• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: No, budu to vařit na antickém festivalu a i když si předpřipravím nebo předvařím věci doma, dodělávat to budu na místě v kotli nad ohněm. Pec na chleba tam je, ale nemám ji otestovanou, takže pečení na místě bych se radši vyhnula. Bun cha nebo thajské zelené kari mi neprojde kvůli dobovosti :) Rajčata mooožná okecám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: a nešlo by to maso upéct a k tomu udělat mátovou omáčku?

    Případně může to být třeba bun cha z divočáka, nebo zelené thajské kari?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Na tematickou akci potřebuju uvařit "divočáka v mátovém sosu". Mělo by to být dušené a chci, aby si na tom strávníci pochutnali víc než Asterix v Británii. Nemáte někdo nějaký recept, od kterého se odpíchnout? Můžu udělat tak dvě, maximálně tři testovací porce, než se do toho pustím naostro.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: uz vidim, ze to neni moc idealni, takze si tohle POHODAVOLE priste odpustim..
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    To zalezi na tvy odvaze :-) pokud vis, ze to proslo kontrolou a je to cisty, da se to jist stejne jak dobry hovezi.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Na jakou vnitrni teplotu nejlepe upect jelenni kytu?
    SKID
    SKID --- ---
    BLANCHE1: Děkuji.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    SKID: Beru veprovou kytu nebo kostky na gulas.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Diky za informace. O tech toxinech jsem nevedel, tak to nastuduju..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POHODAVOLE: Rychlosůl se do šunky dává jako prevence vzniku botulotoxinu. Což je potřeba, když chceš mít šunku jako šunku, pár dní doma a postupně z ní užírat. Kdo si šunku uvaří a za půl dne po ní sklízí prázdný talíř, ten rychlosůl ze zdravotního hlediska nepotřebuje, ale pak není moc rozdíl mezi šunkou a vařeným masem k obědu, ne? A kdo si myslí, že nepotřebuje, ale vlastně neví, k čemu to tam je, tak ten může taky slušně riskovat.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    POHODAVOLE: Viz též diskuse zde. Diskutující po experimentech překvapeni, že ta chemie je vážně potřeba. http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=1907&page=2
    RUFO
    RUFO --- ---
    POHODAVOLE: chci mit sunku - ta ma mit ruzovou barvu. A chci konzervant. Proto pouzivam pragandu. samozrejme, komu vadi, ten at si ji sede varene maso.
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    POHODAVOLE: ja ji tam nedavam,jen o to vic soli,barva neni tak syta jako v obchodu,ale na chut to podle me nema vliv,zkousela jsem i s bylinkama a je moc dobra. zkusenost mam zatim jen s kruti, delam z kila.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POHODAVOLE: "pořádná šunka" je u mě ta, která je z dobrého masa - rychlosůl je konzervační přípravek, který se pro výrobu uzenin tohohle druhu prostě používá.
    A právě ta kvalita masa (a že je to maso a ne separát s přimíchaným bůhvíčím) je to, co můžeš u domácí šunky ovlivnit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LUCIASHECK: musím se přiznat, že me zarazilo, že to mají přímo v receptu u vyrobku, který se tváří, že si doma konečně udeláš pořádnou šunku..
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    POHODAVOLE: k tomu se asi nejlépe vyjádří ID Moirain, pokud se zapojí. Tuším, že tu už o tom něco psala
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BLANCHE1: čekal jsem teda, že běžný uživatel nebude dávat pragandu. To si pak stačí koupit šunku v krámu :-)
    SKID
    SKID --- ---
    BLANCHE1: Děkuji a ještě se zeptám - jaké maso koupit na vepřovou šunku?
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    SKID: Vařím v šunkovaru Tescoma, má možnost vařit jen z 0,5 kg masa. Vařím raději z toho půlkila, to se dá rozumně sníst.
    Na půl kila masa dávám 6g soli, 1 lžičku cukru, 3g Pragandy a trochu vody. Důležité je část masa rozmixovat (cca čtvrtinu), zbytek nakrájet na menší kostky a nechat vše v robotu (nebo rukou) míchat, než se uvolní bílkoviny a směs se spojí.
    Nejlepší je čerstvá, hned po uvaření.
    Minule jsem zapomněla na Pragandu, šunka byla tmavší a druhý den už dost zašedla, chuť byla ok.
    Zkoušela jsem vepřovou, kuřecí i krůtí, všechny ok, přidat bylinky a podobné jsem zatím nezkoušela.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: ji napis na fb..
    SKID
    SKID --- ---
    Ahoj, rád bych se zeptal - máte někdo zkušenosti s přípravou domácí šunky? Jaké?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam