• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIN: Teoretik ? :-)
    za prve se tady nekdo ptal stylem "Mám dva krásné kusy zadního jehněčího hřbetu. Jaký postup byste doporučuli? " cili se pta vylozene ta ten hrbet, ne na nohu, hlavu, zadek predek ty das toto "péct na 110 - 120 a nechat 4 - 5 hodin" pak kdyz ti nekdo napise ze to je blbost, tak mu na to odpovis ze to delas kazdej druhej den a ze to tak je spravne (skvelej argument mimochodem). jak se kousek masa, kterej ma 200-350g muze za 4-5 hodin v troube upect do ruzova na 120C ? To bys i tu zminovanou svickovou udelal durch za tenhle cas.
    FIN
    FIN --- ---
    HENNYVILLE: jenže mě nezajímají tzv. návodné otázky. takže bych se místo odpovědi zeptal: proč máš ty a několik dalších osob zde takový problém pochopit tak jednoduchou skutečnost, že jehně ponechané několik hodin v troubě při malé teplotě nebude upečřené do sucha? jste, myslím ty a dotyční, co máte takový problém tomu uvěřit, teoretici nebo jste to jehně taky už pekli? a všimli jste si, co je to tzv. lůj a jak se to chová?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIN: Jednoducha otazka. Kupujes si hovezi svickovou/vyzralou rostenou atd aby jsi jedl steak well done, cili 68+ stupnu? Zajima me odpoved "ano/ne" diky!
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    myslim, ze chybu neudela ani jednim zpusobem pripravy. ja osobne tuhle cast jehnete delam jako steaky, tj. rychle na panvi nebo grilu, aby bylo medium (posledni dobou vic do rare, jak uz se toho nebojim). ale je fakt ze slowcookingu si dost uziju s kytou, pleckem apod, pokud bych mel jen ten hrbet jednou za cast, klidne bych ho taky tahnul, obzvlast kdyz bych vedel, ze stravniky nebudu schopny dostat k stolu na lusknuti v momente, kdy je to hotove...
    FIN
    FIN --- ---
    STRANGERD: to nevím. teplotu neměřím a popravdě si myslím, že se s touto módní hipsteřinou notně přehání. prostě bude opečené na povrchu a vevnitř jemné a šťavnaté. a jelikož zrovna touto dobou vždycky několik týdnů po sobě peču jehněčí a jelikož naposledy jsem tomu tak činil minulý víkend, věřím tomu, co vidím, když to vytáhnu z trouby, navzdory teoretickým řečem :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    STRANGERD: Stačilo by 60. Ale když jde maso "sundat prsty z kostí", bývá obvykle well done. (Nechci nijak rýt, zajímá mě to spíš jako technický problém.)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    FIN: po 4-5 hodinach na 110+ stupnu bude mit vnitrni teplotu 55? nemala magie:)
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: a přesně takové bude :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: Je škoda ho udělat na well done (což nemusí být "vysušená podrážka"), byť je to zjevně tradiční způsob přípravy. Mám radši medium, ale co už, proti gustu...
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: popravdě, nechápu poznámku "to je škoda". chceš-li tím naznačit, že při mnou uvedeném způsobu zbude vysušená podrážka, pak se hluboce mýlíš. dělám tak pravidelně přední, zadní i hřbety z jehňat, naposledy minulý víkend, a žádné vysušení se nekoná. ve skutečnosti v uzavřeném malém pekáči musím odebrat šťávu a přidat ji zpátky teprve před koncem, aby se v ní jehně nekoupaslo, ale taky se na závěr, po odkrytí, poněkud i na povrchu opeklo :-) stručně: takhle připravit hřbet žádná škoda není.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    KLAIR: pesto, ktery zasterilujes.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: To je skoro škoda, když jde o nejjemnější maso v celém jehněti. Neříkám, že se to nedá udělat na well done, otázka je, proč bys to měl dělat. Doporučil bych spíš něco na způsob:

    https://www.prozeny.cz/...ni/masa/38761-varime-snadno-a-chytre-zkuste-jehneci-hrbet-s-hribkovym-ragu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: případně rozmixovat do smoothie. S kefírem a nějakým ovocem - hlasuju za banán a mražené maliny a podle případné potřeby dosladit. Slibuju že to je jedlé - respektive pitelné.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MACHALIK: no nic, tak ignore... nejlépe oboustranný.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A vyhodit.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    KLAIR: stejne jako spenat nebo jeste lip mix lspenatu a polnicku
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    mám OBROVSKÉ množství polnicku. salát miluju, ale kilo toho listí fakt sníst nedokážu. co s tím? dá se to nějak tepelně upravit?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Upec s balsamikem a napln kozim sejrem, ruzny "coleslaws" namarinuj a zavar.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Zamrazit.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Dostala jsem žlutou řepu, mám jí tu cca kilo. Nevíte, co z ní? Spíš než salát bych radši něco teplého. Děkuji :)
    FIN
    FIN --- ---
    QIWAS: vložit do pekáče, opepřit, posypat neoloupanými stroužky česneku (nejlépe českého modráku), drobátko, jen trošku, podlejt vodou (základ, než se pustí první lůj), strčit do trouby, přikliopit, péct na 110 - 120 a nechat 4 - 5 hodin. pak můžeš sundat prsty maso z kostí a dělat co libo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam