• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ok, zkusíme. Ještě jsem to nejedl :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Jak pravi Kenzo, peceny papriky jsou top. Daj se marinovat ruzne, ol olej plus byliny, kombinovat se salatama, dalsima druhama pecene/grilovane zeleniny. Neboj se experimentovat, snese to sileny kombinace :-)
    KENZO
    KENZO --- ---
    BRUKEV: Za mě rozhodně do trouby pod gril a do černa ugrilovat. V míse zakryté fólií nechat zapařit a pak snadno oloupat. Pokrájenou papriku promícháme s o.olejem,pepřem a solí,cibulí a nějakou bylinkou(možné přidat fetu). Máš úžasný salát. Těch tvých 15 paprik je tak pro 3 až 5 lidí jako předkrm.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Seslo se mi po cca pěti kusech od barevných paprik (pět zelených, pět žlutých, červených).

    Shodou okolností jsme včera dělali nějakou zeleninovou dušeninu a la ratatuile (či jak se to píše).

    Nějaký tip, co s paprikama (bez masa), aby to nebylo to samé co včera? Krom paprik barevných máme i bílé, rajčata, různé cibule,...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak teda přímo na makrobiotická pickles je zaměřená Karel Machala (není to Machalík)
    Zboží.cz • Tisíce obchodů na jednom místě
    http://www.zbozi.cz/vyrobek/kvasena-zelenina-pro-zdravi-a-vitalitu-karel-machala/

    ale furt to je princip nakrájej to (víceméně jakoukoliv zeleninu) na přibližně stejně velké kusy, zajistit aby to pustilo šťávu, zatiž to a nech to zkvasit. Tím že je to makrobiotik, tak nesolí a nekoření, normální kvasič k tomu přidá 2-5% celkového objemu soli (tj na litrový kvaškák 20-50g) a koření podle nálady.

    chceš to s japonskou vůní? Přidej tam česnek, zázvor, sušené či čerstvé houby a mořské řasy.
    evropskou vůni? hořčičné semínko, pepř, nové koření, koriandr, kopr, případně trošku skořice a hřebíčku, cibuli a česnek.
    mexiko? česnek, chilli, římský kmín, bobkový list, oregano
    gruzie? Tunu jakýchkoliv bylinek, zejména estragon, koriandr a kopr a česnek s cibulí.

    atd - ad libitum.

    klidně do toho pro ovonění můžeš přilít trošku octa a nebo sojovky.
    DIVER
    DIVER --- ---
    nějakej tip na ověřený a chutný pickles? pořídil jsem si kvašák a zatím testuju jen základní kombinaci zelí-mrkev-cibule...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: jsem na nyxu, tak nyxovský příspěvek - objednej přes internety z Banátu.

    Hithit - Banátské lanýže
    https://www.hithit.com/cs/project/2274/banatske-lanyze

    No dobře, pokud to potřebuješ v nějaké rozumné době, tak bych zašla do Makra a/nebo do Wine food marketu.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ZUZKAOU: a dava slusne!
    SAL
    SAL --- ---
    DAWIDOS: Možná nám ještě sklenička salsy zbyla ... Kili sýry, galerie Butovice. Plátky nemáme.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Dá se někde v Praze v kamenném obchodě koupit salsa tartufata a plátky nakládaných lanýžů? Nechci objednávat přes internet...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FX cuisine je zpět!

    http://fxcuisine.com/
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: Beru zpet, tohle delam susenejm (mne proste sere pokladat do zapejkaci misky ty tuhy platy :-D). Cerstvy stejne jako Henny...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Jen pro upresneni. Zadny lasagne nepredvaruju, ani suchy, ani cerstvy, ani kdyz to vyzaduje navod. V ragu/cokoliv je vetsinou tekutiny dost, uvari se to vzdy. A hlavne, cerstve domaci by bylo skoda :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HENNYVILLE: dala jsem na tebe a spolu s dobrým ragú je to mana nebeská.
    Už nikdy nechci lasagne "v prášku" :D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    JAJITA: Hodim do vrouci a hned do studeny.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    JAJITA: Ano, nevar je.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ...sím vás, čerstvé domácí lasagne předváříte, nebo je používáte tak, jak jsou po nakrájení?
    Díky.
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: řešila jsem letos stejnou otázku, nakonec jsem tam špenát dala syrový a dopadlo to dobře. U kopřiv je spařování horkou vodou nad 80 °C důležité kvůli tomu, aby nepálily.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TRISSIE: jo, ale klidne mu to staci superhorkou vodou ve drezu. hlavne poradne vycedit at to nepousti vodu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    rychlý dotaz - baby špenát do velikonoční nádivky spařit nebo ne?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Našel jsem na YT super kanál s receptama. A má to super hudbu :)

    ChefTube - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UC_sGAeicQ2dGK4KrfWegMfA
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DAVE_PAGE: Neznám, prozkoumám, díky!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ted bezi na CT, ale nevidel jsem jeste ani minutu http://www.ceskatelevize.cz/porady/11249930394-potrava-duse-tela/dily/
    V tom 3. dile se nechali inspirovat pry prave Asterixem a Obelixem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Budu mít jen kančí kousky. Ale hlavně opravdu potřebuju rehabilitovat tu šlichtu, co servírovali Asterixovi a Obelixovi v Británii. Jsem se nechala vyhecovat... :)

    Čas není problém, může se to dělat klidně od rána do večera.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak kanec pečící se nad ohněm by byl stylovej. Nebo možná takové to zabalit do bylinek, oplácat tenkou vrstvou hlíny a zahrabat do popela.

    Jestli budeš dělat jen kus kance, tak by to mohlo trvat jen pár hodin, ne celý den... (možná)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Ale tohle římské vepřové se mi fakt líbí. Udělám testovací porci bez rajčat a zkusím, jestli se to bude dát nějak dotáhnout, aby to bylo dobré i bez nich.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: No, budu to vařit na antickém festivalu a i když si předpřipravím nebo předvařím věci doma, dodělávat to budu na místě v kotli nad ohněm. Pec na chleba tam je, ale nemám ji otestovanou, takže pečení na místě bych se radši vyhnula. Bun cha nebo thajské zelené kari mi neprojde kvůli dobovosti :) Rajčata mooožná okecám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a takhle to dělaj římani s vepřovým, tak to půjde i s divočákem

    Pork Stew with Summer Herbs Slow Cooker Recipe | Nourish Books
    http://www.nourishbooks.com/pork-stew-slow-cooker-recipe/

    panenka s mátovou omáčkou
    http://www.salepepe.it/ricette/secondi/di-carne/carne-suina/arrosto-maiale-freddo-menta/

    dušené s rajčaty a bylinkami i s mátou

    BOCCONCINI DI MAIALE CON MENTA-Carne-Ricette di Maurizio Artusi
    http://www.cucinartusi.it/component/option,com_garyscookbook/Itemid,0/func,detail/id,107/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: a nešlo by to maso upéct a k tomu udělat mátovou omáčku?

    Případně může to být třeba bun cha z divočáka, nebo zelené thajské kari?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam