• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    když už se tu jede fondue...

    mám takovou tu trapnou kovovou sadu. funguje, ale jen na olej nebo vývar. sýr se v tom dělat nedá, protože je to tenký a připaluje se. nějaký nápad v čem to náhradou udělat? nebo si fakt musim koupit tu silnostěnnou nádobu?


    LORAIN: a jaký je to ve vývaru? lepší než v oleji? udělá se tam třeba i hovězí?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    KLAIR: Maso nakládám. Většinou nějak jednoduše - sůl, pepř... Nedělám ho v oleji ale ve vývaru.
    Dipy rozhodně sýrový, česnekový, avokádový.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Moc prosím o radu, jak s masovým fondue...

    Zítra mne to čeká a teď na netu sháním informace - a vůbec netuším, kdo z toho má pravdu.

    Nakládá se maso předem, nebo se do toho rozpáleného oleje dává jen čisté?

    Pokud se nakládá, tak do čeho?

    Jaké jsou nejlepší (a pokud možno jednoduché) dipy?

    Jo, a pak ideálně nějaký jednoduchý dezert..... ale to už vůbec nemám žádný nápad.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TACI: Libové kvalitní maso - dušené nebo pečené (obojí je velmi dobré i bez tuku), ideálně na zelenině - např. drůbeží (kuřecí / krůtí prsa či časem i stehna) na nadrobno nakrájené kořenové zelenině - osolit či posypat bylinkami, jen trošku zalít v Jenském skle, zavřít poklop a péct cca hodinu.

    Hovězí kýtu nakrájet na plátky, osolit a nechat dusit na česneku.

    Upečeš na vodě oloupanou červenou řepu, nakrájíš na plátky a zasypeš kozím sýrem nebo kozím žervé (možno i vlašáky), k tomu kvalitní pečivo.

    Uvaříš na páře brokolici, smícháš Lučinu se lžící mléka, jako příloha opět pečivo.

    Velmi dobře se mi na tento druh diety osvědčil parní hrnec.

    Zeleninu prostě vařit na páře. Časem se ti tak vytříbí chuť, že máš tendenci solit minimálně a koření má tendenci rušit chuť ostatního jídla.
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAWLIS:

    TEST: Většina čínských polévek není z Asie, porotě po nich bylo špatně - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...-polevky-jsou-plne-ecek-a-soli-dbb-/test.aspx?c=A150525_180343_test_rny

    Velký test čínských instantních polévek: Vyplatí se připlatit si? - Expres.cz
    http://www.expres.cz/expres-test-cinskych-polevek-djs-/viral.aspx?c=A160122_160739_dx-viral_khor

    Test čínských polévek: Jídlo, nebo chemický koktejl? - ProŽeny.cz
    https://www.prozeny.cz/...zivotni-styl/testy/35475-test-cinskych-polevek-jidlo-nebo-chemicky-koktejl

    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak jsem je uvařila ze syrových brambor a hrubé mouky. Byly skvělý. Něco zbylo, tak se těším jak si je večer opeču:-)
    FAT
    FAT --- ---
    AIJA: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

    350 g syrových oloupaných brambor
    150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
    cca 250 g hrubé mouky
    1 vejce
    sůl
    Oba druhy brambor nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními ingrediencemi a pomocí lžíce, kterou namáčíme ve studené vodě, je zaváříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.

    Tak takhle to vařím já a jsou, IMHO, skvělé.
    :-)
    Ale znáš to, každá liška chválí svůj ocas...
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: V mém slovníku jsou bosáky synonymem pro chlupaté knedlíky, tj. knedlíky ze syrových brambor. Mouka ovlivňuje, jaké budou - z hrubé jsou nadýchané, ale mají sklony k rozváření, z hladké se vždycky povedou, ale mají sklony být jako tenisák. Já osobně to míchám.:-)
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    VIKY_K: Bosáky jsou podle mne chlupaté knedlíky, též klouzáky. Většinou ze syrových brambor, někde s přídavkem vařených. Když je výjimečně dělám, tak s hrubou moukou.
    ADITU
    ADITU --- ---
    KLAIR: pomalu upéct s cibulí a slaninou :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    KLAIR: kdyz si pujcis pekacek, tak plechovka rajcat, pivo, med, na klinky cibule a pri peceni prelevat
    maso je stavnate a udela se uzasna omacka
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LUCIASHECK: ok, rozmarýn nemám.... ale asi je to řešitelné.... :D nemám pekáček... to je horší, ale mohu si jít půjčit :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KLAIR: já měl dnes stejný problém a zvolil jsem ty řízky:)
    EMK
    EMK --- ---
    KLAIR: upéct. Česnek, trocha rozmarýnu a špetka tymiánu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KLAIR: upeč ji na česneku a rozmarýnu
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Mám kilový kus vepřové krkovice.... co s tím? Napadá mne jen nakrájet a udělat řízky.... když doporučíte něco jiného, budu moc ráda
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    VIKY_K: Teď jsem dogooglila, že bosáky se říká i bramborovým knedlíkům. No, odpověď je stejná, záleží, jaké hledáš. Kypřejší a střapatější (hrubá) nebo víc soudržné nokovité (hladká) nebo něco mezi (polohrubá)?
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    AIJA: Bosáky jsou bramboráky, že? Dávám takovou, jakou mám. Z hrubé byly dost střapaté, z hladké trochu gumovější, z žitné trochu divné, ale daly se taky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jak vaříte bosáky? Naše babičky se dohadovaly vždycky o mouce, jestli polohrubou nebo hrubou. Dneska mi máti tvrdila, že dává hladkou...no, tak nevím. Na netu jsou ze všech:-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    TACI:
    Když maso, tak libové a dělané na vodě ne na tuku. Zeleninu nenadýmavou a ovoce bez jadýrek...hrozny, rybíz a dokonce ani jahody. Receptů je na netu spousta, záleží ma tom, co zhruba jíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam