• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: upřímně, tohle bylo zbytečné. Sám víš, že tvrdím, že JE rozdil v drubezi z klece/volnym chovem, vejce z klece/domacima, zelenina z holandska ze skleniku/ze zahrady. Takže pokud to byl test, jestli na mém nicku funguje více lidí, nebo střídám nálady a jeden měsíc řeším kvalitnější suroviny, zatímco jiný měsíc je mi to fuk, byl tento test zbytečný.

    Ale zpět:
    ad "Myslis to tak, ze vsichni ti lidi co si doma pecou chleby, kupujou kvalitnejsi zeleninu, kupujou dobrou drubez, kvalitni koreni a pestujou bylinky na balkone to delaj protoze hipstr, instagram, poza? Neni to spis kvuli tomu, ze kdyz uz radi vari, venujou do toho energii, promakavaji recepty, tak chtej at je ten vyslednej produkt co nejlepsi, nejdokonalejsi a chtej vedet ze ji to nejlepsi?"

    Věřím, že spousta lidí to dělá z důvodů, které píšeš.
    Ale stejně tak spousta lidí se k tématu vaření doma a následná reprodukce fotek, receptů, případně kritika jiných receptů, stylů vaření a nakupovaní, staví tak, jak jsem to napsal já.

    Celá má reakce byla volně spuštěna hláškou, jestli fakt máme potřebu kupovat směs, kde je XY% soli. a třeba já v tom cítil docela posměšný a pohrdavý podtext, jakože co to je za idioty, co kupují koření s YX% soli? (ale rychle se to vyjasnilo, takže pls Witginsteina, či jak, nerýpej se v tom hlavne znovu, je to vyřešeno:)
    Nezávisle na tom čím dál víc slýchám, že někdo kupuje maso od farmáře, peče doma svůj chléb a my, co to tak vždy enděláme, jsem minimálně divní, či lépe žrouti odpadu. Přičemž dotyční nemají problém si koupit jídlo v Meku, pijou Staropramen a vesele kupují v prosinci vybledlá rajčata na Caprese salát.
    PRostě že okolo jídla je prostě poměrně dost pozérství.

    Tak doufám, že bylo pochopeno, jak to myslím. Ale minuska klidně dávejte, nemám premiák, takže nepoznám, od koho byla.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Myslis to tak, ze vsichni ti lidi co si doma pecou chleby, kupujou kvalitnejsi zeleninu, kupujou dobrou drubez, kvalitni koreni a pestujou bylinky na balkone to delaj protoze hipstr, instagram, poza? Neni to spis kvuli tomu, ze kdyz uz radi vari, venujou do toho energii, promakavaji recepty, tak chtej at je ten vyslednej produkt co nejlepsi, nejdokonalejsi a chtej vedet ze ji to nejlepsi? Nemuzes prece tunit recept s nejakym blativym albert kuretem z PL za 49.90 v akci. Netvrd mi, ze neni rozdil v drubezi z klece/volnym chovem, vejce z klece/domacima, zelenina z holandska ze skleniku/ze zahrady. Kazdej pricetnej clovek to pozna, pokud ne, nema rad jidlo a at zere sracky.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: po třech pivech ti odpovím (ale i bez nich), že jsem daleka tvého pocitu, jen jsem trochu/asi dost postižená prací ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: ted to nevztahuj na sebe, odpovím, jak to obecně cítím já. A netýká se to jen Nyxu.

    Poslední dobou mám pocit, že jídlo a vaření je velmi populární téma. Až natolik, že se z diskuzí o jídle a vaření stává závod o to, kdo je víc fundovaný, ale zároveň nezávislý. Závod o to, kdo bude mít na Instagramu více vystajlovanou fotku pokrmu. Kdo bude více "macho", protože si míchá koření sám, protože rozezná, že kuřecí prsa dělaná jinak než metodou sous vide jsou suchá, protože konzumuje jedině domácí drůbež a zajídá to zeleninou z bedýnek, bylinkami z balkonu a chlebem z domácí kamenné pece. A dělá to proto, neboť všechna jídla z obchodu jsou šizená, jedovatá, nedělaná z láskou a vlastně natolik standartní, až jsou obyčejná.
    A ve výsledku více než o dobrý pocit z vaření a radost z jídla jde o dojem, pózu.

    Toliko můj názor po pěti pivech.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOUNTBATTEN: proč ta hysterie??
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jak ste tu psali, tak sem zkousel ty cinsky nudle a v pohode. vzal sem takovy ty vermicelli ne ty pruhledny, ale bily. dal sem varit vodu do zejdliku a kdyz zacly jit po stranach bublinky sem vypnul a vmrdnul tam naraz cely baleni nudli (4 takovy ty maly kvadry), zakryty sem to tam nechal neco pres ctyri minuty, nebo jak dlouho trvalo prohazeni nakejch zelenin a musli. nudle sem hodil do sitka a pak rovnou do panve na zbytek..
    kdyz sem to dovaril a jel s tim 20 minut v aute a doma to vodevrel, tak to vubec nebylo slepeny
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOUNTBATTEN: Hele ja tomu rozumim. Taky treba zásadně jim hovezibz vlastních chovu. Nebo slavky a tunaka! :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEGI: Co červenou řepu? Nakrájet na měsíčky, upéct s olivovým olejem, balsamikovým octem a česnekem.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Jojo, typickej Nyx.
    Korenici smesi jsou spatne, aaaano. Vysmejte se kazdemu, kdo nekdy pouzije predpripravenou smes. Ta ostuda, ta hruza!

    Nevidim fakt nic spatneho na tom, kdyz chce nekdo vyzkouset nejaky mix koreni, ktere u nej doma samostatne se prilis nepouziva a vi, ze koupit pet sest 30 gramovych pytliku exitiky oproti jednomu 30gramovemu pytliku je pro nej vyhodnejsi (finance, prostor; proc doma susit pak ctyri pytliky koreni, ktery nepouziju atp.) A kdyz vi o existenci firem s korenim, ktere nejedou 60% soli, ale jen 10% tam, kam sul patri a nekde sul vubec neni.
    Ozkousi si, zda mu to chutna a pripadne dokoupi jednotliva koreni
    (dodavam za sebe: nemam doma zadnou smes, vse mam jednotlive. )
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: ty to mají alespon v sáčku. V jednom krámě u nás ve městě mají koření na stole v kameňácích. Otevřených. 24/7
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nejlepsi jsou ty smesi, ktery v igelitacich bez bariery prodavaji ruzny pani na postach a na ulici. Argentinska smes a jine.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: ok.

    Sama mám ráda variabilitu kombinování a tak ty dané směsi moc nemusím. A není to ani o čase, ani o skladovacích možnostech ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: možná bych uměl. Ale proč? Tam, kde kupuju koření, si mohu vybrat a jsem s kvalitou spokojen. Koupím a kurýr mi to donese do rukou. Mít víc času a možnost skladovat jednotlivé složky, tak si třeba míchám. Bohužel tomu tak není.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: a fakt si neumíte namíchat jednotlivé ingredience sami doma?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WITTGENSTEIN: fakt a vážně víš, že směsi co kupujeme, si nedokážeme vybrat bez soli?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    WITTGENSTEIN: U Antonína to je kolem 10%
    FITH
    FITH --- ---
    GEGI: Tak zkus turin. Bud klasicky uvarit jako brambory nebo zapect. Syrovy nakrajis na tenke platky,naskladas do pekacku vymazaneho maslem a vytreneho cesnekem,osolis,opepris,zalijes decentne smetanou a das do trouby na 180.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Fakt a vážně kupujete kořenicí směsi? I když si v nich kupujete 50 procent soli? (Nemluvím teď o kari, masale nebo nasi goreng.)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    GEGI: My děláme různé druhy pyré, třeba celerove, celerovo-petrželové, hraskove, ale neni to uplne to, na co se přesně ptáš
    GEGI
    GEGI --- ---
    87HIGHFLYER: jojo, ratatouille umím, děláme, ale tady mi jde spíš o něco místo brambor, rýže, jako příloha ke kusu masa. se samostatnými zeleninovými jídly takový problém nemám.
    BRUKEV: díky, na to mrknu, ty směsi by mohly stát za pokus.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GEGI: co ratatouille?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam