to maso(tj. rovnou restuješ cibulku, vynecháš opékání hovězího). Plus se zahušťuje jíškou a někdo tam dává špek, namísto másla. Někdo do ní dává na závěr smetanu, ale tím se změní barva na oranžovou. Pokud máš rád hodně sladkou rajskou vynech ocet/víno. Já kořením docela hodně, takže kdo chce méně kořeněnou rajskou, tak tam toho dá méně. Jsou lidi, co tam nedávají hřebíček, ale zase tam dávají tymián. Případně zahušťují strouhaným perníkem. (pravda, badyán a trocha zázvoru by do rajské vůbec nemusla být špatná)

    Maso se k tomu dává na plátky, hovězí kýta - buď jako pečeně a nebo jako vařené hovězí zadní. Mně ovšem kousky hovězího bez kolagenových vláken, uvařené či upečené do sucha nechutnají, takže dusím kližku, či podobné kusy krávy.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Nakej recept na ultimativni rajskou omacku s hovezim ? Nikdy sem nedelal.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    diky vsem za vyjadreni :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CMLKA: možná zní, ale je to děsně dobrý a děti se toho můžou užrat. Dělám tenhle: http://recepty.vareni.cz/zapeceny-kvetak-s-mletym-masem/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: co je kvetakovy nakyp s mletym masem? to mi zni dost silene :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KASUMI: na premrazovani prcej. normalne kup v makru lososa a zer syrovyho, solenyho, jak chces...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HOFFMI: moc díky za tip, uvařila jsem to dnes k večeři (jen teda s goudou místo cheddaru, který tu nemám, a stejně i JO v receptu nabádá zkoušet různé druhy sýra) a bylo to fakt dobré, dokonce si děti přidaly. Zařazuju na stálý jídelníček.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    A jinak do domácího sushi kupuju lososa v tescu (mám to prostě blízko) a nemrazím
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    KASUMI: jednou jsem si dávala sushi a pán se mne ptal, jestli nejsem těhotná. že pokud ano, tak nejíst a přemrazit. Jinak že je to jedno
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    KASUMI: Zmrazeni stejne listerie nezabije
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KASUMI: Nakladam kila tydne. Cerstvyho, nepremrazenyho, stejnej zdroj jako Makro. Ok?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam