• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Super je to i z (loupanýho) hrachu. Ten se dá navíc sehnat výrazně snáz než loupaná cizrna :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a jakej je historickej postup na výrobu hummusu? V hmoždíří? To by mohlo ty slupky rozetřít a pak by problém hrubších kousků vlastně byl až novodobá záležitost způsobená mixéry.

    Teda kromě těch rustikálních variant s kusama cizrny uvnitř.

    Aha - tak tloukem a rozhodně neloupá. Čímž jsme zpět u pořádné rozvařenosti.

    Iqbal Salah makes hummus the traditional Palestinian way
    https://www.youtube.com/watch?v=NivGTbzKhQc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WITTGENSTEIN: a co terve soju na temeh, tam plíseň bez oloupání vůbec nechytne a nahrubo drcena soja, zbavená slupek se u nás neprodává, protože kdo by s ní co dělal, žejo. V sun foodu v poličce na tonejspíš budou mít nějaký stroj.

    WITTGENSTEIN: hele - poměry jsem převzala od Rachada, ale je možný, že myslel 100 g sušené cizrny, takže by to bylo tak na čtvrt kila vařené. No já to tam leju postupně a podle chuti. A teda myslím že i Rachad. Rozhodně má hummusy moc dobrý.

    Jinak jsem včera nevěděla co se zbylejma bílejma fazolema a když se do nich dá tahini, citron, sůl, olej a chilli tak jsou taky super.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Kdybyste někdy chtěli zkusit verzi s loupáním cizrny, vězte:
    1) je to neuvěřitelná drbačka
    2) ty slupky dělají cca polovinu objemu. Obvyklé poměry dalších ingrediencí nebudou fungovat, zůstane vám něco řidšího než pyré.
    (Vyzkoušeno na sobě, dávám vařit další cizrnu.)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUZKAOU: To je pozoruhodný, máš tam ještě víc citronu na cizrnu než Claudia Rodinová, a ta už jí tam taky dává dost. Já se nakonec ustálil na jednom velkém citronu na 250 gramů cizrny, ale pak tam ještě přidávám trochu jogurtu.
    Minulý víkend jsem byl na dětské narozeninové oslavě, hummus byl také přítomen, ovšem jen se stopovým množstvím citronu. A bylo to taková unylá nuda.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: ten kupovaný základ na hummus mi přišel nechutně kyselý
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    87HIGHFLYER: Z hlediska chuti mi to připadá prašť jak uhoď, ale když už ji děláme, máme spotřebu jak školní jídelna, a to už smysl já...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: tak to netuším, ale až budu zase v Praze, tak stejně potřebuju k arabům pro růžovou vodu, tak to zkusím. Respektive nejdřív zkusím tu cizrnovou kaši z mouky, tu by tady v sudetech mohli mít.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: pastu bez tahini maj treba arabove u lazarsky (jinak moc nevim, mama to snad jeste obcas taha z makra nebo odkud). Slo mi prave o to, jestli proste neni kvalitou a chuti srovnatelny si to koupit a nemixovat doma.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive - co se stane, když z cizrnové mouky uvařím kaši? To budu muset zkusit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: a plechovka s umletou cirznou roste někde v českých maloobchodech?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: jasne, ale furt to neni otevreni plechovky s umletou cizrnou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: vařím v březnu na jedné akci. M. co tam vařil se mnou, chce udělat hummus, že ho umí skvělej. Ok. Vidím jak tam sype tu cirznu. Neudržím se:


    "dej tam něco té vody, strhneš robota!"
    "no jo, no jo"

    pro jistotu odcházím..

    Po půl minutě - konec hrčení "a doprdele".

    A od té doby vím, že když se ta czrna opradvu dobře uvaří (ještě tak dvě hodiny v normálním hrnci po té, co jsme strhli robota), tak jde rozmačkat lžící, na takový ten rustikální hrubší hummus - taky dobrej. Klasické šťouchadlo na brambory je naprd, protože má moc velké mezery, lis na brambory jsme neměli, ale tím by to šlo taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: vždyť na humusu není nic složitýho, zejména když se cizrna udělá ve větší dávce přebytečná se zamrazí. Pak vezmeš zmraženou cizrnu, podleješ troskou vodu, chviličku necháš vařit aby rozmrzla a rozmixuješ.

    Proto je to takovej trend v hipsterkejch bistrech, protože to je jednoduchý a s krásnou marží. Ovšem jaksi větina republiky je mimo oblast rozumné dojezdnosti k slušnému hummusu v hospodě či krámě ;-)

    Plus třeba já mám raději trošku řidší a fous kyselejší a o fous sezamovější, než se obvykle dělá.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: prvni recept co vidim, kam se dava tekutina.. konecne.. mne to nikdy bez tekutiny neslo, vetsinou to resilo trochu vody/vyvaru.. jinak to mixer proste neumixoval
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: má vůbec smysl (z hlediska chuti) se s tím patlat doma? Konkrétně teda s tou cizrnovou pastou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: (poměry jsou od Rachada- Michala Hromase)

    100g vařené cizrny
    lžíce tahini
    šťáva ze dvou citrónů
    dvě lžíce olivového oleje
    stroužek česneku
    pár lžic cizrnového vývaru
    sůl

    Cizrna musí být fakt uvařená do naprostého měkka. Tak že jde lžící rozmačkat na hrubou pastu. Pokud bys chtěla použít konzervovanou cizrnu, tak ji stejně ještě nějakou dobu vař. Seber oddělené šlupky a ideálně také zbylou cizrnu oloupej. Humus pak bude hladší.

    Větší část smíchej s cizrnovým vývarem, tahini a olivovým olejem a rozmixuj do hlada. Mělo by to být řidší než chceš a pak to zahustíš přisypání a rozmixováním zbylé cizrny. Moc hustý humus s nadšením ničí slabší mixéry. Pak postupně přidávej citronovou šťávu a sůl podle chuti.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LORAIN: Zrovna nedavno se tu resil i s ruznejma tipama, jak na nej (nebo mozna v domacnosti v souvislosti s robotama)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    LUCIASHECK: Jo! Hummus! Ten jsem už dlouho chtěla vyzkoušet, jdu pohledat nějaký recept!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LORAIN: Guacamole, hummus, nejaky vhodny domaci pecivo, ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam