SMOKY: jednohrncová rajská s kližkou, červená, bez smetany
na 5 porcí.
1 kg hovězí kližky kližky
400 g (plechovka) rajčat v konzervě
100 g rajčatového protlaku
500 ml vody (máš-li hovězí vývar, tak použij hovězí vývar)
20 ml vinného či jablečného octa a nebo 100 ml bílého vína
2 cibule
1 rulička skořice+ 5 kuliček nové koření+ 10 kuliček pepř+2 hřebíčky + 2 bobkové listy
cukr + sůl
100 g másla
fakultativně:
Nakrájej kližku na větší kousky osuš papírovou utěrkou ze všech stran a ze všech stran důkladně osol a namel na to pepř.
Rozpusť polovičku másla a zprudka opeč kližku ze všech stran, dokud na ní nebudou hnědé plošky - je třeba kostky masa dávat dostatečně daleko od sebe, aby se pára mohla odpaři a opékalo se to, ne dusilo. Opečené maso vyndej a do výpeku dej nadrobno nakrájenou cibulku a na mírném ohni nech zesklovatět. (netřeba karamelizovat do zlata) Zalij octem a nebo vínem, stěrko odhrab všechny ty připečené kousky, aby se rozpustily v omáčce. Přidej koření, rajčata, vodu/vývar, protlak a ještě trošku soli. Dej do toho opečené kousky masa a na co nejnižším ohni dus do měkka. (desítky minut papiňáku, jednotky hodin v normálním hrnci, přes noc v pomalém hrnci.)
Až bude maso měkké, vyndej maso, rozmixuj/propasíruj omáčko a podle potřeby dosol a doslaď. Ještě ji pak zjemni zbylými 50 g másla.
Klasická rajská se dělá z hovězího vývaru a nevaří se v ní to maso(tj. rovnou restuješ cibulku, vynecháš opékání hovězího). Plus se zahušťuje jíškou a někdo tam dává špek, namísto másla. Někdo do ní dává na závěr smetanu, ale tím se změní barva na oranžovou. Pokud máš rád hodně sladkou rajskou vynech ocet/víno. Já kořením docela hodně, takže kdo chce méně kořeněnou rajskou, tak tam toho dá méně. Jsou lidi, co tam nedávají hřebíček, ale zase tam dávají tymián. Případně zahušťují strouhaným perníkem. (pravda, badyán a trocha zázvoru by do rajské vůbec nemusla být špatná)
Maso se k tomu dává na plátky, hovězí kýta - buď jako pečeně a nebo jako vařené hovězí zadní. Mně ovšem kousky hovězího bez kolagenových vláken, uvařené či upečené do sucha nechutnají, takže dusím kližku, či podobné kusy krávy.