• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: vařím v březnu na jedné akci. M. co tam vařil se mnou, chce udělat hummus, že ho umí skvělej. Ok. Vidím jak tam sype tu cirznu. Neudržím se:


    "dej tam něco té vody, strhneš robota!"
    "no jo, no jo"

    pro jistotu odcházím..

    Po půl minutě - konec hrčení "a doprdele".

    A od té doby vím, že když se ta czrna opradvu dobře uvaří (ještě tak dvě hodiny v normálním hrnci po té, co jsme strhli robota), tak jde rozmačkat lžící, na takový ten rustikální hrubší hummus - taky dobrej. Klasické šťouchadlo na brambory je naprd, protože má moc velké mezery, lis na brambory jsme neměli, ale tím by to šlo taky.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: prvni recept co vidim, kam se dava tekutina.. konecne.. mne to nikdy bez tekutiny neslo, vetsinou to resilo trochu vody/vyvaru.. jinak to mixer proste neumixoval
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: má vůbec smysl (z hlediska chuti) se s tím patlat doma? Konkrétně teda s tou cizrnovou pastou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORAIN: (poměry jsou od Rachada- Michala Hromase)

    100g vařené cizrny
    lžíce tahini
    šťáva ze dvou citrónů
    dvě lžíce olivového oleje
    stroužek česneku
    pár lžic cizrnového vývaru
    sůl

    Cizrna musí být fakt uvařená do naprostého měkka. Tak že jde lžící rozmačkat na hrubou pastu. Pokud bys chtěla použít konzervovanou cizrnu, tak ji stejně ještě nějakou dobu vař. Seber oddělené šlupky a ideálně také zbylou cizrnu oloupej. Humus pak bude hladší.

    Větší část smíchej s cizrnovým vývarem, tahini a olivovým olejem a rozmixuj do hlada. Mělo by to být řidší než chceš a pak to zahustíš přisypání a rozmixováním zbylé cizrny. Moc hustý humus s nadšením ničí slabší mixéry. Pak postupně přidávej citronovou šťávu a sůl podle chuti.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LORAIN: Zrovna nedavno se tu resil i s ruznejma tipama, jak na nej (nebo mozna v domacnosti v souvislosti s robotama)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    LUCIASHECK: Jo! Hummus! Ten jsem už dlouho chtěla vyzkoušet, jdu pohledat nějaký recept!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LORAIN: Guacamole, hummus, nejaky vhodny domaci pecivo, ...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    MIST: Jojo, pomazánky jsou v plánu - červenořepová, vajíčková, tuňáková a lilková.
    MIST
    MIST --- ---
    LORAIN: pomazanku?....vajecnou nebo z uzeneho lososa
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nebyl by nějaký tip, co připravit na brunch? Ideálně něco, co se dá udělat den předem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda ještě jsem zkoušela bílej chřest víceméně konfitovat v másle, což nebylo špatný, ale teda, nepřekvapivě, hodně mastný ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teď tu mám balíček zelenýho, tak to zkusím dát nasucho na prudko a pak to ztlumit, zakrýt a přidat trošku másla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: dokud nemá hnědý plošky... Hele přesný časy po mně chtít nemůže a i když někde udávám množství, tak jde větinou spíše o odhad toho, co jsem kam skutečně nasypala ;-)

    Cuketka to na grilu nejdřív opálí a pak přendá do folie. http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/#grilovany-chrest
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jak dlouho? a pokud můžeš srovnat, není ten chřest lepší krátce povařenej ve vodě nebo v páře?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: no já pod to dávám trošku másla. Pro vegany či militantní prajedlíky bych tam dala trošku olej. Na takové té grilovací pávi to nejspíš půjde nasucho, stejně jako na grilu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    btw. to opejkání na pánvi jsem u chřestu nikdy neviděl. fakt se to dělá nasucho?
    DIVER
    DIVER --- ---
    MACHALIK: ohradil bych se proti "smrdí". já si to na hajzlíku vždycky užívám - jako bych ten chřest měl podruhý :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TATONKA: ogriluj na rozpálené pánvi hodně chřestu (tak balíček na jednoho), nakrájej je, zalij vinaigrette z citronu a mandlového a nebo lískooříškového oleje. Přidej do toho nasekané, opražené mandle a jarní cibulku.

    To použij jako přílohu k tomu steaku a batátama se nezalamuj. Případně pokud se ti nechce investovat tolik do chřestu, tak toho chřestového salátu udělej méně a jako přílohu udělej květákovou "rejži". Nasekej květák v mixeru na kousky velikosti rýže. Posol, poctivě poolejuj, popepři, rozprostři na plech a peč troubě na 180°, dokud hodně z toho květáku nezezlátne - tak 30 minut to dá.

    Nebo teda z batátů (ale i whole 30) udělej hranolky v troubě a k tomu domácí majonézu z nějakého oleje co jedou.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---

    Smrdí vám chcánky po chřestu?

    53 hlasy od 53 respondentů

      LUCIASHECK
      LUCIASHECK --- ---
      TATONKA: Ja ho vzdycky jenom oblansiruju
      VECTOR
      VECTOR --- ---
      TATONKA: Bilej normalne na panvi na sucho, pak sul pepr citron. Zelenej, pokud ho nebudes delat teplej, tak mi uplne nejvic chutna syrovej, proste ho chroupat jako mrkev .)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam